Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Γερμανίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB German Flash, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 44,7 από το 48,5 του Ιουλίου, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση στις 48,3  μονάδες.

Ο δείκτης ήταν κάτω από το επίπεδο του 50 που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ο σύνθετος δείκτης PMI παρακολουθεί τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας. Η βαθύτερη κάμψη της παραγωγής της μεταποίησης συνοδεύτηκε από νέα συρρίκνωση της δραστηριότητας των υπηρεσιών.

“Κάθε ελπίδα ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα μπορούσε να διασώσει τη γερμανική οικονομία εξανεμίστηκε”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου. “Αντ’ αυτού, ο τομέας των υπηρεσιών πρόκειται να ενταχθεί στην ύφεση της μεταποίησης, η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο”.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες. Η μέτρηση του τομέα υποχώρησε στο 47,3 από 52,3, σημειώνοντας χαμηλό εννέα μηνών.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο 39,1 τον Αύγουστο από 38,8 τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε βαθιά σε έδαφος συρρίκνωσης, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι επιχειρήσεις παρέμειναν απαισιόδοξες για τις προοπτικές, καθώς η αύξηση των επιτοκίων, η αβεβαιότητα των πελατών και ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισαν να επιβαρύνουν τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, έδειξε η έρευνα.

Διαβάστε ακόμη: