Νέο αίτημα για έκδοση NAVTEX υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ προς το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την επανεκκίνηση των ερευνών στον βυθό ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου – το κρίσιμο επόμενο βήμα για την πόντιση του διεθνούς καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης–Κύπρου–Ισραήλ (GSI). Η επιστροφή των ερευνητικών πλοίων σηματοδοτεί μια καμπή για το εμβληματικό έργο, το οποίο είχε τεθεί σε αναστολή από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το “πάγωμα” του project στις 28 Φεβρουαρίου ακολούθησε την απόφαση της ελληνικής πλευράς να αναστείλει πληρωμή ύψους 36 εκατ. ευρώ προς την γαλλική Nexans, υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, το κόστος της καθυστέρησης λόγω ακινητοποίησης των πλοίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.
Διπλωματική κινητοποίηση και υψηλές εγγυήσεις από Παρίσι και Τελ Αβίβ
Η επίλυση των διαφορών και η πολιτική βούληση για επιτάχυνση του έργου ενεργοποιήθηκε έπειτα από συστηματικές επαφές Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή των ρυθμιστικών αρχών ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ, αλλά και μέσω διπλωματικών καναλιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται να έπαιξαν οι εγγυήσεις που εξασφάλισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε πρόσφατες συναντήσεις, ώστε το έργο να θωρακιστεί γεωπολιτικά και να επανεκκινήσει με σταθερούς όρους.
Το αίτημα του ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ξεκινήσει τη θεσμική του πορεία: θα διαβιβαστεί στην Υδρογραφική Υπηρεσία του ΓΕΝ, η οποία θα οριοθετήσει τις θαλάσσιες περιοχές των ερευνών, βάσει των οποίων θα κινηθούν τα εξειδικευμένα πλοία.
Επιστροφή των πλοίων στο Αιγαίο, αν βρεθούν διαθέσιμα
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τα ερευνητικά σκάφη ενδέχεται να επιστρέψουν στο Αιγαίο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρουν πηγές, το ένα από τα πλοία, το “Revoli Relume”, βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Ολλανδία, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται επιβεβαίωση διαθεσιμότητας για την άμεση επανέναρξη των εργασιών.
Η επανεκκίνηση του GSI δεν αφορά μόνο ένα ενεργειακό έργο, αλλά μια στρατηγική υποδομή που θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντικές γεωστρατηγικές και οικονομικές προεκτάσεις για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε ακόμη:
- Οι κλυδωνισμοί στο ΠΑΣΟΚ, η διαγραφή Μπατζελή και η ενεργοποίηση των δελφίνων
- Ένας στους δύο Γάλλους θέλει υποψήφια τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές
- Βλάχικα Βάρης: Το θρυλικό βασίλειο της κρεατοφαγίας και η προέλευση του ονόματός του
- Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025: Τα 88 εστιατόρια που διακρίθηκαν σε όλη την Ελλάδα