Ξένοι οίκοι όπως η Jefferies προβλέπουν υποαπόδοση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο σοβαροί Έλληνες θεσμικοί επενδυτές προβλέπουν υπεραπόδοση τους επόμενους μήνες.

Ποιες είναι, όμως, οι σημερινές συνθήκες σε Ευρώπη και Ελλάδα;

Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται με απόδοση στην 10ετία 0,74% και αντίστοιχα η Ιταλία με 0,78% και πρόσφατα η ελληνική έκδοση έτυχε θεαματικής υπερκάλυψης με απόδοση 0,89%.

Το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ δεν αποσύρεται και αρκετοί θεωρούν επίπλαστη την εικόνα της ανόδου των τιμών ελληνικών ομολόγων.

Όσο, όμως, οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα δεν ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ (σ.σ. είναι το όριο που έχει τεθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την βιωσιμότητα του δανεισμού) η εικόνα του χρέους δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Το ζητούμενο, όμως, για την Ελλάδα μετά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας είναι η υψηλότερη αύξηση του παρανομαστή (ανάπτυξη) προκειμένου να περιορίζεται ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ.

Στο επίπεδο των μετοχών η Jefferies θεωρεί φθηνό το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς διαπραγματεύεται με όρους P/E 12,7, σχεδόν μια φορά την λογιστική της αξία (0,97) ενώ η μερισματική απόδοση κυμαίνεται στο 3,2% με πολλές από τις εταιρίες να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ 4,5-7%.

Σε οποιαδήποτε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές συνεπώς το ελληνικό χρηματιστήριο είναι φθηνό ιδιαίτερα σε σύγκριση με την αμερικανική κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αμερικανικά funds κυριαρχούν στην Αθήνα σε σύγκριση με τα ελληνικά. Για ποιους λόγους, όμως, η Jefferies βλέπει υποαπόδοση;

Ο πρώτος λόγος είναι οι “πληγές” που άφησε πίσω της η πανδημία, όπως το μόνιμο “έλλειμμα’ στην παραγωγή. Η ανάπτυξη, επίσης, θα είναι χαμηλότερη του αναμενομένου για την Jefferies, η λειτουργική μόχλευση των εταιριών είναι ελάχιστη και η αναθεώρηση των κερδών υποτονική.

Επιπλέον, πέραν της Jefferies, ξένοι επενδυτές επισημαίνουν ότι φοβούνται ότι μετά την άρση των μέτρων στήριξης ο ελληνικός πληθυσμός θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τα χρέη, τους φόρους, ενώ η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και πλήττεται από τις αποφάσεις λ.χ. της βρετανικής κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο αντίλογος στις αρνητικές επισημάνσεις των ξένων; Ο πρώτος λόγος, και δεν είναι οικονομικός, είναι η ελαχιστοποίηση του γεωπολιτικού κινδύνου και τα όσα διαδραματίζονται με την Τουρκία.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ισχυρή παρουσία της κυβέρνησης και η απουσία αξιόπιστης αντιπολίτευσης.

Αν προσθέσουμε και την επίδραση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που προκαλούν τις αισιόδοξες προβλέψεις οικονομολόγων για το ΑΕΠ (βλέπε ανάλυση Τράπεζα Πειραιώς) τότε ο καθείς αντιλαμβάνεται γιατί είναι φθηνό και ίσως σωστά αποτιμημένο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Από τα μέσα Απριλίου η ελληνική αγορά βρίσκεται κοντά στις 900 μονάδες ή και υψηλότερα, και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υποχωρεί κάτω από αυτό το όριο.

Αντίθετα, η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 64,6 δισ. ευρώ (11 Ιουνίου) κερδίζοντας, όπως θα δούμε, 10,1 δισ. εκ των οποίων πάνω από το 50% κατευθύνθηκε σε μια μικρή ομάδα επτά εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι “ακριβές” μετοχές μπορούν γίνουν “ακριβότερες” εν όψει της ανάκαμψης ή να υποχωρήσουν εξαιτίας διαφορετικών λόγων.

Οι κερδισμένοι

Όπως θα δούμε, αν και οι εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξάνουν τις κεφαλαιοποιήσεις τους με υψηλότερους ρυθμούς, τελικά τα κεφάλαια στρέφονται προς τις εταιρίες υψηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα, από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Ιουνίου η οδός Αθηνών αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 10,1 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 64,3 δισ. ευρώ, με μέση κεφαλαιοποίηση έτους 56, 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου.

Εξ αυτών, των 10,1 δισ. ευρώ, πάνω από 50%, κατευθύνθηκε σε μια ομάδα επτά εταιριών από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Εάν εξαιρέσουμε την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία την περασμένη περίοδο άντλησε κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ (αύξηση κεφαλαίου και ομόλογο ΑΤ1 ).

 

Oι μεγαλύτεροι κερδισμένοι κατά σειρά ήταν οι εξής:

* Η μετοχή της Coca – Cola, η οποία διαπραγματεύεται πρωτογενώς στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αύξησε την αποτίμησή της κατά 1,4 δισ. ευρώ (άνοδος 14%), φθάνοντας τα 11,3 δισ. ευρώ.

* Στην δεύτερη θέση η μετοχή της Τράπεζας Eurobank, με άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατά 1 δισ. ευρώ, (45% άνοδος) στα 3,2 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας senior preferred ομόλογο.

* Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο ΟΠΑΠ, με άνοδο κατά 900 εκατ. ευρώ (11%), στα 6,9 δισ. ευρώ – καίτοι το πανελλαδικό δίκτυό του παρέμεινε κλειστό κατά 60%, ο ΟΠΑΠ αυξάνει το μέρισμά του σε 0,55 ευρώ.

* Τέταρτη εταιρία σε άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατατάσσεται ο ΟΤΕ, με αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 700 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 4,6 δισ. ευρώ – το μέρισμα παραμένει αυξημένο προσφέροντας μερισματική απόδοση πάνω από 4,5%.

* Στην συνέχεια τέσσερεις εταιρίες (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τιτάν, Motor Oil) αύξησαν τις κεφαλαιοποιήσεις τους κατά 300 έως 400 εκατ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο άντλησε 500 εκατ. ευρώ εκδίδοντας το πράσινο ευρωομόλογο.

Η ΔΕΗ, η οποία το ίδιο διάστημα άντλησε μέσω του πράσινου ομολόγου 725 εκατ. ευρώ, έφθασε επίσης τα 2,1 δισ. ευρώ.

Η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 300 εκατ. ευρώ, στο 1,4 δισ. ευρώ.

Η Motor Oil αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 300 εκατ. ευρώ, σε 1,6 δισ. ευρώ, και το πρώτο εξάμηνο εξέδωσε ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ.

* Με άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατά 241 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο η Bιοχάλκο, φθάνοντας το 1,2 δισ. ευρώ.

* Η εταιρία Jumbo, η οποία επίσης είχε μεγάλο μέρος του δικτύου της κλειστό, αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 200 εκατ. ευρώ, σε 2,1 δισ. ευρώ.

* Η Γεκ-Τέρνα αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, φθάνοντας το 1 δισ. ευρώ.

* Κατά 200 εκατ. ευρώ αύξησε την κεφαλαιοποίησή της η ΕΥΔΑΠ, φθάνοντας τα 949 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της νέας συμφωνίας με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό.

* Αρνητικά κινήθηκε η Τέρνα Ενεργειακή, χάνοντας 100 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση, που ανήλθε στις 11 Ιουνίου σε 1,5 δισ. ευρώ

* Από τις υπόλοιπες εταιρίες του Ftse25 η Αεροπορία Αιγαίου κέρδισε 121 εκατ. ευρώ (σχεδόν όσο η κρατική βοήθεια που θα λάβει), φθάνοντας τα 495 εκατ. ευρώ, και αφού ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ.

Μικρή άνοδο στην κεφαλαιοποίηση είχε η Fourlis, στα 231 εκατ. ευρώ, ενώ η Σαράντης εμφάνισε μείωση κατά 38 εκατ. ευρώ.

Μεσαία κεφαλαιοποίηση

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση η άνοδος της κεφαλαιοποίησης πραγματοποιείται με υψηλότερους ρυθμούς.

Μετά από συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα η Πλαστικά Θράκης στις 11 Ιουνίου εμφάνισε άνοδο της κεφαλαιοποίησής της κατά 70%, φθάνοντας τα 286 εκατ. ευρώ, έναντι 168 εκατ. ευρώ της 4ης Ιανουαρίου.

Διπλάσια κεφαλαιοποίηση εμφανίζει στις 11 Ιουνίου η Intracom, με 124,6 εκατ. ευρώ, έναντι 64,6 εκατ. ευρώ των αρχών της χρονιάς.

Η Cenergy, η οποία επίσης εμφανίζει υψηλή κερδοφορία και συνεχή αύξηση των εργασιών, αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 54%, στα 514 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της Quest, ύστερα από συμφωνία πώλησης θυγατρικής της, ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 33,3%.

Η Elvalhalcor αύξησε την κεφαλαιοποίησή της σε 797 εκατ. ευρώ, από 643 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας και ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών.

Η Εpsilon Net μετά από πωλήσεις σε θεσμικούς επενδυτές αύξησε την κεφαλαιοποίησή της στα 93,8 εκατ. ευρώ, από 65, 6 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Ικτίνος αύξησε την κεφαλαιοποίησή της σε 103 εκατ. ευρώ, από 86 εκατ. ευρώ.