Πολυτελή θέρετρα όπως το Aman και το Four Seasons, αλλά και επιχειρήσεις που προσφέρουν ταξιδιωτικές περιπέτειες, όπως το National Geographic και το Abercrombie & Kent, παρέχουν πανάκριβες διηπειρωτικές περιηγήσεις, δίνοντας στους επισκέπτες εξατομικευμένα δρομολόγια και πρόσβαση στα hot spots, ενώ εξαλείφουν την ταλαιπωρία των εμπορικών πτήσεων.

Οι αεροπορικές κρουαζιέρες (κάτι σαν εναέρια κρουαζιερόπλοια, αλλά πιο αποκλειστικά) αναπτύσσονται ως ένας ακόμα τομέας στα πολυτελή ταξίδια, χάρη στα προνόμια που εξασφαλίζουν οι ιδιωτικές πτήσεις. Αλλά το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Αυτά τα ταξίδια προσφέρουν τον πιο γρήγορο τρόπο για περιηγήσεις σε μακρινά μέρη με τη μεγαλύτερη άνεση, σύμφωνα με το Robb Report. Είναι μια συμπιεσμένη στο χρόνο, σύγχρονη εκδοχή μιας κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο, όπως έκαναν οι πλούσιοι στις αρχές του 20ου αιώνα με κρουαζιέρες που διαρκούσαν έξι μήνες.

Πετώντας σε μικρές ομάδες, υποστηρίζουν οι διοργανωτές, οι επισκέπτες μειώνουν δραματικά το κόστος της ιδιωτικής πτήσης, αλλά απολαμβάνουν παρόμοια προνόμια βελτιωμένης εξυπηρέτησης και κουζίνας. Αυτές οι αεροπορικές κρουαζιέρες συνδέονται συχνά με ξενοδοχεία πέντε αστέρων, έχουν τους δικούς τους γιατρούς και ιδιωτικούς σεφ και μερικές φορές περιλαμβάνουν ιδιωτικές λιμουζίνες και οδηγούς για κάθε ζευγάρι ή οικογένεια—έτσι εάν το αεροπλάνο αισθάνεται γεμάτο, υπάρχει δυνατότητα διαφυγής μετά την προσγείωση.

Τα ταξίδια χρησιμοποιούν μεσαίου μεγέθους επαγγελματικά τζετ για περιφερειακά ταξίδια ή, για μακρινές αποστάσεις, «bizliners», δηλαδή μετασκευασμένα εμπορικά τζετ με πολυτελή εσωτερικούς χώρους που διαθέτουν μικρότερο αριθμό καθισμάτων (συχνά ξαπλώστρες για ύπνο) καθώς και ανοιχτούς χώρους, επαγγελματικό μαγειρείο και μεγαλύτερα μπάνια.

Το Four Seasons Private Jet, για παράδειγμα, είναι ένα Airbus A321 με μόλις 48 θέσεις για να φιλοξενήσει περίπου το ένα τέταρτο των επιβατών της εμπορικής διαμόρφωσης του A321. Το αεροσκάφος ταξιδεύει με σεφ, γιατρό, θυρωρό της Four Seasons, διευθυντή ταξιδιού και βοηθό διευθυντή ταξιδιών. Το τζετ διαθέτει επίσης σαλόνι.

Τα ιδιωτικά ταξίδια με τζετ που διασχίζουν πολλές ζώνες ώρας έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των πλούσιων ταξιδιωτών που θέλουν να δουν τον κόσμο με τους δικούς τους όρους.

Το πολυτελές brand, στην πραγματικότητα, πρωτοστάτησε στη συνέργεια ξενοδοχείων/ιδιωτικών τζετ το 2015 με το λανσάρισμα του Private Jet Experience. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το εύρος και ο αριθμός των ταξιδιών για τα μέλη έχουν αυξηθεί. Στις 30 Νοεμβρίου, απογειώνεται η περιοδεία Uncharted Discovery, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι 21 ημερών σε επτά πολύ διαφορετικά τοπία: Νέα Ορλεάνη, Κόστα Ρίκα, Μάτσου Πίτσου, Μπουένος Άιρες, Ανταρκτική, Μπογκοτά και Μπαχάμες. 

Το δρομολόγιο περιλαμβάνει παρατήρηση αστεριών στην Κόστα Ρίκα με τον Κοσταρικανό αστροναύτη Φράνκλιν Τσανγκ Ντίαζ, επίσκεψη στο μεγαλύτερο σύστημα καταρρακτών στον κόσμο στο Εθνικό Πάρκο Iguazú της Αργεντινής και μια κρουαζιέρα τεσσάρων διανυκτερεύσεων στη χερσόνησο της Ανταρκτικής με ένα πολυτελές πολικό πλοίο. Θα υπάρξει επίσης ένα κοκτέιλ πάρτι στο Μάτσου Πίτσου και μια ιδιωτική συναυλία από τη Φιλαρμονική της Μπογκοτά, μεταξύ άλλων αποκλειστικών εκδηλώσεων.

Δεν μπορούν όλοι να διαθέσουν τρεις εβδομάδες για να συμμετάσχουν σε μια τυπική περιοδεία. Για κάποιους με περιορισμένους χρόνους, η Private Jet Experience λανσάρει πιο φιλικά προς την οικογένεια προγράμματα για το 2024 και το 2025 που καλύπτουν περισσότερο έδαφος σε λιγότερο χρόνο.

Η περιήγησή του στα Αφρικανικά Θαύματα μεταφέρει τους ταξιδιώτες σε μια ευρεία περιοχή σε 13 ημέρες, ξεκινώντας από την Αθήνα με μια επίσκεψη στον Παρθενώνα, πριν κατευθυνθούν νότια μέσω της αφρικανικής ηπείρου για να δουν τις Αιγυπτιακές Πυραμίδες, το Εθνικό Πάρκο Serengeti της Τανζανίας και αξιοθέατα στη Ρουάντα. Μαυρίκιο, Ζάμπια και Νότια Αφρική.

Υπάρχουν επίσης μικρότερα ομαδικά ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι. Ξεκινώντας από $227.000  για δύο ενήλικες, το Four Seasons Resorts Hawaii συνεργάζεται με τη VistaJet και τη Lanai Air για ένα ταξίδι σε τέσσερα νησιά που προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Χαβάης για ομάδες έως και οκτώ ατόμων. 

Η VistaJet έχει δημιουργήσει τις δικές της περιηγήσεις στον Ιδιωτικό Κόσμο που κυμαίνονται από μεμονωμένους προορισμούς έως μεγαλύτερες διαδρομές με πολλές στάσεις. Η περιοδεία του τριών εβδομάδων στη Νοτιοανατολική Ασία, σε συνεργασία με την Ariodante, ξεκινά στην Τζακάρτα πριν κατευθυνθεί προς το Sangiran και την Καμπότζη για να εξερευνήσει τα απομεινάρια της αυτοκρατορίας των Χμερ, συμπεριλαμβανομένων των ναών του Angkor Wat, του Angkor Thom και του Ta Prohm. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα ταξίδι με ελικόπτερο στο Εθνικό Πάρκο Phong Nha-Ke Bang του Βιετνάμ για ένα τετραήμερο ταξίδι στη ζούγκλα με μια ομάδα ειδικών στο μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου, το Hang Son Doong. 

Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί έναν μπονο προορισμό, η εταιρεία προσφέρει επίσης ιδιωτική επίσκεψη στις Μαλδίβες μέσω του Private Island Escape. Το ταξίδι ξεκινά με ένα ταξίδι 40 λεπτών με ένα ιδιωτικό γιοτ στο θέρετρο Ithaafushi της Waldorf Astoria, που αποτελείται από τρία απομονωμένα αλλά διασυνδεδεμένα νησιά. Το κατάλυμα διαθέτει πολλούς τύπους καταλυμάτων, κα θώς και αφοσιωμένους σεφ και προσωπικό θυρωρείο. Αντί για πεζοπορικές ζούγκλες, αυτό το ταξίδι εξερευνά το καταφύγιο του lifestyle-σπα του θέρετρου, καθώς και τα θαλάσσια σπορ και 11 χώρους εστίασης. Η VistaJet θα οργανώνει ιδιωτικές πτήσεις προς το θέρετρο.

Το Abercrombie & Kent’s Wings Over Europe’s Iconic Capitals είναι μια αεροπορική περιπέτεια που περνάει 11 ημέρες επιδεικνύοντας τα καλύτερα του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης και της Αθήνας. 

Με όριο 13 ταξιδιώτες η ξενάγηση τους μεταφέρει με ιδιωτική ναύλωση να δουν την αλλαγή της Έφιπτης Φρουράς στο Λονδίνο, να πάρουν πρωινό στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ και να διατρέξουν ένα μυστικό πέρασμα που συνδέει το Castel Sant’Angelo της Ρώμης με το Βατικανό. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψουν κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας με ηλεκτρικά οχήματα.

Αντίθετα, το Africa: Across a Continent by Private Jet της ίδιας εταιρείας είναι ένα ταξίδι 22 ημερών που εξερευνά τους φυσικούς και ανθρωπογενείς θησαυρούς της ηπείρου, από τις πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου έως το Serengeti, τους ορεινούς γορίλες της Ρουάντα και την Μεδίνα του Μαρακές.

Ξεκινώντας από $134.000  ανά άτομο, το αεροσκάφος είναι ένα μετασκευασμένο Boeing 757 με μόλις 48 ξαπλώστρες για να διασχίσει την Αφρική. Το ταξίδι περιλαμβάνει αποκλειστική πρόσβαση σε πολλές από τις τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Σφίγγας στην Αίγυπτο, ένα ταξίδι με αερόστατο πάνω από το Σερενγκέτι, σαφάρι στη σαβάνα και πολυτελείς κατασκηνώσεις στη Σαχάρα. Ταξίδια με ελικόπτερο, οινογευσίες και ακόμη και τελετή βουντού είναι επίσης επιλογές.

Τα ιδιωτικά αεροπορικά ταξίδια και οι συνδεδεμένες «κρουαζιέρες» αξιοποιούν στο έπακρο κάθε μέρα. Με άλλα λόγια: Η μεγιστοποίηση του χρόνου είναι ο λόγος που πέτυχαν αυτές οι αεροπορικές κρουαζιέρες.

Διαβάστε ακόμη: