Μετά την έξοδο στις αγορές απο την Ελληνική Δημοκρατία με το 10ετές ομόλογο, την σκυτάλη για τη άντληση κεφαλαίων θα λάβουν οι Τράπεζες προκειμένου να συμμορφωθούν με τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ( MREL).

Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος της αγοράς ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αντλήσουν συνολικά 4 δισ. ευρώ ή 1 δισ. ευρώ περίπου η καθεμιά, ανάλογα και με τον χώρο που διαθέτουν για κάθε κατηγορία ομολόγων.

Δεδομένης της αύξησης των αποδόσεων των ομολογιακών εκδόσεων, κάθε τράπεζα ανάλογα με τις ανάγκες της πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη χρονική στιγμή για την προσφυγή της στις αγορές.

Καθοριστικός παράγοντας για την τιμολόγηση ( επιτόκιο ) είναι πως τιμολογούνται κατά την περίοδο της έκδοσης οι διάφορες κατηγορίες ομολόγων, δηλαδή κατά σειρά κατάταξης κόστους : τα senior Preferred, τα non preferred, τα Τier II και τα ακριβότερα ΑΤ1.

Πρώτη στην σειρά για την έξοδο στις αγορές θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα η οποία διαθέτει χώρο για την έκδοση ομολόγου κατηγορίας Tier II, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση αναμένεται έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα και ήδη τα στελέχη της έχουν ξεκινήσει τις επαφές με τους επενδυτές. Η Εθνική διαθέτει σήμερα ένα πράσινο ομόλογο λήξεως 2026 και ένα κατηγορίας Τier II 400 εκατ. ευρώ, ληξεως 2029.

Γιατί οι τράπεζες θα σύρουν το χορό στο ΧΑ!

Σημειώνεται ότι, η Εθνική Τράπεζα η οποία διαθέτει τον υψηλότερο Δείκτη κεφαλαίου CET1 19% ( συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών Εθνική Ασφαλιστική -Frontier ).

Η Eurobank για το 2022 αναμένεται να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων κατηγορίας ΑΤ1 έως 600 εκατ. ευρώ και κατηγορίας Tier II.

Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις της Τράπεζας για τους πιστωτικούς τίτλους, για το 2022 αναμένονται ανάλογες εκδόσεις με το 2021.

H Eurobank τον Απρίλιο του 2021 είχε εκδώσει senior preferred ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 2% με την τιμή του σήμερα να κινείται στο 95,49%., ενω το ομόλογο 500 εκατ. ευρώ ( κουπόνι 2,25% ) που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο έχει τιμή 94,74%.

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, η Alpha bank εγκαίρως μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης είχε προχωρήσει στην έκδοση Senior preferred Ομολόγου, ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3%.

Όπως θα δούμε, η Alpha bank η οποία δεν έχει χώρο για ομόλογα Tier II θα κινηθεί για εκδόσεις Senior preferred και ΑΤ1 έως και 800 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει καλύψει τα απαιτούμενα κεφάλαια από ομόλογα ΑΤ1 και Tier II, καθώς διαθέτει υφιστάμενες ομολογιακές εκδόσεις 900 εκατ. ευρώ Τier II και ΑΤ1 600 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς αναμένεται να δρομολογήσει εκδόσεις senior preferred ομολόγων, μετά την πρώτη έκδοση senior preferred ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2021.