Eίναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουμε πόσο πρωτοποριακό ήταν το εμβληματικό Patek Philippe Nautilus 3700/1 όταν κυκλοφόρησε το 1976.

Σχεδιάστηκε από τον θρύλο της ωρολογοποιίας Gérald Genta  και κυκλοφόρησε μία εποχή που υπήρχε αναταραχή στην ελβετική ωρολογοποιία, η οποία προκλήθηκε από την εμφάνιση των ρολογιών χαλαζία και έγινε γνωστή ως “κρίση του χαλαζία”.

Ενώ σήμερα θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του Patek Philippe, τότε ήταν μία τεράστια κίνηση, καθώς η παρουσίαση ενός ρολογιού από ανοξείδωτο ατσάλι, με ενσωματωμένο μπρασελέ, μεγάλη κάσα και τολμηρό σχέδιο δεν ήταν κάτι που περίμενε κανείς από μία μάρκα με τέτοιο συντηρητισμό.

Σχεδιάστηκε σε εστιατόριο

Σε μια συνέντευξη του το 2009, ο Gérald Genta μίλησε για τη στιγμή που εμπνεύστηκε να σχεδιάσει το ρολόι που τώρα είναι γνωστό ως Nautilus. Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και καθόταν σε ένα εστιατόριο κατά τη διάρκεια της Έκθεσης της Βασιλείας.

“Μερικοί άνθρωποι από την Patek κάθονταν στη μία γωνία της τραπεζαρίας, ενώ εγώ καθόμουν μόνος στην άλλη γωνία”, θυμάται. “Είπα στον σερβιτόρο, ‘Φέρε μου ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι, θέλω να σχεδιάσω κάτι’, και σχεδίασα το Nautilus ενώ παρατηρούσα τους ανθρώπους να τρώνε! Ήταν ένα σκίτσο που ολοκλήρωσα σε πέντε λεπτά… Πολύ γρήγορα γνώρισε επιτυχία.”

Το σχέδιο του Nautilus βασίστηκε στο φινιστρίνι των πλοίων, με φαρδιά στεφάνη και δύο “αυτιά” που παραπέμπουν στους μεγάλους μεντεσέδες αυτών των στεγανών παραθύρων.

Κάσα και καντράν

To Patek Philippe Nautilus 3700 διέθετε μια γενναιόδωρη κάσα 42 mm που του χάρισε το παρατσούκλι Jumbo, η οποία κατασκευάστηκε από την Favre-Perret και είχε αντοχή στο νερό στα 120 μέτρα. Όσον αφορά το μπλε καντράν με το sunray εφέ και τις χαρακτηριστικές οριζόντιες γραμμές που ταιριάζουν με το ενσωματωμένο μπρασελέ, κατασκευάστηκε χειροποίητα από την Stern Frères.

Χρυσές εκδόσεις

Οι χρυσές εκδόσεις του Patek Philippe Nautilus 3700, ακόμη και αν είναι σπάνιες, έχουν περίπου τις ίδιες τιμές με τα μοντέλα από ανοξείδωτο ατσάλι.

Ο κίνδυνος της τιμής του

Όταν το Nautilus κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1976, η αρχική τιμή λιανικής του ήταν 3.100 δολάρια. Ήταν μια τολμηρή τιμή, συγκριτικά με ένα μηχανικό ρολόι Patek Philippe από χρυσό 18 καρατίων που πωλούνταν περίπου 4.000 δολάρια ή με έναν χρονογράφο Rolex Daytona από ατσάλι που πωλούνταν κάτω από 1.000 δολάρια.