Mε παρακαταθήκη την πρόσφατη αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές, για το 2022.
Το βήμα… εξόδου στις αγορές πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, με την έκδοση ενός νέου δεκαετούς ομολόγου, από το οποίο το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά να αντλήσει έως 3,5 δισ.ευρώ.
Παράλληλα στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ για τον Ιανουάριο εμπεριέχεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από το πρώτο Μνημόνιο.
Η πετυχημένη συνταγή, όπως αποδείχθηκε το 2021, των εξόδων στις αγορές που έφερε «φθηνό» και σχετικά εύκολο χρήμα στα κρατικά ταμεία, θα συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και για το 2022, καθώς στοχεύει σε άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων. Μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού κρατικού ομολόγου, στα μέσα του 2022.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, μετά το δεκαετές ομόλογο, θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η έκδοση ενός 5ετούς όπου στόχος είναι η άντληση 1,5 δισ.ευρώ. Επίσης στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα πραγματοποιηθεί re-opening του 30ετούς ομολόγου για την άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Την περασμένη χρονιά το ελληνικό δημόσιο άντλησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15,8 δισ. ευρώ, από την έκδοση ευρείας γκάμας ομολόγων (5ετή, 10ετή, 30ετή) αλλά και από επανεκδόσεις.
Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από το πρώτο Μνημόνιο
Εντός του Ιανουαρίου το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποπληρωμής του δανείου από το ΔΝΤ, που αφορά στο πρώτο Μνημόνιο. Ηδη έχουν αποπληρωθεί περί των 6 δις.ευρώ, και το ΥΠΟΙΚ περιμένει την τυπική έγκριση από τον ΕSM, προκειμένου να προχωρήσει στην περάτωση της διαδικασίας.
Η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση “τρέχει” τον Ιανουάριο
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Ιανουαρίου, άρχισαν οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, για την 13η και προτελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στο επίκεντρο των Θεσμών βρίσκεται η πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, καθώς και το «αγκάθι» των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο οι Θεσμοί θίγουν και επιμένουν σ’ αυτό, σε κάθε μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ζητώντας άμεσες και δραστικές λύσεις. Στις 24-25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις των επικεφαλής των Θεσμών με τους αρμόδιους υπουργούς.