search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το ΤΧΣ, τα σενάρια αποεπένδυσης από τις τράπεζες, οι σύμβουλοι, το ΥΠΟΙΚ, η ΤτΕ και ο SSM

Δεν πρόκειται να υπάρξουν σαφείς εξελίξεις μέσα στο τρέχον έτος, παρά μόνο διαδικασίες παρασκευαστικού περιεχομένου

Πού υπερέχουν και πού υστερούν οι Ελληνικές τράπεζες

Τα σενάρια για το πως και πότε θα προχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις ενέργειες αποεπένδυσης από τα ποσοστά που κατέχει στις 4 συστημικές τράπεζες, θα επανέρχονται, όσο ο σύμβουλος στρατηγικής (Rothschild) θα εισηγείται τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης μεθόδων, συγκυριών και διαγωνιστικών διαδικασιών.

Επί του παρόντος, μόνο ως σενάρια μπορούν να εκληφθούν όσα λέγονται ή γράφονται, αλλά ένα πράγμα δεν πρέπει να λησμονούμε. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες λειτουργίας και αποφάσεων του ΤΧΣ, οι οποίες δεν μπορεί να παρακαμφθούν.

Διαγωνιστική διαδικασία δεν μπορεί να μην υπάρξει, ακόμα και αν υπάρξουν προαποφασισμένες (στο παρασκήνιο φυσικά) αποφάσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει πηγή μου, που έχει άριστη γνώση όσων συμβαίνουν, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά κυρίως στις ξένες αγορές, μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να καταθέσει προσφορά, όχι για π.χ. για το 20% της Εθνικής ή το 27% της Πειραιώς, αλλά για μικρότερα ποσοστά μεν, αλλά με λίαν ελκυστική και συμφέρουσα τιμή.

Και σε μία τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να σταθούν διάφορα σενάρια, καθαρά ή ύποπτης προέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να υπάρξουν σαφείς εξελίξεις μέσα στο τρέχον έτος, παρά μόνο διαδικασίες παρασκευαστικού περιεχομένου, ώστε αργότερα να τρέξει μία πρώτη φάση, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ενδιαφέροντος, από ποιους και πόσους φυσικά, καθώς και τα δύο αυτά στοιχεία θα παίξουν – με πρώτο φυσικά την τιμή ανά μετοχή – καθοριστικό ρόλο στην έγκριση του επικρατέστερου από το υπουργείο Οικονομικών (κυβέρνηση), την Τράπεζα Ελλάδας και βεβαίως τον SSM ως τελικό ρυθμιστή.

Αυτά, προς το παρόν και για να μην τρέχετε προ των επερχόμενων εορτών.

Διαβάστε ακόμη: