Σε πολυεργαλείο αξιοποίησης ακόμα και κοιμώμενων δημοσίων περιουσιών εξελίσσεται το ΤΑΙΠΕΔ, οπλισμένο πλέον και με νέες αρμοδιότητες.
Ήδη, οι νέες διατάξεις του Ν.5047/2023 δίνουν στο Ταμείο τη δικαιοδοσία να χρησιμοποιήσει και το Χρηματιστήριο για εταιρείες που έχει στην κατοχή του, μέσω της αυτόνομης εισαγωγής τους ή και διάθεσης μετοχών ήδη εισηγμένων εταιρειών.
Πρόκειται για μία πριμοδότηση του Ταμείου, καθώς ήδη του έχει ανατεθεί η διαδικασία αξιοποίησης ενός σημαντικού μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για λογαριασμό δημόσιων φορέων και οργανισμών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση κρίνοντας ως απολύτως επιτυχημένη τη διαδικασία πώλησης λιμανιών της χώρας, που εντάσσονται στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ (Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο και Βόλος μέχρι τώρα), δίνει τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ ως υπεύθυνη Αρχή σχεδιασμού και για λιμενικές υποδομές που δεν έχει μετοχική συμμετοχή.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει τα σχέδια αξιοποίησης για τρία λιμάνια, της Χαλκίδας και της Κύμης στην Εύβοια και της Μυτιλήνης, ενώ σε αρχικό στάδιο βρίσκονται και άλλες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Ήδη, εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση των χωρικών πλάνων ανάπτυξης για τους λιμένες Μυτιλήνης, Κύμης και Χαλκίδας.Ταυτόχρονα, το Ταμείο έχει αναπτύξει δραστηριότητες και για την αξιοποίηση διαφόρων ακινήτων, όπως το στρατόπεδο Γκόνου, αλλά και χιονοδρομικών κέντρων, Σέλι και άλλων.
Ειδικότερα τώρα για την είσοδο στο Χρηματιστήριο εταιρειών που ελέγχει το Ταμείο, ο στόχος είναι να βγουν από την επενδυτική αφάνεια πολύτιμα assets του δημοσίου και να προκαλέσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών, με σημαντικά οφέλη φυσικά και για τον ίδιο το θεσμό, αρκεί να αναλογιστούμε μόνο το μέγεθος του προς εισαγωγή Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.
Αλλά και τις ίδιες τις εισηγμένες που το Ταμείο κατέχει μεγάλα μερίδια, όπως η Helleniq Energy, η διάθεση ποσοστών προς τρίτους – θεσμικούς και ιδιώτες – εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής της ενεργειακής εταιρείας.
Ταυτόχρονα, βέβαια, θα εισρεύσουν και πολύτιμα κεφάλαια στο ταμείο του Ταμείου.
Παράγοντες, πάντως, της αγοράς, που δεν έχουν λόγους να στηρίζουν τις ενέργειες της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, εκθειάζουν την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του και τον χειρισμό πολύ δύσκολων υποθέσεων και πρότζεκτ, αναφέροντας ότι αποτελεί μία εγγύηση σταθερότητας και αξιοπιστίας, για ξένους και Έλληνες επενδυτές, σε αντίθεση με άλλους δημόσιους φορείς. Άλλωστε, είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας που φέρνει χρήμα στα δημόσια ταμεία…