Και οι τραπεζίτες είπαν την αλήθεια στο Φόρουμ των Δελφών.

Παραδέχθηκαν πως η αύξηση των επιτοκίων έβαλε φρένο στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Και μάλλον τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είναι απογοητευτικά σε ότι αφορά τα αιτήματα για χρηματοδοτήσεις στέγης.

Μάλιστα όσοι διαθέτουν ρευστότητα, σπεύδουν να αποπληρώσουν τον δανεισμό τους. Το συμπέρασμα είναι πως η πιστωτική επέκταση του 2023 θα υπολείπεται αυτής του 2022.

Ωστόσο «ζωντανή» παραμένει η ζήτηση για τα επιχειρηματικά που τροφοδοτείται και μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χθες οι CEOs της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και της Eurobank Φωκίων Καραβίας σημείωσαν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνάς αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ρυθμό χορήγησης δανείων, εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να δούμε μεγάλη μείωση των χορηγήσεων, παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό χορήγησης δανείων, κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, αλλά σε καμία περίπτωση, τόνισε, δεν παρατηρείται ούτε προβλέπεται μείωση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια».

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία έχουν αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό και φτάνουν το 13%-14% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να πλησιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 18-19% τα επόμενα χρόνια.

Οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιούνται στους τομείς της Ενέργειας και του Τουρισμού και δημιουργούν ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια.

Και ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας σημείωσε πως: Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν καταρχάς πως η ζήτηση για δάνεια περιορίζεται και αυτό που είδαμε στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι ότι πολλοί από τους πελάτες μας χρησιμοποιούν πλεονάζουσα ρευστότητα για να αποπληρώσουν δάνεια. Ως εκ τούτου η αίσθηση μου είναι πως στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα παρουσιάσουμε αρνητική μεταβολή στα δάνεια, παρά το ότι τόσο το 2021 όσο και το 2022 ήταν χρονιές πιστωτικής επέκτασης. Ωστόσο δεν εκτιμώ πως έχουμε credit crunch (πιστωτική κρίση) και πιστεύω πως στα επόμενα τρίμηνα κατά τη διάρκεια του έτους θα δούμε πιστωτική επέκταση αλλά σίγουρα η πιστωτική επέκταση του 2023 θα είναι χαμηλότερη από το 2022.

Σε ότι έχει να κάνει τώρα με την πρόσφατη τραπεζική κρίση, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και της ελβετικής Credit Suisse οι Έλληνες τραπεζίτες δεν ανησυχούν.

Όπως είπε ο κ. Καραβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι κανονιστικές ρυθμίσεις είναι αυστηρές και εφαρμόζονται οριζόντια σε όλες σχεδόν τις τράπεζες, με τη διενέργεια τακτικών stress tests (η άσκηση αντοχής του 2023 βρίσκεται σε εξέλιξη) και συνεχείς ελέγχους στα δανειακά χαρτοφυλάκια, και προηγμένη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη ρευστότητα, την αγορά και τις πιστώσεις.

Και ανέφερε χαρακτηριστικά: Κατά τη γνώμη μου αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ η συνέβη στην CS είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην Ευρώπη και είναι ακόμη χαμηλότερη η πιθανότητα να δούμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα