«Βουτιά» έως 87% σημείωσαν οι μετοχές του κινεζικού ομίλου Evergrande, με τη διαπραγμάτευση της μετοχής να επανέρχεται μετά από 17μηνη αναστολή, εξανεμίζοντας σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία του, αφού δήλωσε ότι είχε εκπληρώσει “επαρκώς” όλες τις οδηγίες που είχε εκδώσει το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η Evergrande, η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης στον τομέα των ακινήτων της Κίνας, όπου παρατηρείται μια σειρά από χρεοκοπίες από τα τέλη του 2021, υπενθυμίζει το Reuters. Τον επόμενο μήνα, τα δικαστήρια θα αποφασίσουν σχετικά με το σχέδιο της Evergrande για την αναδιάρθρωση υπεράκτιων δανειακών υποχρεώσεων αξίας σχεδόν 32 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύτηκαν τη Δευτέρα έως και 0,22 δολάρια Χονγκ Κονγκ, με την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται στα 2,9 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (369,73 εκατ. δολάρια) από 21,8 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (2,78 δισ. δολάρια) από την τελευταία διαπραγμάτευσή της. Η αποτίμησή της έφτασε στο ιστορικό υψηλό της, κοντά στα 420 δισεκατομμύρια HK$ το 2017.

Η μετοχή είχε ανασταλεί από τις 21 Μαρτίου 2022. Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μονάδες της, η China Evergrande New Energy Vehicle Group και η Evergrande Property Services Group επανήλθαν σε διαπραγμάτευση τον περασμένο μήνα μετά από 16μηνη παύση.

Η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης και των τριών εταιρειών είναι ζωτικής σημασίας για την Evergrande Group, διότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του υπεράκτιου χρέους της περιλαμβάνει την ανταλλαγή μέρους του χρέους σε τίτλους που συνδέονται με μετοχές και υποστηρίζονται από αυτές.

Η Evergrande θα ήταν αντιμέτωπη με τη διαγραφή της από το χρηματιστήριο αν η αναστολή είχε φθάσει τους 18 μήνες.

“Στο μέλλον τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα τόσο για τις δραστηριότητές της όσο και για την απόδοση της μετοχής της”, δήλωσε ο Steven Leung, διευθυντής με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη: