Η Elia, μια εταιρία διαχείρισης συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευάζει ένα τεχνητό νησί στη Βόρεια Θάλασσα για να λειτουργεί ως ενεργειακός κόμβος. Εκτός από τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την ηπειρωτική χώρα, θα συνδεθεί και με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας γειτονικών χωρών.

Καθώς οι χώρες προσπαθούν να επιτύχουν το καθαρό μηδενικό καθεστώς για τις εκπομπές άνθρακα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν κρίσιμο μέρος των σχεδίων τους. Δεδομένων των μειονεκτημάτων της διακοπτόμενης λειτουργίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να συνδέονται σε μεγάλα δίκτυα για να διασφαλιστεί ότι η παροχή ενέργειας μπορεί να διατηρηθεί ώστε να ταιριάζει με τη ζήτηση.

Χώρες όπως η Αγγλία, η Σκωτία και η Νορβηγία εκμεταλλεύονται τους ανέμους της Βόρειας Θάλασσας ως μέρος της προσέγγισής τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένα νησί τεχνητής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα

Η Elia με έδρα το Βέλγιο σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει ένα ενεργειακό νησί στη Βόρεια Θάλασσα ως μέσο για τη σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών της πάρκων στη ζώνη Princess Elisabeth με την ηπειρωτική χώρα. Σε απόσταση 28 μιλίων (45 χλμ.), η Ζώνη Princes Elisabeth είναι η δεύτερη υπεράκτια αιολική ζώνη του Βελγίου και έχει προγραμματισμένη ισχύ 3,5 GW.

Σε μια έκταση 108,5 τετραγωνικών μιλίων (281 τετραγωνικά χιλιόμετρα), η ζώνη αποτελείται από τρεις ξεχωριστές περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στα ανοιχτά των βελγικών ακτών. Το ενεργειακό νησί που σχεδιάζει η Ελιά θα συγκεντρώνει την ενέργεια που παράγεται από βελγικά υπεράκτια αιολικά πάρκα και θα την προμηθεύει στην ηπειρωτική χώρα μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Επιπλέον, στοχεύει επίσης να γίνει το σημείο προσγείωσης για δύο υβριδικές διασυνδέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Για να αναδείξει το νησί, η Ελιά σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν εξωτερικό περιμετρικό τοίχο με μια σειρά από τσιμεντένιες κατασκευές στον βυθό της θάλασσας και στη συνέχεια να γεμίσει την περιοχή με άμμο. Πάνω σε αυτό θα κατασκευαστούν υποδομές για τη μεταφορά ενέργειας, ενώ ψηλοί τοίχοι θα προστατεύουν τις κατασκευές από ισχυρά κύματα, άνεμο, βροχή και πλημμύρες.

Το νησί θα διαθέτει επίσης λιμάνι και ελικοδρόμιο που θα επιτρέπουν στο προσωπικό να επισκεφθεί και να πραγματοποιήσει δραστηριότητες συντήρησης. Υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως υποσταθμοί AC, θα κατασκευαστούν επίσης για την ελαχιστοποίηση των απωλειών ενέργειας.

Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026. Οι συνδέσεις με τα αιολικά πάρκα και την ηπειρωτική χώρα έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2030.

Διαβάστε περισσότερα