Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές της Ασίας,  με τις κινεζικές μετοχές να έχουν τον πρώτο λόγο, αφού η χώρα έθεσε σε εφαρμογή περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των αγορών, ενώ η προσοχή στράφηκε στους βασικούς δείκτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αυτή την εβδομάδα.

Η αισιοδοξία για την Κίνα βοήθησε επίσης τις αγορές να προσπεράσουν κάπως τα hawkish μηνύματα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξηθούν περαιτέρω για να περιορίσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Ράλι στις κινεζικές μετοχές

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας σημείωσαν άνοδο περίπου 2,4%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε 1,8% τη Δευτέρα. Οι τρεις αυτοί δείκτες ήταν οι καλύτεροι σε απόδοση στην Ασία.

Η Κίνα το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε νέα μέτρα για να προσελκύσει τους επενδυτές πίσω στις ταλαιπωρημένες χρηματιστηριακές αγορές της, κυρίως μειώνοντας κατά το ήμισυ το τέλος χαρτοσήμου στις συναλλαγές μετοχών. Τα κινεζικά χρηματιστήρια επίσης μειώνουν τις απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους.

Η κίνηση αυτή οδήγησε τους κινεζικούς δείκτες σε άλμα από τα χαμηλά έτους, αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι το ράλι ήταν πιθανό να είναι βραχύβιο.

Οι μετοχές ακινήτων ήταν μεταξύ των κορυφαίων αποδόσεων, καθώς το Πεκίνο χαλάρωσε επίσης ορισμένους περιορισμούς στα ενυπόθηκα δάνεια.

Η China Evergrande Group αποτέλεσε τη μοναδική εξαίρεση μεταξύ των ομολόγων της, με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να σημειώνει πτώση άνω του 80% μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χονγκ Κονγκ μετά από ένα διάλειμμα 17 μηνών.

Η συναλλακτική δραστηριότητα έδωσε επίσης ώθηση σε ορισμένες κινεζικές μετοχές, με την ταλαιπωρημένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden Holdings να σημειώνει άνοδο σχεδόν 8%, αφού πούλησε μερίδιο σε έργο της Guangzhou.

Οι εκτιμήσεις του Reuters

Οι τιμές των νέων κατοικιών της Κίνας πιθανότατα δεν θα παρουσιάσουν ανάπτυξη εφέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, υπογραμμίζοντας την έντονη πίεση στον τομέα των ακινήτων που έχει πληγεί από την κρίση της οικονομίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης για αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Η αναμενόμενη αύξηση 0% σε ετήσια βάση στις τιμές των κατοικιών συγκρίνεται με την άνοδο 1,4% που σημειώθηκε στην προηγούμενη πρόβλεψη τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 12 οικονομολόγους που διεξήχθη από τις 16 έως τις 25 Αυγούστου.

Η εμπιστοσύνη στα ακίνητα, που αντιπροσωπεύουν το 1/4 της οικονομίας της Κίνας, υποχώρησε πέρυσι αφού πολλοί αγοραστές κατοικιών απείλησαν να σταματήσουν την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων επειδή οι developers δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν προπωλημένα σπίτια λόγω περιορισμένης ρευστότητας και αυστηρών περιορισμών κατά του COVID-19.

Διαβάστε ακόμη: