Προς πλήρη επιβεβαίωση του Radar.gr απέναντι στους κερδοσκόπους και τους διαχρονικούς καταστροφολόγους – υπονομευτές της ανόδου της αγοράς, για ίδιον όφελος και εις βάρος των μικρών κυρίως επενδυτών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας συνεχίζει αμείωτη την ανοδική του κίνηση, καταρρίπτοντας ρεκόρ και πραγματοποιώντας τον καλύτερο Ιανουάριο των τελευταίων 15 ετών!

Γεγονός που προδιαθέτει για συνέχιση των καλών ημερών και διατήρηση του υπάρχοντος θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας για πολύ περισσότερο.

Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά τόσο για τα success stories Εθνικής και Πειραιώς όσο και για τα πακέτα και τις εντολές αγοράς Alpha και Eurobank, καλλιεργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο πλαισιώνεται από την εικόνα που παρουσιάζουν τα blue chips που επίσης έχουν αναδειχθεί πρωταγωνιστές των καιρών διευρύνοντας τις επιλογές των διεθνών οίκων.

Υπό αυτή την έννοια δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, αλλά και ΔΕΗ παρά την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών μετά την αύξηση – μαμούθ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η εικόνα του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

Ακόμη σοβαρό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πορεία της Jumbo και του Φουρλή, ενώ η προώθηση των διαγωνισμών του Υπ. Δημοσίων έργων και οι αναθέσεις έργων βάζουν στο κάδρο και πάλι τις κατασκευές, με τις όποιες ιδιαιτερότητες της κάθε μίας, τα ομολογιακά, τις αυξήσεις κεφαλαίου, τα μεγάλα projects, τα εσωτερικά ζητήματα.

Την ώρα τούτη υπάρχει ένας καταιγισμός διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα πολλών δισεκατομμυρίων, οδικά και σιδηροδρομικά, όπου κατ’ αναλογία και χωρίς φαινόμενα μεγάλων εκπτώσεων, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος και Ιντρακάτ αποκτούν διαδοχικά σημαντικό ανεκτέλεστο έργων, σε καλές τιμές και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, αντιλαμβανόμενες ότι τα έργα είναι πολλά, φτάνουν για όλους και δεν υπάρχει λόγος ούτε να σκοτώνονται μεταξύ τους, ούτε να σκοτώνουν τις τιμές μέσα από υπερβολικές προσφορές!

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά, που αρχίζει σταδιακά να θυμίζει Σοφοκλέους, δείχνει σταθερό, με αντοχές στις διεθνείς διορθώσεις και έμφαση στις θετικές προοπτικές.

Πέραν του ζητήματος της Ουκρανίας, των τιμών των πρώτων υλών, του πληθωρισμού και των επιτοκίων, το ζήτημα της αγοράς εδράζεται αποκλειστικά στο πολιτικό κλίμα και το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί.

Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και εμπλοκή σε κυβερνήσεις συνεργασίας θα αποτελεί και τη χειρότερη εξέλιξη.

Υπό αυτή την έννοια μια τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα έβγαζε από μελλοντικά αδιέξοδα, θα εκλαμβανόταν από την αγορά ως αφετηρία νέας ισχυρής ανοδικής κίνησης …

Τα placements Εθνικής και Πειραιώς το 2022 και η …συγχώνευση το 2023!