Οι τιμές του  πετρελαίου ανέβηκαν στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας σήμερα Δευτέρα, καθώς το κλίμα της αγοράς ενισχύθηκε από τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας και των ΗΠΑ, καθώς και από τις προσδοκίες για συνεχιζόμενες περικοπές στην προσφορά αργού από τους μεγάλους παραγωγούς.

Το αργό Brent ενισχύθηκε κατά 17 σεντς, ή 0,2%, στα 88,72 δολάρια το βαρέλι στις 00:15 GMT. αργό πετρέλαιο  West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 25 σεντς, περίπου 0,3%, στα 85,80 δολάρια.

Η διαρκής ανοδική κίνηση των τιμών έρχεται αφού και τα δύο συμβόλαια διακανονίστηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους σε περισσότερο από μισό χρόνο την περασμένη εβδομάδα, σπάζοντας ένα σερί απωλειών δύο εβδομάδων.

Από την πλευρά της ζήτησης, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα PMI της Caixin, οδηγώντας σε ανανεωμένη αισιοδοξία για την οικονομική υγεία του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Μια σειρά από μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας και η χαλάρωση των κανόνων δανεισμού για τους αγοραστές κατοικιών, στήριξαν επίσης τις τιμές.

Ωστόσο, οι επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν πιο ουσιαστικές κινήσεις για να στηρίξουν τον τομέα των ακινήτων της χώρας, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την κινεζική οικονομία από την εμφάνισή της από την πανδημία.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν την Παρασκευή, με τις μισθοδοσίες εκτός αγροτών να αυξάνονται κατά 187.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

Οι προσδοκίες για περικοπή των προμηθειών πετρελαίου έχουν αυξηθεί μετά τις δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ την Πέμπτη ότι η Ρωσία συμφώνησε με τους εταίρους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών σχετικά με τις παραμέτρους για τις συνεχείς περικοπές των εξαγωγών. Επίσημη ανακοίνωση με λεπτομέρειες για τις προγραμματισμένες περικοπές αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι θα μειώσει τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως ή τον Σεπτέμβριο, μετά από μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται επίσης να προχωρήσει σε οικειοθελή περικοπή 1 εκατομμυρίου bpd τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη: