Ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση της Federal Reserve στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την επαναφορά του δείκτη στο 2%, σε συνέντευξη μετά το ανακοινωθέν.

Ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά υψηλός, με την αγορά εργασίας να είναι ιδιαίτερα «σφιχτή» και με τις καταναλωτικές δαπάνες να υποδεικνύουν ότι έχουν φθάσει σε κορύφωση, αυτό το τρίμηνο.

Αναφερόμενος στην τραπεζική κρίση, τόνισε ότι η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα «εργαλεία» της, με σκοπό να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει άφθονη διαθέσιμη ρευστότητα και πως τα πιστωτικά προγράμματα της Κεντρικής Τράπεζας μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των τραπεζών.

«Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς», προσέθεσε, εξηγώντας ότι «γι’ αυτό, άλλωστε, ελήφθησαν όλα αυτά τα μέτρα γιατί εάν δεν αντιμετωπισθούν τα μεμονωμένα τραπεζικά προβλήματα, θα μπορούσαν να απειλήσουν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα». Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο κ. Πάουελ κατέληξε πως «για να μειωθεί, πιθανόν να χρειασθεί μία περίοδος, που η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης» και ότι εφεξής, οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση, ανάλογα με τα διαθέσιμα μακροοικονομικά στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη: