Ανήσυχοι λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού, παραμένουν οι τραπεζίτες και έχουν έτοιμα τα πλάνα αναθεώρησης των προβλέψεων τους για κέρδη και αύξηση εσόδων από προμήθειες και τόκους.
Διότι ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το δεύτερο εξάμηνο και πόσο ισχυρές θα είναι οι πιέσεις που θα δεχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτήν τη βδομάδα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου με τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς.
Και ενώ η χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και μαζί του η έκρηξη του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας. Και η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται πλέον κοντά στην ύφεση.
Στο νέο δυσμενές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει αντοχές, συνεπικουρούμενη από τις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του τουρισμού. Ωστόσο η κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Με τον τρόπο τους το ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι κ.κ. Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) στην ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.
Ο κ. Καραβίας σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων (το πρώτο εξάμηνο τα ΝPES αυξήθηκαν κατά 32 εκατ. ευρώ) ανέφερε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, λόγω των μέτρων κυβερνητικής στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ, της χαμηλότερης ανεργίας, αλλά και της αύξησης των μισθών».
Ωστόσο ανέφερε πως «η τράπεζα παραμένει ανήσυχη λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εθνική Τράπεζα, με τον κ. Μυλωνά να αναφέρει στους αναλυτές πως δεν υπάρχει ανησυχία για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων. Εκτίμησε πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της EKT δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα NPLs, σημειώνοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής διαμορφώνονται στα 400 εκατ ευρώ, χωρίς ενδείξεις δημιουργίας νέου κύματος NPEs.
Ωστόσο είναι άδηλο πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και κατά πόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους και κυρίως θα είναι διατεθειμένα να δανειστούν.