Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας τον Αύγουστο συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η μη μεταποιητική δραστηριότητα έφτασε σε νέο χαμηλό για το έτος – σημάδια ότι η επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη στο πάτο.

Ο επίσημος δείκτης των υπευθύνων αγορών της μεταποίησης αυξήθηκε ελαφρά στο 49,7 τον Αύγουστο από 49,3 τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Αυτό ήταν καλύτερο από τη μέση πρόβλεψη για 49,4 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι μια ένδειξη PMI πάνω από 50 υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας, ενώ μια ένδειξη κάτω από αυτό το επίπεδο δείχνει συρρίκνωση.

Ενώ υπήρξαν ορισμένες θετικές ενδείξεις στους επιμέρους δείκτες για τον μεταποιητικό PMI της Κίνας – με τέσσερις από τις πέντε καταγεγραμμένες επεκτάσεις – ο μη μεταποιητικός PMI, ο οποίος καλύπτει τους τομείς των υπηρεσιών, υποχώρησε στο 51,0 τον Αύγουστο. Αυτό συγκρίνεται με 51,5 τον Ιούλιο και 53,2 τον Ιούνιο.

Αυξανόμενες ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία μπορεί να μην επιτύχει τον δηλωμένο στόχο ανάπτυξης 5% του Πεκίνου φέτος

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία μπορεί να μην επιτύχει τον δηλωμένο στόχο ανάπτυξης 5% του Πεκίνου φέτος, εν μέσω μιας οξυμένης κρίσης εμπιστοσύνης στον τομέα ακινήτων της χώρας που μαστίζεται από πιστωτικά δεινά και αδύναμες πωλήσεις.

Το Πεκίνο έχει καταφύγει σε μια μάλλον στοχευμένη προσέγγιση για την ενίσχυση της οικονομίας, που κυμαίνονται από μέτρα για την τόνωση των δανείων και επενδύσεων σε μετοχές, έως πιο απτά μέτρα που στοχεύουν στην τόνωση της ζήτησης κατοικιών.

Υπογραμμίζοντας την άνιση ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, η δημοσιοποίηση στοιχείων της Πέμπτης έδειξε ότι οι υποδείκτες που σχετίζονται με τη μεταποίηση για την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες έφθασαν σε υψηλά πέντε μηνών, ενώ ο νέος υποδείκτης παραγγελιών για τους μη μεταποιητικούς κλάδους της Κίνας υποχώρησε στο 47,6.

Διαβάστε ακόμη: