Τη θετική της άποψη για την αγορά διατηρεί η αμερικανική Jefferies που εξηγεί ότι εγχώριος δείκτης μετοχών έχει δυσκολευτεί να κινηθεί με παρόμοιες αποδόσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές από τις αρχές του χρόνου, αν και απέχει ελάχιστα από τα προ-πανδημικά του επίπεδα.

Ο βασικός δείκτης της αγοράς μετοχών διαπραγματεύεται με 12,7 φορές δείκτη κερδών (forward P/E) 0,97 φορές δείκτης τιμής προς εσωτερική αξία (forward P/BV) και 3,2% μερισματική απόδοση. Οι ελληνικές μετοχές που καλύπτονται από την Jefferies είναι η Coca Cola HBC και εισηγμένες της ποντοπόρου ναυτιλίας σε χρηματιστήρια του εξωτερικού και έχουν συστάσεις αγοράς (buy) όπως η Tsakos Energy, Stealthgas, Starbulk, Gaslog Partners, Danos και Capital Product.

H Jefferies δεν προτείνει τιμές στόχους και συστάσεις στις εγχώριες μετοχές που ξεχωρίζει. Η λίστα της περιλαμβάνει τις Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Motor Oil. Η μετοχή της Jumbo είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στις 11,9 φορές τους επόμενους 12 μήνες και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στη 1,5 φορά. Ο τίτλος του ΟΤΕ με 13,3 φορές σε όρους P/E και 3,7 φορές σε όρους P/B και τέλος η Motor Oil με δείκτη P/E στις 8,5 φορές και δείκτη P/B.

Η εγχώρια αγορά μετοχών είναι φθηνή, επισημαίνει η αμερικανική Jefferies αλλά η υποχώρηση της ανάπτυξης έχει πλέον φανεί και στις αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή αλλά και τις αναθεωρήσεις των πωλήσεων σε σύγκριση με άλλες αγορές που παρακολουθεί. Η τεχνική εικόνα της αγοράς εμφανίζεται ανοδική και υπάρχει άφθονος χώρος για περισσότερες μετοχές να σημειώσουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, ωστόσο στο χρηματιστήριο της Αθήνας κυριαρχούν οι εγχώριες επιχειρήσεις που επιβίωσαν της κρίσης. Η Jefferies θεωρεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι πιθανό να υποαποδώσει σχετικά και μειώνει ελαφρώς την αξιολόγησή της σε μετρίως ανοδική από ανοδική.

Η μετάθεση της ανάπτυξης βαραίνει την εικόνα

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η αγορά προεξοφλεί ότι το 2022 θα είναι βελτιωμένο σε όρους ανάπτυξης (+5,3% στο ΑΕΠ) από ό,τι φέτος (+3,45% στο ΑΕΠ) υποδηλώνοντας ότι η εξάπλωση του εμβολίου είναι αργή.

Τακτικά, η Jefferies μειώνει τη στάθμισή της για τη χώρα και διακρίνει ότι η πανδημία υπονόμευσε τη σκληρή δουλειά που είχε γίνει για τη βελτίωση των δημοσιονομικών στη διάρκεια της περιόδου 2016-19. Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε προηγούμενο report είχε τονίσει ότι υπήρχε ο κίνδυνος η προβλεπόμενο ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021-22 κατά 5% ετησίως να ήταν υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση.

Η Ελλάδα θα επιδείξει ενδεχομένως την υψηλότερη μεταβολή σε ένα επιτυχές εμβόλιο και/ή στην επαναλειτουργία του ευρωπαϊκών οικονομιών όμως, εξηγεί η Jefferies. Το 2022, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2%, επίδοση που ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη. Το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη φέτος του ΑΕΠ στο 3,3% επίδοση που θα αυξηθεί σε 5,4% το 2022. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει να υπάρξει μια “μόνιμη” υστέρηση στη δυνητική παραγωγή από την πανδημία ή “ουλές” που προβλέπονται ότι θα φθάσουν το 3%.

Το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ θα εκταμιεύσει 7,5 δισ. ευρώ φέτος, σχεδόν το διπλάσιο ποσό από αυτό που ανέμενε αρχικά να λάβει η χώρας και αυτή η βοήθεια αποτελεί μέρος ενός εθνικού σχεδίου ανάκαμψης εξαετούς διάρκειας. Η Ελλάδα πρόκειται να δεχθεί περίπου 30 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 750 δισ. ευρώ της ΕΕ (RRF) μαζί με επιπλέον 27 δισ. ευρώ από δάνεια και επενδύσεις με ευνοϊκούς όρους κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος. Το σχέδιο ανάκαμψης αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Πράσινη, ψηφιακή, κοινωνική, και οικονομική και θεσμική μεταρρύθμιση. Ορισμένα παραδείγματα των δαπανών περιλαμβάνουν η ανάπτυξη δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, η ψηφιοποίηση ορισμένων τμημάτων των κυβερνητικών υπηρεσιών και έργα υποδομής που χρησιμοποιούν ΣΔΙΤ.