Τα υψηλά επιτόκια δεν είναι αρνητικά για τις τράπεζες αν ακολουθούμε τραπεζικούς κανόνες διαχείρισης επεσήμανε ο Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών σε πάνελ με τον Παύλο Μυλωνά.
Ανέλυσε τα προβλήματα που υπήρχαν στο μοντέλο που ακολουθούσε η SVB και επεσήμανε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω «νέα επεισόδια» στις ΗΠΑ».

Στην Ευρώπη έχουμε ισχυρό ρυθμιστικό σύστημα, stress test και επιτόπου ελέγχους. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες περισσότερο παραπονιούνται για το ρυθμιστικό κόστος, αυτό που έγινε στις ΗΠΑ και την Credit Suisse είναι μάλλον απίθανο να το δούμε στην Ευρώπη.

Προσέθεσε ότι στην ευρωζώνη υπάρχει ισχυρό πλαίσιο παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Εχει δοκιμαστεί επιτυχημένα στην ελληνική κρίση. Αντίθετα στις ΗΠΑ πρόσβαση σε ρευστότητα της Fed έχουν μόνο οι μεγάλες τράπεζες και αυτό κάνει τη διαφορά σε στιγμές κρίσης.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και του αντικτύπου στην οικονομία. Είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τον πληθωρισμό και παράλληλα να προσγειώσουν ομαλά την οικονομία. Ιστορικά φάνηκε ότι δεν είναι πάντα εφικτό.

Σε ότι αφορά την ποιότητα ενεργητικού στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της αύξησης των επιτοκίων τόνισε πως φαίνεται ότι παραμένει «σταθερή». Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά, δεν βλέπουμε σημάδια που μας ανησυχούν. Υπήρξαν θετικά μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών (σ.σ. στήριξη ευάλωτων και πάγωμα επιτοκίων με ενήμερα δάνεια).

Βλέπουμε ότι οι πιστώσεις γίνονται πιο «σφιχτές». Είδαμε ότι πολλοί πελάτες μας χρησιμοποίησαν ρευστότητα για να μειώσουν τα δάνειά τους. Αρχές του 2023 βλέπουμε αρνητική πιστωτική επέκταση, αλλά πιστεύω ότι τα επόμενα τρίμηνα θα δούμε πιστωτική επέκταση. Κοιτώντας μπροστά, επεσήμανε ότι μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αντί για 50 από την ΕΚΤ θα έδινε περισσότερα περιθώρια ελιγμών.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Μυλωνάς συμπλήρωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν τις τοποθετήσεις των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα. Σε ότι αφορά την Ελλάδα επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε που βρίσκεται στον οικονομικό κύκλο, δεδομένου ότι πέρασε 10 χρόνια κρίσης. Υπάρχει μομέντουμ και γι’ αυτό μπαίνουμε στην σημερινή κρίση με την οικονομία και τις τράπεζες ισχυρές. Είχαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αύξηση των τιμών στο real estate.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας επεσήμανε ότι ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν. Οι τράπεζες θα προσφέρουν ρευστότητα γι’ αυτό. Τα σημάδια είναι θετικά για τον τραπεζικό τομέα, θα δει ισχυρή ζήτηση από τομείς όπως ο τουρισμός και το real estate.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια επεσήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει προχωρήσει σημαντικά. Το θέμα των NPEs έχει πλέον «εξαφανιστεί». Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα αλλά δεν αποτελεί πλέον ζήτημα.

Διαβάστε περισσότερα