Ο αιδεσιμότατος Ντέιβιντ Ρίκεν από το Green Bay του Ουισκόνσιν, έστειλε μία επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο ζητώντας του ένα ρολόι που φορούσε στο παρελθόν.

Ξεκίνησε λέγοντας του για την ζωή του Μπράιαν Λαβιολέτ, ο οποίος έχασε την ζωή του σε ηλικία 15 ετών σε ένα ατύχημα στη κολύμβηση. Την ημέρα της κηδείας η οικογένεια του έδωσε την υπόσχεση ότι στο όνομα και στη μνήμη του θα καταφέρουν σπουδαία πράγματα, και το έκαναν. Δημιούργησαν το Brian LaViolette Scholarship Foundation, ένα ίδρυμα που συγκεντρώνει χρήματα για να προσφέρει υποτροφίες σε χιλιάδες επίδοξους φοιτητές. Ο αιδεσιμότατος είχε μόνο ένα απλό αίτημα: το ρολόι του.

“Αγιότατε, εκ μέρους της οικογένειας, ταπεινά σας ρωτάω εάν μπορείτε να σκεφτείτε να προσφέρετε ένα φθηνό ρολόι που φορούσατε στο παρελθόν” έγραψε στην επιστολή του προς τον Πάπα Φραγκίσκο, εξηγώντας του πως θα είναι μέρος δημοπρασίας που θα διοργανωθεί για να συγκεντρωθούν χρήματα υπέρ του ιδρύματος της οικογένειας Λαβιολέτ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν είχε προσφέρει ποτέ ένα τόσο μοναδικό δώρο σε κανένα αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά σε αυτή την περίπτωση, δώρισε γενναιόδωρα το Swatch ρολόι στο Brian LaViolette Scholarship Foundation, το οποίο τιμά τη ζωή και τη μνήμη ενός νεαρού αγοριού από το Green Bay του Ουισκόνσιν, βοηθώντας άλλους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για το Swatch Once Again, το οποίο είναι ένα από τα πιο βασικά μοντέλα της εταιρείας. Διαθέτει μαύρη πλαστική κάσα, λευκό καντράν με αραβικούς αριθμούς, και μαύρο λουράκι επίσης από πλαστικό. Κοστίζει μόνο 55 δολάρια, στην δημοπρασία ωστόσο που διοργανώθηκε πρόσφατα, πουλήθηκε σε έναν πλειοδότη μέσω τηλεφώνου για 56.250 δολάρια, καθιστώντας το πιο ακριβό Swatch που πωλήθηκε ποτέ.

Αυτό το ιστορικό ρολόι συνοδευόταν από μια συγκλονιστική επιστολή γνησιότητας από τον Προσωπικό Γραμματέα της Αυτού Αγιότητάς του Πάπα Φραγκίσκου προς την οικογένεια Λαβιολέτ και τα μέλη του Ιδρύματος Brian LaViolette.

Η δημοπρασία περιλάμβανε και άλλα ρολόγια από διάσημους ανθρώπους, όπως ο Ράνταλ Παρκ και ο Κένι Ρότζερς, κανένα ωστόσο δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε τιμή το απλό Swatch του Πάπα Φραγκίσκου.