Στη ζώνη των 950 μονάδων βρέθηκε εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε ισχυρή ώθηση τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο κι από επιλεγμένα blue chips, επιβεβαιώνοντας τη θετική τάση της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 1,19% και ενισχύθηκε στις 947,88 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (936,77 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 940,39 έως 949,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 88 εκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε πολλούς «πρωταγωνιστές», με τη μετοχή της Viohalco να ξεχωρίζει στο +4,6% και τα 5 ευρώ, ενώ άνοδο κατά τουλάχιστον 3% εμφάνισαν και οι μετοχές των Mytilineos – ΓΕΚ Τέρνα – Aegean.

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των τραπεζών συνέχισαν την πορεία ανάκαμψης, με την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank να τερματίζουν κοντά στο +2%. Πέριξ του 1,5% βρέθηκαν, από την πλευρά τους, οι μετοχές των Πειραιώς – Eurobank.

Θετικό το κλίμα

Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει θετικό, δίνοντας συνέχεια στο +5% του Ιανουαρίου, το οποίο έχει επαναφέρει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στη ζώνη των 950 μονάδων, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας (960 μονάδες).

Μάλιστα, η παραπάνω επίδοση θεωρείται από τις καλύτερες στην Ευρώπη, δεδομένης της διορθωτικής τάσης που παρατηρήθηκε στις διεθνείς αγορές, με αφορμή την πρόθεση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σήμερα και στις εξω-χρηματιστηριακές εξελίξεις, μετά τις πληροφορίες περί επικείμενης εξαγοράς της ελληνικής Accusonus από τον αμερικανικό κολοσσό της Meta Platforms.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του Facebook στην Ελλάδα (επένδυση 70 έως 100 εκατ. ευρώ) και έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις για το deal μεταξύ Viva Wallets – JP Morgan, δείγμα της ελκυστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Συνέχισαν ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε τον «χορό» της ανόδου, αποτελώντας ένα εκ των βασικών στηριγμάτων του Γενικού Δείκτη. Αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί κατά 1,60% και να τερματίσει στις 688,90 μονάδες, προσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Το ενδιαφέρον στράφηκε κατά κύριο λόγο στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο +2,1% και το 1,35 ευρώ (υψηλό σχεδόν δύο ετών). Κατά 1,7% ενισχύθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύτηκε στα 3,55 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε κατά 1,3% και ανακατέλαβε το τεχνικό σημείο του 1,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +1,05% και το 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +2,14% 1,3585 ευρώ
Eurobank +1,05% 1,0125 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +1,72% 3,55 ευρώ
Πειραιώς +1,28% 1,509 ευρώ

Θετικά πρόσημα στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξιοσημείωτα στηρίγματα παρείχε η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,6% και βρέθηκε εκ νέου στο τεχνικό σημείο των 5 ευρώ. Κατά 4,5% αυξήθηκε και η μετοχή της Aegean, η οποία έκλεισε στα 5,7 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – Mytilineos τερμάτισαν με άνοδο κατά τουλάχιστον 3%, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Motor Oil ακολούθησαν στο +2,6% και το +2,2%, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Quest Συμμετοχών διόρθωσε αισθητά στο -3,3% και τα 18,78 ευρώ, λόγω της αποκοπής του μερίσματος. Απώλειες κοντά στο 1% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo – Ελλάκτωρ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Παπουτσάνη ξεχώρισε στο +2,6% και τα 2,7 ευρώ, με τη μετοχή της Epsilon να έπεται στο +2% και να διαπραγματεύεται στα 5,1 ευρώ.

Συνολικά, 65 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 49 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.