Με λυμένα χέρια ως προς το μεγαλύτερο όγκο των κόκκινων δανείων τους και διελκυστίνδα ακόμα το πρόβλημα με τις σύννομες ή μη ενέργειες των Servicers και τα υπόλοιπα των προβληματικών δανείων, αλλά με θεαματική επάνοδο στην κερδοφορία, οι ελληνικές τράπεζες ατενίζουν με αισιοδοξία το 2023.
Ο προβληματισμός, που επισημαίνεται και από διεθνείς οργανισμούς (π.χ. ΟΟΣΑ) και από εκθέσεις ξένων οίκων, έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους και να τις διευρύνουν, ενισχύοντας παράλληλα και την κεφαλαιακή τους βάση.
Έχουν βέβαια σταθερή και μεγάλη βάση από τα έσοδα των χορηγήσεων τους με υψηλά επιτόκια και από τις αυξημένες δόσεις όλων των κατηγοριών υφιστάμενων δανείων, λόγω αυξήσεων της ΕΚΤ.
Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ήδη ορατός, να δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων, με τις τράπεζες προς το παρόν να ισχυρίζονται ότι ελέγχουν την κατάσταση.
Αλλά εφέτος οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν “κάτι παραπάνω” και στους καταθέτες, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η πρωτοφανής διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων με τα επιτόκια χορηγήσεων και το πολιτικό θέμα που δημιουργήθηκε.
Το 2023 είναι και η χρονιά που θα πραγματοποιηθούν αναλυτικά stress tests, καθώς αναμένεται σύντομα να γίνουν γνωστές οι παραδοχές που θα διέπουν τη σκληρή άσκηση, με το τελικό αποτέλεσμα να ανακοινώνεται στο τέλος Ιουλίου
Κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς, θα κριθεί και αν θα διανεμηθούν μερίσματα στους μετόχους τους, εφόσον βέβαια συναινέσει και ο SSM, ενώ θα γίνουν και αποπληρωμές δανείων προς την ΕΚΤ.
Με δεδομένα έσοδα από τη χορήγηση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, το στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που διψούν για κεφάλαια και όχι μόνο μία πολύ μικρή μερίδα ισχυρών ομίλων και εταιρειών, που ούτως ή άλλως έχουν τη δυνατότητα εύρεσης κεφαλαίων και από άλλες πηγές εκτός χώρας.
Σημαντική παράμετρος και η χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, ενισχύοντας έτσι και αλληλένδετους ή εξαρτώμενους τομείς, όπως η οικοδομική βιομηχανία
Διαβάστε ακόμη: