Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, σε νέο υψηλό 15ετίας, στο 4,25%.

Επτά μέλη της εννεαμελούς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης, ενώ μόνο δύο ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου της τράπεζας στο 4,0%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε επίσης ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, παρόλο που αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ραγδαία το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

“Εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής“, δήλωσε η BoE.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου λόγω της είδησης, ενώ οι δείκτες αναφοράς FTSE 100 και FTSE Mid-Cap 250 αποδυναμώθηκαν.

Η απόφαση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,4% τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές ρεκόρ των τροφίμων και η ισχυρή αύξηση των μισθών υπεραντιστάθμισαν τη σταδιακή αποκλιμάκωση της περσινής αιχμής των τιμών της ενέργειας.

Ο Διοικητής Andrew Bailey είχε επισημάνει μετά την τελευταία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να μην αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική της, και προσπάθησε και πάλι να εξετάσει την τελευταία ανοδική έκπληξη του πληθωρισμού, λέγοντας ότι “παραμένει πιθανό να μειωθεί απότομα κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους”.

Ταυτόχρονα,  αναθεώρησε προς τα πάνω τις προσδοκίες της για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η BoE βλέπει πλέον ανάπτυξη 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην εκτίμησή της του Φεβρουαρίου προέβλεπε μικρή μείωση. Αυτό οφείλεται κυρίως στα νέα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που παρουσιάστηκαν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, στην ακόμη ισχυρή αγορά εργασίας και στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αυξηθεί κατά 4,15% από τότε που η Τράπεζα ξεκίνησε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, το επιτόκιο της Τράπεζας παραμένει περισσότερο από 6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον τρέχοντα ΔΤΚ, διασφαλίζοντας ότι οι αποταμιεύσεις και τα χρέη διαβρώνονται από τον πληθωρισμό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν η τρίτη κεντρική τράπεζα στην Ευρώπη που αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη Νορβηγία. Έρχονται μία ημέρα μετά την αύξηση του εύρους-στόχου των Fed Funds από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,75%-5,0%.

Διαβάστε περισσότερα