Μια πρόσφατη συζήτηση στο Reddit τόνισε πώς τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να αλλάξουν εντελώς τις διατροφικές συνήθειες ενός ταξιδιώτη.
Οι τουρίστες, μάλιστα, αποκάλυψαν τα πιάτα που δοκίμασαν στα ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο και τα οποία δεν μπορούν να σταματήσουν πλέον να τρώνε.
Ο χρήστης «Coffeewalnut05» ξεκίνησε τη συζήτηση ρωτώντας: «Ποιο είναι το φαγητό που ερωτεύτηκες στα ταξίδια σου και τώρα τρως τακτικά;».
Ακολούθησε ένα πλήθος απαντήσεων, με τους χρήστες να αναφέρουν τα εθιστικά πιάτα που δοκίμασαν στη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, τη Βραζιλία μέχρι την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Açai, Βραζιλία
Τα açai είναι μικρά μωβ μούρα που αναπτύσσονται σε φοίνικες στη Νότια Αμερική. Σερβίρονται συχνά σε μπολ με smoothie, φρούτα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς.
«Για μένα, είναι το açai από την εποχή μου στη Βραζιλία. Το κλασικό παγωτό açai με granola και μπανάνα είναι αγαπημένο, αλλά προτιμώ το açai στην πιο αγνή του μορφή ως πολτό/πουρέ, οπότε παραγγέλνω μερικές φορές για να το έχω στο σπίτι. Δυστυχώς, στη χώρα μου, δεν είναι συνηθισμένο να βρίσκουμε acai που πωλούνται στα καταστήματα και τα μπολ με açai υπάρχουν σε συγκεκριμένα μέρη όπως το Λονδίνο και ορισμένες παράκτιες περιοχές».
Μπαγκέτα και βούτυρο, Γαλλία
Οι γαλλικές μπαγκέτες είναι τόσο καλές που κέρδισαν ακόμη και την Unesco. Και πολλοί ταξιδιώτες δεν μπορούν να μην τις δοκιμάσουν. Ο «Itsthekumar» λέει ότι αγαπά τις «μπαγκέτες και το γαλλικό βούτυρο».
Στο χρήστη «Sain197» αρέσει ο συνδυασμός «μπαγκέτα, τυρί και φθηνό κόκκινο κρασί για δείπνο» όταν βρίσκεται στο Παρίσι και ο «Pwlife» είπε ότι μετά από ένα ταξίδι στη Γαλλία «φτιάχνει μπαγκέτες σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο».
Φέτες πορτοκαλιού πασπαλισμένες με κανέλα, Μαρόκο
Τα πορτοκάλια του Μαρόκου που έχουν πασπαλιστεί με κανέλα είναι απίστευτα, σύμφωνα με ταξιδιώτες.
Ο «Brown_burrito» γράφει: «Είναι τόσο καλό! Η ζάχαρη και η κανέλα το ανεβάζει. Και αν θέλετε να το κάνετε ιδιαίτερα ξεχωριστό, μπορείτε να πάρετε ένα φλόγιστρο για κρεμ μπρουλέ και να γλασάρετε τη ζάχαρη-κανέλα».
Onigiri, Ιαπωνία
Τα Onigiri είναι ιαπωνικές μπάλες ρυζιού, συνήθως με γέμιση σολομού και τυλιγμένες με φύκια.
Ο «Melonpan78» λέει: «Τα ανακάλυψα στην Ιαπωνία, τα φτιάχνω μόνος μου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Συνήθως βάζω μέσα πικάντικο κοτόπουλο ή μαγιονέζα σολομού».
Ο «Kikicataku» λέει: «Το ίδιο! Κάθε φορά που πηγαίνω στην ιαπωνική αγορά κοντά μου, παίρνω ένα Onigiri δαμάσκηνου τουρσί και μαγιονέζα τόνου!»
Pasteis de nata, Πορτογαλία
Αν και ο κόσμος φιλοξενεί χιλιάδες νόστιμα επιδόρπια, κανένα δεν είναι σαν τις πορτογαλικές τάρτες κρέμας, τα pasteis de nata.
Ο «Ehs5» λέει: «Μετά το πρώτο μου ταξίδι στη Λισαβόνα το 2017, τα λαχταρώ συνέχεια. Ωστόσο, τα σωστά φτιαγμένα δεν είναι εύκολο να τα βρεις εδώ στη Νορβηγία».
Η «Janet–snakehole-» πρόσθεσε: «Αυτό ήρθα να πω κι εγώ εδώ! Είναι το επιδόρπιο που προτιμώ να ψήσω στο σπίτι τώρα».
Και ο «Get-Me-Hennimore» πρόσθεσε: «Είχα δοκιμάσει μόνο αυτά από το Lidl στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πού είναι νόστιμα, αλλά δεν φαντάζομαι να υπάρχουν πουθενά κοντά τα πραγματικά;»
Buffalo wings, ΗΠΑ
Ο «Rude-Illustrator-884» είπε για τα buffalo wings: «Αυτό θα ακουστεί τρελό, αλλά τα buffalo wings. Μεγάλωσα στη Μέση Ανατολή και δεν τα είχα ποτέ πριν».
«Σταματήσαμε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από τη Νέα Υόρκη στους Καταρράκτες του Νιαγάρα και πήραμε μερικές φτερούγες από εκεί επειδή οι γονείς μου ήθελαν να το δοκιμάσω από τότε που ήμασταν στο Μπάφαλο. Τα ερωτεύτηκα».
Ο «Toomuchsauce68» προσθέτει: «Όταν η γιαγιά μου ήρθε να μας επισκεφτεί στις ΗΠΑ από το Βιετνάμ, τα buffalo wings έγιναν επίσης το αγαπημένο της φαγητό».
Ντομάτες, Ευρώπη
Μερικές φορές, τα πιο απλά είναι και τα πιο νόστιμα.
Ο «Cakeit-tillyoumakeit» λέει: «Τα πρώτα 24 χρόνια της ζωής μου, μισούσα τις ντομάτες, αλλά μετά πήγα στην Ιταλία και ερωτεύτηκα τις σαλάτες Caprese και τις μπρουσκέτες και τώρα λατρεύω τις ντομάτες. Η οικογένειά μου δεν μπορούσε να το πιστέψει όταν γύρισα σπίτι και άρχισα να τρώω ντομάτες».
Ο «Taace1ila» λέει: «Το ίδιο! Μισούσα τις ντομάτες μέχρι που έφαγα μια παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα στην Ελλάδα. Τώρα καταναλώνω ντομάτες από τις λαϊκές το καλοκαίρι».
Κέικ Pandan, Σιγκαπούρη
Η «γρασιδένια» γεύση του τροπικού φυτού pandan είναι ο νικητής για ορισμένους, με τον χρήστη «Another-story» να απαντά στην ερώτηση που τέθηκε με το «pandan cake!»
«Αγόρασα τέσσερα μπουκάλια με εκχύλισμα την τελευταία φορά που ήμουν στη Σιγκαπούρη. Μετακομίζω σε ένα νέο διαμέρισμα στο τέλος του μήνα και αποφάσισα ότι [το κέικ pandan] είναι το πρώτο πράγμα που θα ψήσω για να το γιορτάσω».
Ο «Marcybq» προσθέτει: «Οτιδήποτε με γεύση pandan όταν μπορώ να το βρω, κάτι που είναι σπάνιο. Δοκίμασα πολλά στη Νοτιοανατολική Ασία και δεν χορταίνω από αυτή την ήπια γρασιδένια γεύση».
Haggis, Ηνωμένο Βασίλειο
Το Haggis παρασκευάζεται από καρδιά, συκώτι, στομάχι και πνεύμονες προβάτου, με το τελευταίο συστατικό να είναι παράνομο να εισάγεται στις ΗΠΑ από το 1971.
Ο Αμερικανός χρήστης «Far-link-7533» το δοκίμασε στο Λονδίνο και αποκάλυψε: «Το δοκίμασα για πρώτη φορά στο Λονδίνο και ήταν απίστευτα νόστιμο. Όχι αυτό που περίμενα και αν μπορούσα να το βρω στις ΗΠΑ, θα το έβρισκα».
Pan con tomate, Ισπανία
Απλό αλλά νόστιμο, το ισπανικό pan con tomate, ψητό ψωμί στη σχάρα με ντομάτες, είναι ένας πραγματικός θησαυρός για μερικούς ταξιδιώτες.
Ο «Educational-Unit3746» λέει ότι το φτιάχνει χρησιμοποιώντας το δικό του προζύμι και ντομάτες από τον κήπο του.
Ο «Outside-Limit-3084» σχολίασε: «Προσθέτω λίγο λάδι από τσίλι και το τρώω δύο φορές την εβδομάδα».
Ajvar, Βαλκάνια
Το Ajvar είναι μια πάστα κόκκινης πιπεριάς που είναι δημοφιλής στα Βαλκάνια και έχει ενθουσιάσει ορισμένους χρήστες του Reddit.
Ο «Schnitzalbrain» γράφει: «Αγαπώ απόλυτα αυτό το πράγμα. Είναι σαν σάλτσα ψητής πιπεριάς και λαχανικών και πάει τέλεια. Συνήθως παίρνω ένα πικάντικο και το τρώω με ομελέτα».
Ο «Gratusin» λέει: «Η σύζυγός μου είναι Σλοβένα, οπότε ο μισός κήπος μας φαίνεται να πηγαίνει στην παραγωγή ajvar. Μπορούμε και το τρώμε όλο το χρόνο. Είναι η απόλυτη σάλτσα. Φτιάχνω μια πικάντικη εκδοχή με τσίλι Νέου Μεξικού και είναι τέλειο».
Σπαγγέτι καρμπονάρα, Ιταλία
Δύο ταξιδιώτες είπαν ότι η ιταλική καρμπονάρα ήταν τόσο νόστιμη και δεν κατάφεραν να την φάνε ξανά εκτός χώρας.
Ο «Nzhawkster1» λέει: «Έφαγα σπαγγέτι καρμπονάρα ενώ έκανα διακοπές στην Ιταλία πρόσφατα και ήταν τόσο καλή που δεν θα την ξαναπάρω αν δεν είμαι στην Ιταλία, γιατί τίποτα άλλο δεν θα την πλησιάσει».
Ο «AndyVale» προσθέτει: «Το guanciale (χοιρινό μάγουλο με αλάτι) ήταν η μεγάλη διαφορά για μένα. Η πανσέτα ή το μπέικον σε φέτες δεν γίνονται τραγανά εξωτερικά και δεν λιώνουν από μέσα όπως αυτό».