Η Κίνα πρόκειται να λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών στην αγορά κατοικίας, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια βαθύτερη κρίση στον γεμάτο χρέη τομέα των ακινήτων της, είπαν στο πρακτορείο Reuters άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου στέγασης, της κεντρικής τράπεζας αλλά και της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής τις επόμενες εβδομάδες θα εφαρμόσουν μέτρα τα οποία επεξεργάζονταν τους τελευταίους μήνες υπό την καθοδήγηση του Κρατικού Συμβουλίου, δήλωσαν οι πηγές και συμπλήρωσαν ότι: “σκοπεύουν να δράσουν καθώς οι υπάρχουσες πολιτικές απέτυχαν να διατηρήσουν την ανάκαμψη του κλάδου νωρίτερα μέσα στη χρονιά”.

Το real estate αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ωστόσο, είναι στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου κρίσης χρέους που οι συμμετέχοντες στην αγορά φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα στο εσωτερικό και εκτός αυτής.

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την άρση των περιορισμών στην αγορά κατοικίας σε μη βασικές συνοικίες μεγάλων πόλεων όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σενζέν. Τέτοιοι περιορισμοί έχουν τεθεί σε ισχύ σε πολλές πόλεις από το 2010 και περιλαμβάνουν περιορισμούς στις αγορές από τους λεγόμενους “μη κατοίκους χωρίς άδεια” και στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να αγοράσουν τα άτομα αυτά.

Πολλές μικρότερες τοποθεσίες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς των αγορών κατοικιών τα τελευταία δύο χρόνια για να τονώσουν τη ζήτηση, αλλά οι μεγάλες πόλεις – παραδοσιακοί στόχοι κερδοσκοπικών αγορών – έχουν κρατηθεί. Ένα άλλο προτεινόμενο μέτρο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι η σταδιακή άρση των ανώτατων ορίων τιμών στα νέα σπίτια, τα οποία είναι ευρέως σε ισχύ ώστε οι τοπικές κυβερνήσεις να ελέγχουν τις τιμές των κατοικιών. Αυτό θα επέτρεπε ουσιαστικά στους κατασκευαστές ακινήτων να αυξήσουν ή να μειώσουν τις τιμές των κατοικιών. 

Διαβάστε ακόμη: