«Κόκκινο» θα κτυπήσει τα επόμενα 24ωρα το επενδυτικό ενδιαφέρον στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα καθώς την ερχομένη εβδομάδα αναμένεται η συναλλαγή για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Eurobank που κατέχει το ΤΧΣ ενώ ορίστηκε και η περίοδος για τη Δημόσια Προσφορά και την εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες είναι πλέον γεγονός καθώς την περασμένη Πέμπτη συνεκλήθη το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank και αποφάσισε την τιμή που θα προτείνει στο ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο.

Για την επαναγορά των 52.080.673 ιδίων μετοχών, η Eurobank έχει ανακοινώσει ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα πουλήσει το 1,4% της Eurobank στην τιμή των 1,60 ευρώ από περίπου 1,45 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή στο Χ.Α. αντλώντας περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Για λόγους ιστορικής σημασίας αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το ΤΧΣ επένδυσε στη Eurobank σε κεφάλαιο και funding gap για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton Bank σχεδόν 10 δισ. ευρώ!!!

Η υποβολή της πρότασης της Eurobank στο ΤΧΣ αναμενόταν να υποβληθεί ακόμη και χθες με κύκλους της τράπεζας να επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν να είναι ταχύτατες, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν έρχεται «κόντρα» στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το ΤΧΣ μετά την υποβολή της προσφοράς, τόσο γιατί το ποσοστό της τράπεζας είναι μικρό και προφανέστατα δεν πρόκειται να ενδιαφέρει κάποιον τρίτο να το αποκτήσει όσο και γιατί η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές για την επενδυτική βαθμίδα (δεδομένου ότι στόχος παραμένει η απόκτησή της και από S&P και Fitch, συν την βαθμίδα που απομένει για το investment grade και από την Moody΄s).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς με την επαναγορά των μετοχών της η Eurobank θα γίνει η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη Τράπεζα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η επαναγορά των μετοχών ανταμείβει έμμεσα και τους μετόχους της Eurobank, καθώς αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ μετά από 15 χρόνια ανοίγει πλέον ορθάνοικτά ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος από το 2024 και εφεξής.

Όπως έχει ήδη ενημερώσει τους μετόχους η Διοίκηση της Τράπεζας, ο στόχος είναι το 2024 να προχωρήσει στην καταβολή μερίσματος, το ύψος του οποίου θα αναλογεί τουλάχιστον στο 25% των κερδών του Ομίλου για το 2023.

Διελκυστίνδα Ξηρουχάκη – Ψάλτη

Έντονο παρασκήνιο και τζαρτζαρίσματα προηγήθηκαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ των Διευθυνόντων Συμβούλων ΤΧΣ και Alpha Bank Η. Ξηρουχάκη και Β. Ψάλτη με αφορμή το timing της αποεπένδυσης του Ταμείου από την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του η Alpha Bank έχει ζητήσει από το ΤΧΣ ευελιξία στον τρόπο και τον χρόνο της αποεπένδυσης του Ταμείου λόγω των ιδιαιτεροτήτων της συναλλαγής που την κατατάσσουν σε χαμηλό βαθμό δυσκολίας αντίστοιχο με αυτό της Eurobank.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις αρχές Σεπτεμβρίου η Διοίκηση της Alpha Bank είχε συνάντηση με την Διοίκηση του ΤΧΣ, θέτοντας θέμα χρονοδιαγράμματος της αποεπένδυσης.

Ουσιαστικά o Β. Ψάλτης ζήτησε από τον Η. Ξηρουχάκη να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία σύμφωνα με την οποία η συναλλαγή της Alpha Bank να μην περιμένει να προχωρήσουν οι μεγάλες αποεπενδύσεις του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς αλλά ούτε και να πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία που θα προκαλέσει πιθανή αναστάτωση στις διαδικασίες των άλλων συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι σε τρέχουσες αποτιμήσεις η αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ για το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, λίγο πάνω από 900 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 270 εκατ. Ευρώ για το 9% της Alpha Bank.

Για να στηρίξει το αίτημά της η διοίκηση της Alpha Bank επεσήμανε ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα είναι πρακτικά εξίσου εύκολη με αυτήν της Eurobank, αφού το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται σε 9% και υπάρχει ήδη ενδιαφέρον επενδυτών για την απόκτησή του. Άλλωστε κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων το περασμένο καλοκαίρι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης έκανε λόγο για την ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Ειδικότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε ανά τον κόσμο σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά».

Από την πλευρά τους κύκλοι του ΤΧΣ επισημάνουν στο Radar ότι «η διοίκηση της Alpha Bank έχει περιοριστεί επί του παρόντος να μας δηλώσει μόνο την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αν το ενδιαφέρον αυτό γίνει συγκεκριμένο με την ύπαρξη πρότασης ή εμφανιστεί ενδιαφερόμενος επενδυτής επίσης με συγκεκριμένη πρόταση για το ποσοστό μας στην Alpha Bank, τότε πολύ ευχαρίστως να δούμε όποιο χρονοδιάγραμμα είναι το καταλληλότερο. Μέχρι τότε, όπως είναι φυσικό, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού επιθυμούν για ευνόητους λόγους να τρέχουν οι “μεγάλες” συναλλαγές».

Πέφτουν οι τιμές των τραπεζών, ευκαιρία αγορών για τον Χένρι Χόλτερμαν

Και ο ρόλος του Holterman

Όπως έχει γράψει εδώ και αρκετούς μήνες το Radar κομβικό ρόλο στις εξελίξεις στην Alpha Bank και γενικά στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα επιθυμεί να διαδραματίσει η Reggeborgh, το ολλανδικό family office του Henry Holterman.

Στην αγορά κυκλοφορεί ευρέως ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank είναι θέμα χρόνου καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης έχει βρει τον μέτοχο με τον Ολλανδό (έχει λάβει και την ελληνική υπηκοότητα) μεγαλομέτοχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να θεωρείται το απόλυτο φαβορί για να αποκτήσει το ποσοστό του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh έχει προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση του ποσοστού της στην Alpha Bank και κατέχει περίπου το 7% των μετοχών της, ενώ το ΤΧΣ κατέχει το 9,9% των μετοχών το οποίο θα πουληθεί με προφανώς όχι μέσω κεφαλαιαγοράς αλλά με ιδιωτική συναλλαγή.

Μάλιστα πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι ο Ολλανδός επενδυτής έχει βάλει στο στόχαστρό του και τις μετοχές του έτερου μεγαλομετόχου John Paulson (κάτω του 5%) και ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου να καθοριστεί τώρα το τίμημα και όχι αργότερα που το πιθανό ενδιαφέρον μπορεί να πυροδοτήσει ράλι για την μετοχή της Alpha Bank. Σε μια τέτοια περίπτωση το family office της Reggeborgh θα βρεθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 20% στην Alpha Bank.

Εθνική Τράπεζα: Εγκρίνει χορηγήσεις, αλλά… δεν τις εκταμιεύει

Σύννεφα πάω από την Εθνική Τράπεζα

Την ώρα πάντως που η αποχώρηση του Δημοσίου από την Eurobank και την Alpha Bank, εύκολα η δύσκολα, θα προχωρήσει, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας.

Παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης και του ΤΧΣ να προχωρήσει πριν το τέλος του χρόνου η διάθεση τουλάχιστον του 20% των μετοχών της ΕΤΕ (από το 40,3% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο) τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως τα «σύννεφα» πάνω από τη συγκεκριμένη συναλλαγή αρχίζουν να πυκνώνουν επικίνδυνα και ο ορίζοντας της συγκεκριμένης συναλλαγής να θολώνει.

Ωστόσο η τράπεζα συνεχίζει τις επαφές με επενδυτές, με πλέον πρόσφατη αυτή στο 11ο Συμπόσιο Χρηματοοικονομικών Εταιρειών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (11th CEEMEA Financials) που διοργάνωσε η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με διαρροές του προηγούμενου διαστήματος και καθώς για την ΕΤΕ είχε εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον στο παρελθόν, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, προς τα τέλη του έτους, στην διάθεση του 20% από το 40,4% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω ΤΧΣ στην ΕΤΕ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το ύψος της συναλλαγής καθώς στα παρόντα επίπεδα το ύψος της επένδυσης θα απαιτήσει περί τα 2 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το κλίμα στις αγορές που δεν είναι και το καλύτερο, αναμένεται να παγώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Optima bank: Στηρίζει την επιχειρηματική ανάπτυξη μέσω του νέου προγράμματος της HDB

Ποιοι επενδυτές στηρίζουν την είσοδο της Optima Bank στο Χ.Α.

Το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον της ολλανδικής Reggeborgh και ο στρατηγικός ρόλος που επιθυμεί να διαδραματίσει στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα επιβεβαιώθηκε και από την συμμετοχή της την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη εισαγωγή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. έπειτα από 17 χρόνια.

Με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ, η Optima bank θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Στόχος της Optima bank είναι να συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα μέσω της χορήγησης δανείων για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που σέβονται το περιβάλλον, προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Optima Bank, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχει ήδη καλύψει το 1/3 της έκδοσης καθώς συγκέντρωσε τα 51 από τα συνολικά 151,2 εκατ. ευρώ, που είναι η οροφή της επικείμενης ΑΜΚ που θα οδηγήσει στο χρηματιστήριο την τράπεζα.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, ρόλο βασικού επενδυτή (Cornerstone) θα διαδραματίσουν τρία ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Το πρώτο είναι η ολλανδική Reggeborgh, τα ηνία της οποίας κρατά ο πολιτογραφημένος ως Έλληνας Henry Holterman, ο οποίος έχει δείξει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, βασικός μέτοχος στην Ελλάκτωρ (στο σχήμα της οποίας μετέχει με 15% η Μότορ Όιλ), αλλά κάτοχος ποσοστού της τάξεως του 7% στην Alpha Bank.

Μέσω της Reggeborgh ο Henry Holterman έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 21 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Optima Bank. Με το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα, μετά από την ΑΜΚ και την προσθήκη των νέων μετοχών, να ανέρχεται σε 3,958%.

Το δεύτερο είναι το fund Fiera Capital, που τοποθετείται σε αναδυόμενες αγορές. Χρησιμοποιώντας τρεις υπό διαχείριση επενδυτικούς βραχίονες, το συγκεκριμένο fund, που έχει μετοχική παρουσία τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς όσο και σε άλλες τράπεζες, θα μπει στην Optima Bank με 15 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας στο τέλος να ελέγχει ποσοστό 2,338%.

Τρίτος βασικός επενδυτής θα είναι αυτή του κεφαλαιούχου από το Ντουμπάι Karim Hamdoun, που μέσω εταιρίας του έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 5 εκατ. ευρώ, αποκτώντας μετά το τέλος της ΑΜΚ ποσοστό 0,942%.

Βέβαια, αυξημένη συμμετοχή στην ΑΜΚ θα έχει όπως είναι φυσικό και η Μότορ Όιλ, που μέσω της ελεγχόμενης από εκείνην Ireon Investment έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποκτήσει νέες μετοχές, αξίας 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Ireon Investment υπάρχει το 9,893% της τράπεζας, το οποίο όμως θα υποχωρήσει μετά από την ΑΜΚ στο 8,959%.

Σε ό,τι αφορά το τι θα πράξει ο Γιάννης Βαρδής Βαρδινογιάννης, έμπειροι χρηματιστές επισημαίνουν ότι σήμερα μέσω τριών εταιριών ελέγχει το 13,751% της Optima Bank και προφανώς θα συμμετάσχει και αυτός στην αύξηση κεφαλαίου, χωρίς βέβαια να μπορεί κάποιος να εκτιμήσει το ποσό της συμμετοχής του.

Οι (πρώην) τραπεζίτες με τα funds!

Ζωηρό ενδιαφέρον και από άλλα funds

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος της αύξησης κεφαλαίου, ήτοι περίπου 150 εκατ. ευρώ, πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για ύπαρξη ζωηρού ενδιαφέροντος συμμετοχής και από άλλα funds, τα οποία φέρονται διατεθειμένα να καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι της ΑΜΚ.

Σύμφωνα άλλωστε με το ενημερωτικό, ποσό της τάξεως των 7,56 εκατ. ευρώ προορίζεται να αντληθεί από την παράλληλη διάθεση 1.050.000 μετοχών σε επιλεγμένα πρόσωπα.

Δηλαδή σε μέλη του Δ.Σ., ανώτερα διευθυντικά στελέχη, στο προσωπικό, καθώς και σε έναν περιορισμένο κύκλο περίπου 100 ατόμων, πελατών και συνεργατών της τράπεζας. Σε αυτήν την περίπτωση οι μετοχές θα διατεθούν με έκπτωση μέχρι 10% έναντι της τελικής.

Με βάση την «αρχιτεκτονική» της ΑΜΚ η ανώτερη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι στα 7,2 ευρώ η μία.

Η τελική τιμή θα καθοριστεί από τις προσφορές που θα υποβάλουν οι ειδικοί επενδυτές κατά τη διαδικασία του book building.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιμένει η νευρικότητα παρά τα θετικά σχόλια των οίκων αξιολόγησης

Από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου η δημόσια εγγραφή

Σαφώς κρίσιμο στοιχείο αποτελεί και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη δημόσια εγγραφή, που θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 του μηνός.

Η ΑΜΚ γίνεται με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να έχουν κι εκείνοι συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, χωρίς να έχουν «κλειδωμένες» τις νέες μετοχές που μπορεί να πάρουν.

Σημειώνεται ότι αν η τιμή διάθεσης είναι τελικά στα 7,2 ευρώ, τότε η τράπεζα θα μπει στο χρηματιστήριο με μια κεφαλαιοποίηση 530 εκατ. ευρώ. Ήτοι στο 1,1 των ιδίων κεφαλαίων της, όπως αυτά θα διαμορφωθούν στα τέλη του έτους.

Παρά το γεγονός ότι η ΑΜΚ της Optima Bank δεν θα πραγματοποιηθεί και στην καλύτερη δυνατή χρηματιστηριακή συγκυρία, στο σύνολό της η εγχώρια επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι θα καλυφθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Optima bank, κ. Γεώργιος Τανισκίδης, σημείωσε σχετικά: «Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την έναρξη λειτουργίας της Optima bank έχουμε πετύχει πολλά. Εργαζόμαστε μεθοδικά, με πίστη στις δυνάμεις μας και είμαστε βέβαιοι πως με την εισαγωγή της τράπεζάς μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αγορά και οι επενδυτές θα διακρίνουν την αξία που δημιουργεί η Optima bank. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξή μας, διατηρώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, που μας καθιστούν τράπεζα αναφοράς στην ελληνική αγορά»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, δήλωσε: «Σε λίγες ημέρες, με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδό μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιτυγχάνουμε έναν ακόμα στόχο της στρατηγικής που χαράξαμε από την έναρξη της λειτουργίας μας. Η σπουδαία αυτή στιγμή για την τράπεζά μας, μας βρίσκει σε εξαιρετική οικονομική θέση και μάλιστα με προοπτικές για σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη. Η Optima bank έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στην τραπεζική και επιχειρηματική αγορά και κοιτά το μέλλον με ακόμα περισσότερη αισιοδοξία».

Διαβάστε ακόμη: