Στην επιβράβευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας θα κατευθυνθεί κυρίως η πλεονάζουσα ρευστότητα, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά.

Η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει να μοιράσει μέρισμα για τη χρήση του 2023 και εξετάζει το ζήτημα επαναγοράς μετοχών.

«Το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία», τόνισε ο CEO της Εθνικής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, οι εκταμιεύσεις δανείων φτάνουν το 1,9 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του ’23, με ώθηση από μικρομεσαίες εταιρείες, ναυτιλία και χρηματοδότηση έργων.

Οι εγχώριες καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, κατά +€1,1 δισ. φέτος, κυρίως χάρη στη λιανική, ο εγχώριος δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 3,6%, ενώ το εγχώριο απόθεμα NPE είναι 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, μετά από την τελευταία συναλλαγή. Η κάλυψη NPEs είναι στο 94%. Τα νέα NPEs είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ φέτος, εντός των προβλέψεων της διοίκησης για το έτος.

Η ισχυρή οργανική κερδοφορία ωθεί τον δείκτη κεφαλαίων CET1 60 μονάδες βάσης υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση στο 17,9%.

Πιστωτική επέκταση

Όσον αφορά την πιστωτική επέκταση, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι, «παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, η πιστωτική επέκταση παρέμεινε υγιής, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν περιμένουμε επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και το ‘κλειδί’ βρίσκεται στην οικονομία. Υπάρχουν σχέδια σε εξέλιξη, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο των οικιστικών ακινήτων».

Διαβάστε ακόμη: