Μέσα στην προεκλογική περίοδο, που όπως όλοι εκτιμούν θα βρισκόμαστε και επισήμως στα τέλη Μαρτίου οι τράπεζες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και υποβάλλει τα επιχειρησιακά τους σχέδια για την τριετία 2023-2025.
Δίχως άλλο πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα , που καθίσταται ακόμη περισσότερο δύσκολο λόγω της ευρύτητας των παραδοχών που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Οι τραπεζίτες δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές.
Προβληματίζονται όμως σοβαρά για την επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου, εκτιμώντας ότι όσο γρηγορότερα «πιάσει δουλειά» η νέα κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και την οικονομία.
Ως εκ τούτου το ενδεχόμενο μιας τριπλής εκλογικής αναμέτρησης , δεν θέλουν ούτε να το …σκέπτονται , θεωρώντας πως προεκλογική περίοδος τριών και πλέον μηνών μπορεί να «βυθίσει» κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου.
Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν οι φόβοι του παρελθόντος.
Οι τράπεζες έχουν απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων ενώ και τα πολιτικά κόμματα , γνωρίζουν πολύ καλά πως η ελληνική οικονομία είναι σε μεγάλο μέρος τραπεζοκεντρική και δεν μπορεί να υπάρξει , χωρίς υγιείς και ανταγωνιστικές τράπεζες .
Τέσσερις είναι οι βασικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν και να δώσουν λύσεις , με τα επιχειρησιακά τους σχέδια οι τράπεζες:
1) Ο περαιτέρω περιορισμός των κόκκινων δανείων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα , αλλά όπως επισημαίνει και σε πρόσφατη εκτίμησή του ο ΟΟΣΑ, απαιτείται να πλησιάσουν στο μέσο όρο της Ευρωζώνης , δηλαδή να μειωθούν στο 5% από το 10% που είναι ο σημερινός μέσος όρος.
2) Η διανομή μερίσματος. Έστω και αν αυτός ο στόχος για τη χρήση του 2022 , δεν φαίνεται να υφίσταται πλέον – εκτός ίσως μίας εξαίρεσης – ο σχεδιασμός των τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διανομή μερίσματος για τη τρέχουσα χρήση αφού αυτό θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και τη διάθεση των μετοχών τους που σήμερα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ . Εκτιμάται πως τελικώς οι τράπεζες θα καταφέρουν να διανείμουν μέρισμα καθώς θα είναι δύσκολο ο SSM να το αρνηθεί μετά την πρόοδο που έχουν κάνει σε ότι αφορά τους ισολογισμούς τους.
3) Κρίσιμος παράγων είναι οι τελικές αποφάσεις της Eurostat και η διαχείριση των εγγυήσεων που έχει δώσει το κράτος ύψους 20 δισ. Ευρώ, άν δηλαδή αυτές θα περάσουν ή όχι στο χρέος. Οι εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι πως τούτο δεν πρόκειται να συμβεί για τις παλιές εγγυήσεις, μένει ωστόσο αυτό να αποφασιστεί. Κύκλοι της αγοράς λένε πως θα είναι δύσκολη μια τέτοια απόφαση η οποία θα πλήξει πολύ έντονα το χρέος της Ιταλίας που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.
4) Ο τελευταίος παράγων συνδέεται με τις «ασκήσεις αντοχής», τα γνωστά stress test. Εδώ οι προθεσμίες είναι περισσότερο πιεστικές αφού οι πρώτες ασκήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα. Στη συνέχεια και το αργότερο μέσα στον Μάρτιο , θα πρέπει να αρχίσει η αποστολή των τελικών στοιχείων για την επεξεργασία από τις εποπτικές αρχές.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές τον Απρίλιο, με Σκέρτσο εκπρόσωπο τύπου και ισχυρό ρόλο Μπρατάκου και Παπασταύρου
- Πέτρος Φιλιππίδης: Αθώος για το αδίκημα του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση πρότεινε η εισαγγελέας
- Το 2022 ήταν απλά το «τρέιλερ» …ετοιμαστείτε το 2023 για το κυρίως θέμα!
- Η Rihanna ποζάρει με σέξι και άκρως αποκαλυπτικά εσώρουχα – Δείτε βίντεο