Καλά νέα για όσους επενδύουν σε πρώτες ύλες και commodities, όπως σιτάρι, αλουμίνιο και πετρέλαιο – κακά νέα για… όλους τους υπόλοιπους (εμάς δηλαδή), αφού αύξηση των τιμών στα βασικά εμπορεύματα σημαίνει ουσιαστικά ακόμη περισσότερος πληθωρισμός, καθώς οι ανατιμήσεις μετακυλίονται.
“Market doens’t care about the economy”, λένε.
Όταν πριν δύο χρόνια αναρτήσαμε τον σχετικό πίνακα τιμών των εμπορευμάτων, κάναμε την απλή λογική υπόθεση πως η έκρηξη ανόδου των τιμών (ως αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό των καταστροφικών λοκντάουν που γονάτισαν την εφοδιαστική αλυσίδα) θα μεταφραζόταν σε υψηλό πληθωρισμό μέσα στον επόμενο χρόνο.
Όταν ένα χρόνο μετά, το 2021, τσεκάραμε ξανά τον ίδιο πίνακα… Οι τιμές εξακολουθούσαν να ανεβαίνουν. Αυτό σήμαινε πως ο πληθωρισμός θα ερχόταν για να μείνει. Και θα ήταν άσχημος. Ήταν τότε που προειδοποιούσαμε για το στασιμοπληθωρισμό ενώ μίντια, τραπεζίτες και οικονομολόγοι μα καθησύχαζαν πως δεν είναι τίποτα.
Ο πληθωρισμός ήρθε, τον νιώθουμε στο πετσί μας, και τώρα, ενώ συνεχίζουν να λένε ψέματα, εμείς ξανακοιτάμε τον ίδιο πίνακα. Και τι βλέπουμε? Εξακολουθούν να ανεβαίνουν τα εμπορεύματα.
Δε χρειάζεται πανεπιστημιακή μόρφωση για να συνειδητοποιήσει κανείς τι θα ζούμε και το 2023 (και ποιος ξέρει μέχρι πότε)…
O πόλεμος κλυδωνίζει τις αγορές
Η JP Morgan έρχεται να επιβεβαιώσει αυτήν την υπόθεση, προειδοποιώντας για περαιτέρω άνοδο στα commodities. Βέβαια αυτή το διαλαλεί ως buy signal προς επενδυτές (και καλά κάνει, και καλά κάνουν όσοι παίζουν), εμείς θα αρκεστούμε απλώς στο “καμπανάκι” που ηχεί για το μέσο νοικοκυριό, όπως κάνουμε πάντα, ώστε να κάνει τα κουμάντα του…
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου σε σημερινό σημείωμα της αμερικανικής τράπεζας, τα commodities θα μπορούσαν να εκτοξευθούν έως και 40% εάν οι επενδυτές ενισχύσουν την κατανομή τους σε πρώτες ύλες σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός έχει φύγει πέρα από κάθε έλεγχο.
Αν και οι κατανομές φαίνεται να είναι πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους για τα εμπορεύματα, δεν είναι overweight, σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan. Αυτό υποδηλώνει περιθώρια για κέρδη στις πρώτες ύλες, όπως αναφέρει.
“Eίναι δυνατόν να δούμε μεγάλες τοποθετήσεις στην αγορά εμπορευμάτων”
Τα εμπορεύματα βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συντάραξε τις αγορές, ενισχύοντας τις τιμές σε όλα τα commodities: από το πετρέλαιο μέχρι το σιτάρι.
Αυτό βοήθησε να ενταθούν οι ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και να υπάρξει πιο σκληρή απάντηση από τη Federal Reserve, ωθώντας τους επενδυτές να εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ανακατανέμοντας μετοχές, ομόλογα και πρώτες ύλες.
«Στην τρέχουσα συγκυρία, που η ανάγκη για αντιστάθμιση πληθωρισμού είναι πιο αυξημένη, είναι δυνατόν να δούμε μεγάλες τοποθετήσεις στην αγορά εμπορευμάτων να αυξάνονται πάνω από το 1% επί των συνολικών χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα προηγούμενα υψηλά», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan.
Υπό προϋποθέσεις, αυτό «θα σήμαινε 30% έως 40% αύξηση», κατέληξαν.