Ο Patek Philippe ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1839, ενώ υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να θέλει κανείς να αποκτήσει ένα ρολόι του οίκου, σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, υπάρχουν 4  βασικοί λόγοι που οι συλλέκτες αγαπούν τα Patek Philippe.

Η σπανιότητα

Λιγότερα από ένα εκατομμύριο ρολόγια Patek Philippe έχουν κατασκευαστεί από το 1839. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό νούμερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι κορυφαίοι ελβετικοί οίκοι παράγουν τόσα ρολόγια σε ένα έτος.

Αυτό συμβαίνει γιατί η παραγωγή της Patek – παρά την τεράστια ζήτηση – είναι τόσο λεπτομερής που χρειάζονται εννέα μήνες για να φτιάξει τα πιο βασικά μοντέλα της, και περισσότερα από δύο χρόνια για να παράγει μερικά από τα πιο περίπλοκα ρολόγια της.

Σχεδιασμός

Η ομορφιά ενός Patek βρίσκεται στον μηχανισμό του. Κάθε μεμονωμένο εξάρτημα είναι φινιρισμένο στο χέρι, κάτι που μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, δεδομένου ότι μόνο ένας ωρολογοποιός μπορεί πραγματικά να εκτιμήσει αυτή την λεπτομερή δουλειά, ωστόσο, ακόμα και ένας απλός θαυμαστής της ωρολογοποιίας δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από την ομορφιά του.

Ο σχεδιασμός της κάσας και του καντράν είναι επίσης ασυναγώνιστος, και είναι ο λόγος που κάθε ρολόι του οίκου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Επένδυση

Η αξία μεταπώλησης των Patek Philippe ξεπερνά την αξία των ρολογιών – είτε είναι vintage, είτε μοντέρνα – όλων των άλλων κατασκευαστών.

Για παράδειγμα ένα Calatrava της δεκαετίας του 1950, το οποίο κόστιζε 300 δολάρια, η τιμή μεταπώλησης του σήμερα είναι πάνω από 20.000 δολάρια. Υπάρχουν perpetual chronographs – συγκεκριμένα η τέταρτη σειρά 2499/100 – που κόστιζαν λιγότερο από 20.000 δολάρια τη δεκαετία του 1980, αλλά ξεπερνούν τα 400.000 δολάρια σήμερα, ενώ ένα πρωτότυπο Nautilus από τη δεκαετία του 1970, το οποίο αρχικά πωλούνταν για λιγότερο από 3.000 δολάρια, τώρα κοστίζει πάνω από 50.000 δολάρια.

Patek Philippe DNA

Τα ρολόγια Patek Philippe κατασκευάζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου in-house, και μάλιστα για τις κάσες χρησιμοποιούνται παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής που χρονολογούνται από το 1800 και έχουν διατηρηθεί από ορισμένους εκλεκτούς σύγχρονους ωρολογοποιούς.

Για να φταχτεί μία κάσα χρειάζεται η τεχνογνωσία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, όπως ακριβώς και τα ίδια τα ρολόγια. Και έτσι πρέπει να είναι. Αυτή είναι η ομορφιά ενός Patek Philippe.