Προηγούμενες αποστολές στα ερείπια του βυθισμένου βρετανικού επιβατηγού πλοίου στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, είχαν διαπιστώσει ότι το πλοίο «φθείρεται ραγδαία», εξαιτίας των βακτηρίων που καταναλώνουν μέταλλα, περισσότερα από εκατό χρόνια αφότου βυθίστηκε κατά το «παρθενικό» του ταξίδι.

Σε είκοσι έτη, το ναυάγιο του Τιτανικού μπορεί να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η OceanGate Expeditions, εταιρεία που εξερευνά το σημείο του ναυαγίου με το υποβρύχιο «Τιτάνας», επιβεβαίωσε πέρυσι ότι το κατάρτι του διάσημου πλοίου είχε καταρρεύσει και τα συντρίμμια του βρίσκονται διάσπαρτα σε βάθος 12.500 ποδιών.

Μετά τη δεύτερη ετήσια σειρά καταδύσεων στο βυθισμένο πλοίο, ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Στόκτον Ρας, ανέφερε ότι το πλοίο βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πέρυσι.

Μία από τις κύριες ετήσιες αποστολές του υποβρύχιου, που έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε εξαιρετικά υψηλές πιέσεις σε βάθος σχεδόν 4.000 μέτρων υπό την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η έρευνα του ναυαγίου του Τιτανικού.

Το υποβρύχιο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως πέντε άτομα, έχει καταγράψει βίντεο από τα ερείπια του βυθισμένου πλοίου, τα οποία μελετούν ερευνητές. Η επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από θαλάσσιους βιολόγους, ειδικούς σε θέματα περιβαλλοντικού DNA, θαλάσσιους αρχαιολόγους και ειδικούς σε θέματα χαρτογράφησης GIS, ελπίζει να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα, όπως το πώς οι τεχνητές κατασκευές επηρεάζονται από τα πλάσματα του ωκεανού.

«Αυτό το… πάντρεμα της βιολογίας, της οικολογίας, της αρχαιολογίας και της χαρτογράφησης GIS συμβάλλει μοναδικά στη μελέτη του Τιτανικού και του πυθμένα του ωκεανού.

Σήμερα, έχουμε καλύτερους χάρτες για την επιφάνεια του φεγγαριού από ό,τι για τους ωκεανούς της Γης και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο Στιβ Ρος, επικεφαλής επιστήμονας της OceanGate Expeditions.

Διαβάστε ακόμη:

«Σημεία και τέρατα» με τη Lavipharm, στα… κάγκελα οι επενδυτές!

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Κάντε αυτά τα τρία πράγματα

Κλείνουν τον διακόπτη οι Έλληνες: Μείωση 11.45% στην κατανάλωση ρεύματος