Σε αλλαγές των τιμοκαταλόγων τους για τον Αύγουστο προχώρησαν πολλές ενεργειακές μετά από την ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία τέθηκε πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις ύψους 5 ευρώ το μήνα και παράλληλα απαγορεύτηκε η έμμεση εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει στην αγορά ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ. Παράλληλα οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς «πέναλτι» αποχώρησης

Τα νέα τιμολόγια

Νέα  τιμολόγια ρεύματος ισχύουν από 1ης Αυγούστου.

Η  πλειοψηφία των παρόχων-προμηθευτών, μετά από την κρατική επιδότηση, κινείται στη ζώνη των 23- 26 λεπτών ανα κιλοβατώρα.

Ενδεικτικά οι  μεγαλύτεροι προμηθευτές ρεύματος ακολούθησαν τις εξής αλλαγές:

ΔΕΗ: Αμετάβλητα παρέμειναν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Tο τιμολόγιο Αυγούστου παραμένει στα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο) με 3,5 ευρώ πάγιο. Το τιμολόγιο με νυκτερινή χρέωση βρίσκεται στα 0,445 ευρώ.

Elpedison: Η εταιρεία προσφέρει 0,9455 ευρω η κιλοβατώρα στο 24 ώρες Νυχτερινό ElectricityHome Day με πάγιο 4,40 ευρώ, 0,9935 ευρώ στο Elpedison Συνέπεια Day (4,50 ευρώ πάγιο), 0,9395 ευρω στο Elpedison Free (4,99 ευρώ πάγιο). Καθιερώνει μηνιαίο Elpedison Loyalty Pass, επιστρέφοντας στον πελάτη σημαντική έκπτωση, δηλαδή μεγάλο μέρος των κερδών της. Το ύψος του Elpedison Loyalty Pass θα ανακοινωθεί στις 20 Αυγούστου, μαζί με την ανακοίνωση των τιμοκαταλόγων του Σεπτεμβρίου.

NRG: Διατηρεί τον τιμοκατάλογό της με χρεώσεις από 0,499 έως 0,548 ευρώ / κιλοβατώρα και αντίστοιχα διακύμανση του παγίου από 4,8 έως 5,5 ευρώ το μήνα.

ΗΡΩΝ: Το νέο Generus Home του ΗΡΩΝΑ έχει χρέωση 0,595 ευρώ η κιλοβατώρα, πάγιο 3 ευρώ, ενώ με έκπτωση συνέπειας 20% (πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό), η τιμή πέφτει στα 0,476 ευρώ η κιλοβατώρα.

Protergia: Δίχως αλλαγές και τα τιμολόγια της Protergia, με την τιμή στο πρόγραμμα MVP να παραμένει στα 0,549 ευρώ η κιλοβατώρα. Στο Protergia Εξοχικό η τιμή κιλοβατώρας είναι 56 λεπτά με πάγιο 2,5 ευρώ, στο Οικιακό Charge Home 0,549 ευρώ με πάγιο 5 ευρώ κ.ό.κ.

Watt & Volt : Άλλαξε τους τιμοκαταλόγους της και για τις καταναλώσεις του Αυγούστου, η τιμή διαμορφώνεται στα 0,620 ευρω η κιλοβατώρα για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ : Αλλαξε τη χρέωση στα 0,583 ευρώ η κιλοβατώρα (Γ1), ενω για τα υπόλοιπα πργράμματα της οι τιμές διαμορφώνονται σε 0,591 ευρώ η κιλοβατώρα (Γ21), 0,586 ευρώ η κιλοβατώρα (Γ22), 0,586 ευρώ (Γ23).

ZΕΝΙΘ: Στο πρόγραμμα Power Home Basic, η χρέωση ενέργειας διαμορφώνεται στα 0,555 ευρώ η κιοβατώρα για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες και στα 0,565 ευρώ για τη κατανάλωση από 270 κιλοβατώρες και πάνω. Το πάγιο ξεκινά από 4 (με dual energy) και 4,5 ευρώ (χωρίς dual energy) και αποκλιμακώνεται κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Όπως είναι γνωστό,  μετά από την επιβολή πλαφόν στα 5 ευρώ, μια σειρά από προμηθευτές ανακοίνωσαν τις αλλαγές στα τιμολόγια. Τόσο εκείνα που παρέμειναν αμετάβλητα, όσο και τα νέα, ισχύουν όλα από 1ης Αυγούστου και αφαιρώντας την κρατική ενίσχυση (33,7 λεπτά η κιλοβατώρα), διαμορφώνονται χρεώσεις μεταξύ 14,9 λεπτών και 28 λεπτών.

Η καθυστέρηση κατά μια εβδομάδα της ανακοίνωσης των τιμολογίων, έδωσε την άνεση σε όσους παρόχους είχαν κάνει λάθος με τις  διεθνείς τιμές για τον Αύγουστο να διορθώσουν την κατάσταση όπως δείχνουν οι περισσότερες «νέες» χρεώσεις. Οι νέοι τιμοκατάλογοι των εταιρειών, έχοντας περιλάβει και τη διαφορά ανάμεσα στα αρχικά  πάγια και το πλαφόν, κινούνται από 4 έως και 10 λεπτά υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων της 25ης Ιουλίου.

Οι διαφορές στις χρεώσεις και οι ανησυχίες των παρόχων

Είναι φανερή η  ανησυχία των παρόχων για την ανοδική γενικά τάση των τιμών στον TTF (σταθερά πέριξ των 200 ευρώ/ MWh).Επιβεβαιώνεται και από την  επαναφορά της τιμής χονδρικής στο ρεύμα σε επίπεδα άνω των 400 ευρώ (422,02 ευρώ/ MWh).

Μάλιστα  όσοι δεν κατάφεραν να εναρμονιστούν  σωστά με τις διεθνείς τιμές του Αυγούστου, παρά την ευκαιρία που τους δόθηκε να διορθώσουν τους αρχικούς τους υπολογισμούς, θα δυσκολευτούν πλέον πολύ ή δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις τιμές λιανικής για τις οποίες έχουν δεσμευτεί. Ειδικά οι μη καθετοποιημένοι πάροχοι θα γράψουν μεγάλες ζημιές αν κάνουν νέες, λανθασμένες προβλέψεις.

Εν τω μεταξύ έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις για τις αποζημιώσεις στο φυσικό αέριο που ανακοίνωσε η ΡΑΕ για τους ηλεκτροπαραγωγούς για το μήνα Αύγουστο με βάση το νέο μηχανισμό.

Μία μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου θα εισπράξει  τον Αύγουστο κάτι παραπάνω από 422 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 292 ευρώ τον Ιούλιο.

Αντίστοιχα η μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου θα εισπράξει σχεδόν 595 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 408 ευρώ τον Ιούλιο.

Τέλος στους λιγνίτες, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές αφού από   208,29 ευρώ τη μεγαβατώρα τον Ιούλιο, η ΔΕΗ θα εισπράξει 205,38 ευρώ τον Αύγουστο.

Κύκλοι της αγοράς εξηγούν ότι αποζημίωση 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χονδρική για τις μονάδες αερίου, σημαίνει πως το κόστος ρεύματος στη λιανική μπορεί να φτάσει στα 550 ευρώ η μεγαβατώρα.

Βεβαίως στην εξίσωση μπαίνουν και οι υπόλοιπες τεχνολογίες που έχουν χαμηλότερο κόστος και συνεπώς το που θα διαμορφωθεί η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ, δηλαδή η Οριακή Τιμή Συστήματος), δεν μπορεί να είναι γνωστό από τώρα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι προμηθευτές έχουν αναλάβει ένα ισχυρό ρίσκο, το οποίο δεν αφορά μόνον τους ανεξάρτητους προμηθευτές. Και οι καθετοποιημένοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν τις όποιες ζημιές θα «γράφουν» στην λιανική με τα έσοδα από τη παραγωγή (καθώς έχει μπεί πλαφόν στην αμοιβή τους).