Από τότε που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2019, το εκπληκτικό, υποβρύχιο εστιατόριο “Under” της Snøhetta έχει κατακλυστεί από θαλάσσια ζωή.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν το επιβλητικό εστιατόριο εναρμονίστηκε πλήρως και φυσικά με το τοπίο του βυθού.
Πρώτη στο είδος της, η φουτουριστική κατασκευή μοιάζει βγαλμένη από κάποια ταινία James Bond: εκτείνεται σε μήκος 34 μέτρων, σκόπιμα βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια του νερού, στις ακτές της Νορβηγίας και η εντυπωσιακή θέα από την μακρόστενη, μίνιμαλ τζαμαρία του, προσφέρει μια αλλόκοσμη εικόνα στον πυθμένα, σε βάθος πέντε μέτρων.
Το αρχικό σχέδιο προνοούσε ώστε το κτίσμα να μεταμορφωθεί σε τεχνητό ύφαλο, υπογραμμίζοντας τη λεπτή οικολογική ισορροπία μεταξύ ξηράς και θάλασσας.
Η Snøhetta διάλεξε μια απομακρυσμένη νορβηγική ακτή για το εστιατόριο Under, επιλέγοντας σκόπιμα με μια τραχιά, τσιμεντένια υφή για το εξωτερικό, που επέτρεψε σε φύκια και μαλάκια να προσκοληθούν όπως θα έκαναν σε ένα βράχο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα ακμάζον υδρόβιο οικοσύστημα.
Η ομάδα της Snøhetta σχολίασε κάπως ποιητικά πως η φύση έχει αγκαλιάσει το κτήριο: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τη διαμόρφωση να ζωντανεύει και τη φύση να κατοικεί πλήρως το κτίριο, όπως απεικονίζεται σε αυτές τις εκπληκτικές νέες φωτογραφίες του Timon Koch.»
«Το Under, το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης, αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες και τους θαλάσσιους βιολόγους, με αποτέλεσμα ένα κτίριο όπου ο σεφ μπορεί να συλλέξει το δείπνο από την οροφή.»
Μετά την πρώτη φάση οικοδόμησης, προστέθηκαν πέτρες στο βυθό διαμορφώνοντας ένα ακόμα καλύτερο περιβάλλον για την αναπαραγωγή των προσκολλημένων οργανισμών, παρέχοντας τροφή και καταφύγιο σε πολλά άλλα είδη. Τα μύδια έχουν γίνει σημαντικό μέρος του μενού του εστιατορίου, και η κουζίνα δίνει έμφαση στη χρήση κάθε δυνατού συστατικού – ακόμη και στοιχείων που συνήθως δεν χρησιμοποιούνται για φαγητό.
«Πέρα από τη μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες, το Under σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους ανθρώπους μια ευρύτερη αντίληψη για τη ζωή στη θάλασσα. Η τοποθεσία Lindesnes, όπου το λιγότερο αλμυρό νερό της Βαλτικής Θάλασσας συναντά τον πολύ αλμυρό Ατλαντικό Ωκεανό, είναι ιδανική από άποψη θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτός ο ποικιλόμορφος ωκεανός επιτρέπει τη συσσώρευση τόσο των ειδών που ευδοκιμούν σε εν μέρει υφάλμυρο νερό όσο και εκείνων που ευδοκιμούν σε αλμυρή θάλασσα εξασφαλίζοντας την ποικιλομοργία».
«Τα τελευταία χρόνια, οι υδροβιολόγοι έχουν τη δυνατότητα να μελετούν την υποβρύχια ζωή και τη συμπεριφορά των ψαριών από κοντά χωρίς να ενοχλούν, γεγονός που προσφέρει μοναδικές γνώσεις, ακόμη και «εκ νέου ανακάλυψη» ειδών που θεωρούνταν παρελθόν».