Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, εν μέσω δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.
Το αρχικό επιτόκιο για το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap (44 μ.β), δηλαδή στο 1,89%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,83%. Οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κοντά στο 1,80%. Οι προσφορές ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ στα πρώτα λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου.
Την έκδοση του ομολόγου «τρέχουν» οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.
Επιτυχής η έκδοση δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της πρώτης δημοπρασίας ομολόγων του 2022, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ικανοποιητικό το επιτόκιο, αν ληφθεί υπόψιν η τρέχουσα διεθνής συγκυρία».
«Παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.
Ενώ, και το περιθώριο επιτοκίου, το spread, του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και με τα επίπεδα των αρχών του 2019.
Συνεπώς, η χώρα μας, συνεχίζοντας την -αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική και την αποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να κινείται αταλάντευτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην κανονικότητα κλασικού εκδότη-χώρας της Ευρωζώνης, “κλειδώνοντας” το κόστος δανεισμού τής δεκαετίας σε χαμηλά επίπεδα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών.
Έκδοση ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ για το 2022
Για φέτος ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, μετά το δεκαετές ομόλογο, θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η έκδοση ενός 5ετούς όπου στόχος είναι η άντληση 1,5 δισ.ευρώ. Επίσης στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα πραγματοποιηθεί re-opening του 30ετούς ομολόγου για την άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Την περασμένη χρονιά το ελληνικό δημόσιο άντλησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15,8 δισ. ευρώ, από την έκδοση ευρείας γκάμας ομολόγων (5ετή, 10ετή, 30ετή) αλλά και από επανεκδόσεις.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι να λήξει δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της «πανδημίας» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για μετά τον Μάρτιο η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίζει να αγοράζει με ευελιξία ελληνικά ομόλογα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα και να αποφευχθεί ένα «σοκ» στα αγορές.