Συλλεκτικά και περιζήτητα. One-of-a-kind κομμάτια, ανάμεσά τους ρολόγια χειρός, τσέπης αλλά και επιτραπέζια ρολόγια που γρήγορα θα βρεθούν σε ιδιωτικές συλλογές συλλεκτών.
Τα ονόματα των ρολογιών αφηγούνται ιστορίες για την εποχή που δημιουργήθηκαν και τους ανθρώπους που τα ενέπνευσαν.
Το Patek Philippe Calatrava πήρε το όνομά του από τον σταυρό του ομώνυμου τάγματος ιπποτών που αποτελούσε έμβλημα του maison από το 1887. Το Jaeger Le-Coultre Reverso από την πρωτοποριακή αναστρέψιμη κάσα του, η οποία σχεδιάστηκε το 1931 για να προστατεύσει τα ρολόγια των αθλητών κατά την διάρκεια των αγώνων πόλο με άλογα. Ένα καλό όνομα βοηθά στην εδραίωση του ρολογιού με την πάροδο του χρόνου. Ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα ρολόγια του 2024 υπήρξαν νέα μοντέλα του Piaget Polo, του Tag Heuer Carrera και του Jaeger-LeCoultre Reverso. Θα είχαν γίνει κλασικά χωρίς τα ονόματά τους;
Oι watch experts συμφωνούν ότι ένα από τα καλύτερα ονόματα που δόθηκε πρόσφατα σε ένα ρολόι είναι το Streamliner, για την δημιουργία-ορόσημο της ανεξάρτητης οικογενειακής εταιρείας με έδρα το Schaffhausen της Ελβετίας H.Moser & Cie. «Ένα όνομα βοηθά στην προσωποποίηση ενός ρολογιού το κάνει πιο αξιαγάπητο, πιο ζωντανό, κάτι αναγκαίο για ένα προϊόν που είναι τόσο προσωπικό» ανέφερε στο Wallpaper ο Romain Marietta, διευθυντής ανάπτυξης προϊόντων της Zenith. «Ο σχεδιασμός ενός ρολογιού είναι πολύ πιο σημαντικός, αλλά το όνομα έχει σίγουρα αντίκτυπο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα ρολόι με κακό όνομα να πωλείται.»
Oρισμένα ονόματα έχουν αποκτήσει τόσο τεράστια φήμη που μοιάζει να ξεπερνά εκείνη της μάρκας: όταν μιλάμε για ένα Daytona ή ένα Speedmaster, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε καν την μάρκα του ρολογιού.
Ιστορίες, πρόσωπα ή ευφυείς συνδυασμοί λέξεων
Η ονομασία ενός ρολογιού δεν είναι εύκολη. Πολλές εταιρείες προτιμούν τους κωδικούς γιατί είναι πιο μίνιμαλ και δίνουν ένα τεχνικό ύφος στο προϊόν, παρόμοια με τη λογική ονομασίας που εφαρμόζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε εταιρείες όπως η Audi και η BMW. H σκωτσέζικη ΑnOrdain βαφτίζει τα μοντέλα της Model 1 και Model 2, η Bell & Ross που ιδρύθηκε στο Παρίσι και ειδικεύεται σε ρολόγια για δύτες και πιλότους, τα ονομάζει BR-03 και ΒR-X5.
Το να βρεις ένα καλό όνομα είναι μια πρόκληση. Και συνήθως είναι μια δουλειά που γίνεται εσωτερικά – πολύ λίγες ωρολογοποιίες απευθύνονται σε branding agencies για την ονοματολογία. Η Ζenith, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μια εσωτερική επιτροπή έξι ατόμων, η οποία αποφασίζει για το όνομα λίγες μέρες πριν την ημερομηνία κυκλοφορίας. Tα ρολόγια του 20ου αιώνα ανέδειξαν μερικά σπουδαία ονόματα. Freak της Ulysse Nardin, Monaco της Τag Heuer, Αltiplano της Piaget -είναι όλα ονόματα που έχουν μια φουτουριστική, κοσμοπολίτικη ή γεωγραφική χροιά.
Ορισμένα ταιριάζουν τέλεια με τις ιδιότητες και την προσωπικότητα του ρολογιού: το 1970 η Omega παρουσίασε ένα ρολόι που είχε σχεδιαστεί για να αντέχει την πίεση που υφίστανται οι δύτες. Ήταν το Seamaster Professional 600, το λεγόμενο «Ploprof» (από το plongeur professionnel -στα γαλλικά σημαίνει «επαγγελματίας δύτης»), ένα από τα πιο στιβαρά καταδυτικά ρολόγια.
Μερικές φορές, τα καλά ονόματα βγαίνουν κατά τύχη. Η Jaeger-LeCoultre κυκλοφόρησε το Polaris το 1968, το οποίο αρχικά ονομαζόταν E859 -λέγεται ότι ένας αντιπρόσωπος πωλήσεων στις ΗΠΑ αποφάσισε να το μετονομάσει μόνος του. Το Chronomat της Breitling που παρουσιάστηκε το 1942 πήρε το όνομά του από τις λέξεις chronograph και mathematics.
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σπορ ρολόγια στην ιστορία, το Carrera ήταν δημιούργημα του οραματιστή Jack Heuer, ένας αγωνιστικός χρονογράφος με όνομα εμπνευσμένο από τον θρυλικό αγώνα αυτοκινήτων Carrera Panamericana του Μεξικό. Το όνομα της iconic συλλογής ΙWC Portugieser είναι ένας φόρος τιμής στους δύο Πορτογάλους επιχειρηματίες Rodrigues και Αntonio Teixeira που στα τέλη της δεκαετίας του ’30 παρήγγειλαν στην IWC να τους φτιάξει ένα ρολόι χειρός που θα είχε την ακρίβεια ενός ναυτικού χρονόμετρου -έτσι προέκυψε το IWC ref. 325.
Το Royal Oak της Audemars Piguet που σχεδίασε ο θρυλικός Gerald Genta παρουσιάστηκε το 1972 στην Βασιλεία και αποτέλεσε καινοτομία για την εποχή του. Ήταν το πρώτο ατσάλινο ρολόι στην ιστορία της ωρολογοποιίας, με οκταγωνικό σχήμα εμπνευσμένο από τα παλιά καταδυτικά σκάφανδρα. Ο Genta θεώρησε ότι το όνομα του ρολογιού έπρεπε να έχει ναυτικό ύφος -έτσι επιλέχθηκε το όνομα Royal Oak, από μια σειρά οκτώ θωρηκτών του Βασιλικό Ναυτικού της Βρετανίας, βαφτισμένα από την βελανιδιά στην οποία κρύφτηκε ο Βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Αγγλίας μετά τη Μάχη του Γουόρτσεστερ το 1651.
Πολλές φορές, την ονομασία αναλαμβάνουν οι καταναλωτές, καθώς οι κωδικοί αναφοράς των ρολογιών αποδεικνύονται δύσχρηστοι. To A3818 El Primero της Ζenith που παρουσιάστηκε το 1971 με συνολική παραγωγή μόνο 1.000 κομματιών είναι σήμερα ένα από τα σπάνια Zenith. Το ρολόι με το όμορφο μπλε καντράν είναι γνωστό με το ψευδώνυμο “Cover Girl” και οι συλλέκτες το λατρεύουν.
Από το Royal Oak της Audemars Piguet που πήρε το ψευδώνυμο “Jumbo” λόγω μεγέθους -ήταν 39 χιλιοστά σε μια εποχή που τα ρολόγια δεν ξεπερνούσαν τα 34-36 χιλιοστά- μέχρι τα δεκάδες ευφάνταστα ψευδώνυμα της ” και το GMT-Master “Pepsi”, τα ψευδώνυμα αποτελούν αγαπημένο αντικείμενο συζήτησης για συλλέκτες και μελετητές ρολογιών.