Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει η σοφή λαϊκή ρήση! Και όπως ξεκάθαρα προκύπτει από την αρχή του έτους, το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει σημαντικά κέρδη, που έφθασαν έως και το 8%, που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο Γενικού Δείκτη παγκοσμίως μετά το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης!

Ισχυρό άξονα της ανόδου αποτελούν σε αυτή την πρώτη φάση οι τράπεζες, συνεπικουρούμενες από τα «καλά χαρτιά» του 25άρη όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ (μολονότι οι βιαστικοί φεύγουν και οι κερδοσκόποι παίζουν με φήμες) ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ αλλά και της μεσαίας όπως ο Φουρλής και η Jumbo (ΜΠΕΛΑ)!

Και είναι γεγονός πως το θετικό κλίμα, στο βαθμό που η πανδημία αντιμετωπιστεί όπως φαίνεται και η οικονομία συνεχίσει την ανοδική της πορεία, θα προσδώσει υπεραξίες σε πολλές μετοχές που χαρακτηρίζονται από εύρωστους ισολογισμούς, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και μεγάλες προσδοκίες!

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι πως μετά από πολλά χρόνια, το χρηματιστήριο και πάλι μεταβάλλεται σε τραπεζοκεντρικό, με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν το ρόλο της «ατμομηχανής» και να σέρνουν το χορό της ανόδου!

Και τούτο είναι απολύτως λογικό, καθώς το τραπεζικό σύστημα μέσα από μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου εξυγιάνθηκε, το ζήτημα των κόκκινων δανείων αποκαταστάθηκε, ενώ η ιδιωτικοποίηση των κρατικών μέχρι σήμερα τραπεζών θα ανάψει το τελικό «πράσινο φως» για την πλήρη αλλαγή των δεδομένων στην τραπεζική αλλά και επιχειρηματική ζωή!

Και ήδη όπως προκύπτει από αλλεπάλληλες εκθέσεις διεθνών οίκων, συστήνεται η αγορά των τραπεζικών μετοχών, ενώ μέσα στο χρόνο επίκεινται πλείστες όσες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης!

Ταυτοχρόνως το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ που θα ψηφιστεί τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου στη Βουλή, ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια placements σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές μετοχών πρώτα της Εθνικής και αμέσως μετά της Τρ. Πειραιώς!

Όπως έχει αποκαλύψει το Radar.gr στο μυαλό της κυβέρνησης υπάρχει το σχέδιο δημιουργίας του «Εθνικού Πρωταθλητή» ο οποίος θα προκύψει μέσα από συγχωνεύσεις αφού πρώτα ολοκληρωθεί πλήρως η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών!

Εθνική Τράπεζα: Το κόλπο γκρόσο με τον «Εθνικό πρωταθλητή»- Όλη η εικόνα για το success story!

Το placements του 30% των μετοχών της Εθνικής, θα γίνει, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι! Αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και εθνικό στόχο!

Από την άλλη είναι κατανοητό ότι κάποιοι χάνουν ρόλους, θέσεις, οφίτσια, παρέμβαση, δυνατότητα για δουλειές και νταραβέρια!

Οπότε είναι πλήρως αντιληπτό γιατί τα δημοσιογραφικά τους εξαπτέρυγα, γλείφτες, πληρωμένοι κονδυλοφόροι και συνομιλητές των κερδοσκόπων, έχουν βαλθεί να ακυρώσουν και να ανατρέψουν τις ιστορικές εξελίξεις!

Βεβαίως δεν θα τα καταφέρουν! Εκτός κι αν πάμε σε πρόωρες εκλογές οπότε τα πλάνα θα αναβληθούν προσωρινά!

Ωστόσο θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι επενδυτική βαθμίδα, που είναι και το ζητούμενο για την οικονομία και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, δεν πρόκειται να δούμε όσο οι τράπεζες παραμένουν κρατικές!

Γι αυτό το λόγο μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προωθούν με κάθε τρόπο την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, είτε το 30% το αποκτήσουν οι Άραβες, είτε ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, είτε οι προβεβλημένοι εφοπλιστές, είτε ακόμη όλοι μαζί…