Το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο την Παρασκευή δείχνοντας να βρίσκεται σε τροχιά να κλείσει τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανοδικά, ωθούμενο σε μεγάλο βαθμό από τις αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές που εκτιμάται ότι ισχύουν για την Κίνα.

Οι προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δίνει στήριξη στις τιμές οδηγώντας υψηλότερα την τιμή του βαρελιού.

Η άρση των περιορισμών Covid-19 στην Κίνα πρόκειται να αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση σε επίπεδο ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), μια ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ προέβλεψε επίσης ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης το 2023.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 48 σεντς, ή 0,6%, για να διαπραγματευτεί στα 86,64 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Indermitiate (WTI)ενισχύθηκε 22 σεντς, ή 0,3%, στα 80,55 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς οδεύουν προς εβδομαδιαία άνοδο περίπου 1,5%.

Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε επίσης από τις ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα υποχωρήσει σύντομα σε μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια και από τις ελπίδες για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης μετά από αυξήσεις 25 μονάδων βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής της και στη συνέχεια είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για τουλάχιστον το υπόλοιπο του έτους.

Οι πιθανότητες μιας «ήπιας προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να αυξάνονται, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Lael Brainard.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed για τον καθορισμό των επιτοκίων θα διεξαχθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο χρειάζονται περισσότερο αργό, δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

«Η αγορά πετρελαίου έχει πέσει λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση, αλλά εξακολουθεί να δείχνει σημάδια ότι μπορεί να παραμείνει δυνατή για λίγο ακόμη», είπε.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε παρά τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα που δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 13 Ιανουαρίου σε περίπου 448 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2021.

Διαβάστε ακόμη: