Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, αλλά δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν μεγάλο μέρος της πτώσης άνω του 8% αυτής της εβδομάδας, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση στις μεγάλες καταναλωτικές χώρες συνέχισαν να επιβαρύνουν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύθηκαν κατά 73 σεντς, ή 1,01%, στα 73,06 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό, West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 49 σεντς, ή 0,71%, στα 69,09 δολάρια, αφού υποχώρησε νωρίτερα στη συνεδρίαση στα 63,64 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Οι τιμές έπεσαν αυτή την εβδομάδα λόγω ανησυχιών για την οικονομία των ΗΠΑ και ενδείξεων ασθενούς μεταποιητικής δραστηριότητας στη μεγαλύτερη εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, την Κίνα, υποχωρώντας περαιτέρω μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη. Αυτό περιόρισε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, η αγορά έχει βρεί κάποια στήριξη από το σήμα της Fed ότι μπορεί να σταματήσει περαιτέρω τις αυξήσεις των επιτοκίων για να δώσει στους αξιωματούχους χρόνο να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις από πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών και να αποκτήσουν σαφήνεια στη διαμάχη για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

«Με την πιθανή παύση της Fed, το ανώτατο όριο του χρέους που ελπίζουμε να επιλυθεί αυτόν τον μήνα, η περικοπή του ΟΠΕΚ+ έγινε αισθητή σε λίγες εβδομάδες και η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έχουμε την πεποίθηση ότι το ερώτημα δεν είναι πόσο χαμηλά θα πέσουν οι τιμές του πετρελαίου, αλλά για πόσο καιρό», σχολίασε ο Tamas Varga της PVM.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, ξεκίνησαν εθελοντικές περικοπές της παραγωγής στις αρχές αυτού του μήνα.

Σημειώνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα τηρεί την εθελοντική δέσμευσή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Φεβρουάριο μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε περισσότερα