Ένα εναλλακτικό σχέδιο που περιλαμβάνει την ταχύτατη πώληση των ποσοστών του Δημοσίου σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι το τέλος τους έτους επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με όπλο το θετικό κλίμα που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την ανάγκη να τηρηθούν ίσες αποστάσεις μεταξύ του ανταγωνισμού, τράπεζες και κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο η αποεπένδυση του Δημοσίου να λάβει καταιγιστικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών κατά την εφετινή χρήση, οι προοπτικές για επίτευξη υψηλής απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια και η αναμενόμενη επιστροφή στην εποχή των μερισμάτων από το 2024, για πρώτη φορά μετά την υπερδεκαετή κρίση στον κλάδο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση ισχυρού ενδιαφέροντος από επενδυτές σε αυτή τη συγκυρία.

Σε γενικές γραμμές το plan b που έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται, παρά τις όποιες ενστάσεις, περιλαμβάνει τρεις άξονες δράσεων.

Πώληση μέχρι την Δευτέρα του 9% της Alpha Bank στον ιταλικό όμιλο της UniCredit με ένα τίμημα σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό του 1,33 ευρώ ανά μετοχή, άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας στα μέσα της άλλης εβδομάδας και έναρξη μέχρι τέλος του Νοεμβρίου και της αντίστοιχης διαδικασίας για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Επανασχεδιάζεται ο τραπεζικός χάρτης μετά το deal της Alpha Bank με την UniCredit

Θρίλερ για την Alpha Bank το σαββατοκύριακο

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη καθ’ όλη την διάρκεια του σαββατοκύριακου μεταξύ των διοικήσεων της Alpha Bank, της UniCredit, και φυσικά του ΤΧΣ, για την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του Δημοσίου από την συστημική τράπεζα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες χθες το απόγευμα η διοίκηση του ΤΧΣ απέρριψε όπως αναμενόταν την πρόταση της UniCredit για την εξαγορά του 9% των μετοχών της Alpha Bank (211.138.299 κοινών ονομαστικών μετοχών), καθώς η πορεία της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η διαμόρφωση της στα επίπεδα του 1,45 την είχε καταστήσει ουσιαστικά «εκτός οικονομικής λογικής».

Στη συνέχεια το ΤΧΣ ζήτησε από τον ιταλικό τραπεζικό όμιλο να καταθέσει άμεσα –εντός του Σαββατοκύριακου– νέα βελτιωμένη προσφορά προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία.

Πληροφορίες της αγοράς ανέφεραν ότι για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει η νέα πρόταση να είναι βελτιωμένη τουλάχιστον κατά 10% περίπου. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά της UniCredit διαμορφώθηκε στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή.

Μια αύξηση της τάξης του 10% σημαίνει προσφορά στο 1,46 ευρώ, σχεδόν στα επίπεδα που διαπραγματεύεται η μετοχή σήμερα στο Χρηματιστήριο, ενώ εάν το ΤΧΣ ζητήσει η αναθεωρημένη προσφορά να περιλαμβάνει και ένα μικρό premium τότε η προσφορά θα ανέβει στα επίπεδα του 1,50 ευρώ ανά μετοχή με το συνολικό κόστος για τους Ιταλούς να αυξάνεται στα 320 εκατ. ευρώ. περίπου, από 280 που είναι η αρχική προσφορά.

Εφ’ όσον συντρέξουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις συμπεριλαμβανομένης και την απουσίας έτερου διεκδικητή – κάτι που η αγορά θεωρεί σχεδόν σίγουρο – τότε η μεταβίβαση του 9% της Alpha Bank στον ιταλικό τραπεζικό όμιλο θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα.

Η πλειοδοσία του ενός μηνός από το ΤΧΣ για το 9% των μετοχών της Alpha Bank θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Ολλανδού Χόλτερμαν (ανεπισήμως κατέχει το 8,6%) και των εγχώριων στρατηγικών εταίρων του!

Το σενάριο για ολλανδικό ενδιαφέρον

Σενάριο που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες και ήθελε τον μεγαλομέτοχο με 9% της Alpha Bank Χένρι Χόλτερμαν να σχεδιάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να «μπει σφήνα» στις διαπραγματεύσεις του ΤΧΣ με την διοίκηση του Ομίλου UniCredit δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες από την τραπεζική αγορά ανέφεραν ότι ο Ολλανδός μεγαλοεπενδυτής ήταν με το «τηλέφωνο ανά χείρας» περιμένοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανάψει νωρίτερα το πράσινο φως για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, ώστε στο ταμείο του να εισρεύσουν τουλάχιστον 215 εκατ. ευρώ που θα αποτελούσαν μια «καλή μαγιά» για να χτυπήσει το 9% της Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολλανδός διαθέτει επισήμως το 5% και ανεπισήμως το 9% της Alpha Bank, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό είχε έρθει σε επαφή με άλλους μεγαλομετόχους όπως ο J. Paulson προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του σε επίπεδο που θα του επέτρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διοίκηση της τράπεζας.

Μια ακόμη διάσταση που αποτέλεσε τροχοπέδη για το ολλανδικό ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο Χόλτερμαν στηρίζει αναφανδόν τη διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος άλλωστε είναι ο αρχιτέκτων της συμφωνίας με τους Ιταλούς της UniCredit.

Την άλλη Τετάρτη το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας – Κτύπησε την πόρτα εφοπλιστών ο Μυλωνάς

Στην περίπτωση που όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις συγκλίνουν και έχουμε την Δευτέρα την ολοκλήρωση της συναλλαγής για το 9% της Alpha Bank, τότε η διοίκηση του ΤΧΣ θα πατήσει το «κουμπί» προκειμένου να τρέξει στα μέσα της άλλης εβδομάδας και το book building της Εθνικής Τράπεζας.

Προκειμένου η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να είναι έτοιμη για αυτό το βασικό σενάριο, έχει ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά σε εγχώριους επενδυτές μετοχών της τράπεζας, κυριότητας ΤΧΣ. Άλλωστε το ενημερωτικό ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί επίσημα μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων 9μήνου την περασμένη Τρίτη, ώστε να περιλαμβάνει και τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας και για το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Επιτροπή θέλει χρόνο για την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου, γεγονός που σημαίνει ότι το χθεσινό Δ.Σ. δεν θα προλάβει να ασχοληθεί.

Το πιθανότερο σενάριο, δεδομένου ότι αποτελεί μέγιστης σημασίας για την αγορά και την οικονομία ζήτημα, είναι να συνέλθει το Δ.Σ. με έκτακτη συνεδρίασή του την προσεχή Δευτέρα και πλέον να χρειάζονται δύο μέρες για να τρέξουν παράλληλα α) δημόσια εγγραφή στην οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και οι Έλληνες επενδυτές, και β) το book building.

Δηλαδή, αν υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα οι διαδικασίες εγγραφής και ανοίγματος του βιβλίου θα ξεκινήσουν Τετάρτη 15/11 για να ολοκληρωθούν Παρασκευή 17/11.

Συνολικά το 15% θα διατεθεί μέσω βιβλίου προσφορών σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 5% με δημόσια προσφορά στη λιανική, με την προτεραιότητα και στις δύο περιπτώσεις να έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Δεδομένου πως πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο, με ενδιαφέρον αναμένεται η διαμόρφωση του τιμήματος που θα εξασφαλιστεί.

Οι Έλληνες εφοπλιστές, τα δάνεια της Credit Suisse και η UBS, που θέλει να τα πουλήσει

Προς αναζήτηση εφοπλιστικών κεφαλαίων

Ήδη η JP Morgan, που ενεργεί ως σύµβουλος του Ταµείου, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών µε επενδυτές και έχει σχεδόν οριστικοποιήσει το ποσοστό που θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή τα τελευταία 24ώρα κάνουν τον γύρο της αγοράς τραπεζικές πληροφορίες που θέλουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνά έχοντας κλειδώσει με το ΤΧΣ τους όρους διάθεσης του 20% να έχει «κτυπήσει την πόρτα» σε αρκετούς Έλληνες εφοπλιστές και ελληνικά family offices.

Πηγές κοντά στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι στόχος είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν η ελληνικότητα της τράπεζας και άρα ένα ποσοστό άνω του 5% να διατεθεί σε επενδυτές ελληνικών συμφερόντων.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει έναντι του ενδιαφέροντος το ΤΧΣ και πιο συγκεκριμένα εάν θα «απαιτήσει» προσφορές με premium έναντι της τρέχουσας τιμής της Εθνικής Τράπεζας στο Χ.Α. (5,50 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 1 δισ. ευρώ περίπου για το 20%) προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος του Δημοσίου.

Σημειωτέον ότι την 1η Δεκεμβρίου η Fitch δίνει τον δικό της χρησμό για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, με όλα τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν υπέρ της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από αυτόν τον οίκο.

Ακατάσχετος λογαριασμός: Ξεπαγώνει το μπόνους για τους συνεπείς

Ο ρόλος των οικονομικών αποτελεσμάτων

Την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα σηματοδότησε η ανακοίνωση των αποτελεσµάτων του οµίλου, βάσει των οποίων τα κέρδη µετά από φόρους στο 9µηνο ανήλθαν σε 791 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 16% σε ετήσια βάση.

Η ισχυρή κερδοφορία και η υψηλή κεφαλαιακή βάση, που οδήγησε σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 20,8% το γ΄ τρίµηνο αποτελούν, σύμφωνα µε τους αναλυτές, τα ισχυρά σηµεία της τράπεζας, ανεβάζοντας την τιµή στόχο µεταξύ 7,10 και 7,50 ευρώ ανά μετοχή (η μετοχή διαπραγματεύεται στα 5,5 ευρώ).

Μιλώντας στο πλαίσιο των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9µήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς επισήµανε ότι το πλεόνασµα κεφαλαίου προσφέρει στην Εθνική Τράπεζα στρατηγική ευελιξίας, συµπεριλαµβανοµένης της µελλοντικής διανοµής κεφαλαίου στους µετόχους το 2024 σε ποσοστό 30% της κερδοφορίας του 2023 και προοπτικής περαιτέρω ανόδου τα επόµενα χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά σηµείωσε, «το πλεόνασµα κεφαλαίου είναι εδώ», εξηγώντας ότι προσφέρει άνεση στην οργανική ανάπτυξη της τράπεζας, ενώ στο τραπέζι παραµένει και το πρόγραµµα επαναγοράς µετοχών.

Με βάση τα αποτελέσµατα 9µήνου, τα οργανικά κέρδη µετά από φόρους ανήλθαν σε 829 εκατ. από 266 εκατ. το αντίστοιχο διάστηµα του 2022. Ως αποτέλεσµα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας, ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 60 µονάδες βάσης σε τριµηνιαία βάση και ανήλθε σε 17,9% το γ΄ τρίµηνο 2023, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 20,3%, αυξηµένος κατά 200 µονάδες βάσης σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο.

Η υψηλή κερδοφορία τροφοδοτήθηκε από τα καθαρά έσοδα τόκων που αυξήθηκαν κατά 73% σε ετήσια βάση, στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το γ΄ τρίµηνο αυξήθηκαν κατά 6% και ανήλθαν σε 563 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Διανομή μερίσματος προανήγγειλε ο Χρήστος Μεγάλου

Έτοιμος για την διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς ακόμη και πριν το τέλος του έτους ο Χρήστος Μεγάλου

Την ώρα που όλη η αγορά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της γύρω από τις εξελίξεις στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, έντονες παρασκηνιακές διεργασίες λαμβάνουν χώρα και στην Τράπεζα Πειραιώς, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου να αξιοποιεί την πολυετή εμπειρία του στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και να ετοιμάζεται για το «colpo grosso».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μεγάλου έχει μεταφέρει στον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, την αναγκαιότητα για λόγους αξιοποίησης του κλίματος στις αγορές και φυσικά ίσης αντιμετώπισης του εγχώριου τραπεζικού ανταγωνισμού την πρόθεση αλλά και την ετοιμότητα της Τράπεζας Πειραιώς να εκκινήσει τις διαδικασίες αποεπένδυσης του Δημοσίου πριν την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Μεγάλου και το επιτελείο του έχουν πραγματοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες επαφές με όλους του μεγάλους και μακροπρόθεσμους επενδυτικούς οίκους του πλανήτη, έχοντας εξασφαλίσει την συμμετοχή τους σε πιθανή διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ισχυρό όπλο στα χέρια της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι πλέον τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2023 που δημοσίευσε η τράπεζα στις αρχές της εβδομάδας και τα οποία επισφραγίζουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιστροφή της σε μια σταθερά αυξανόμενη και βιώσιμη κερδοφορία, στη διανομή μερίσματος και στη σταδιακή μετατόπιση προς μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Μάλιστα, ο διευθύνων της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, παρουσιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου, τόνισε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί σημαντική αξία για τους μετόχους και αποτελεί ελκυστική ευκαιρία για τους επενδυτές».

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς με την αγορά να ορίζει ένα πιθανό τίμημα για την αποεπένδυση του Δημοσίου τα 3,4 ευρώ ανά μετοχή, από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα η τιμή στο ταπλό του ΧΑ.

Πάντως, και με δεδομένο ότι όσο πάμε προς το τέλος του έτους οι αγορές για μια σειρά από λόγους υπολειτουργούν, δεν αποκλείεται η διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς να πάρει μικρή παράταση για τις πρώτες εβδομάδες του 2024.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες κομβική σημασία αποκτά για την τράπεζα το Greek Investment Conference, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 27-29 Νοεμβρίου, όπου η διοίκηση θα δώσει την «τελική μάχη» εν όψει της διάθεσης του ποσοστού του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμη: