Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ με τον Νίκο Ανδρουλάκη ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην διεδρική περιφέρεια του Ρεθύμνου.

Όπως έγινε γνωστό χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτός της Δυτικής Αττικής και της Α΄Πειραιά θα είναι υποψήφιος και στο νομό Ρεθύμνου.

Στόχος όπως αναφέρεται σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου να στείλει «μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό του κόμματος και να στηρίξει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ισχυρή συμβολική κίνηση η προσωπική του συμμετοχή στη μάχη της Κρήτης για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» .

Με την κίνησή του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγει προσωπικό «μέτωπο» με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αυτό γιατί στις εκλογές της 21ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ στο νομό Ρεθύμνης ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 215 ψήφους , λαμβάνοντας 10.470 έναντι 10.255 ψήφων.

Δεδομένου ότι από την περιφέρεια Ρεθύμνου εκλέγονται δύο βουλευτές τις έδρες έλαβαν από την ΝΔ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και από το ΠΑΣΟΚ ο Μανώλης Χνάρης.

Έτσι έμεινε εκτός Βουλής ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του στο Ρέθυμνο ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει ένα σημαντικό πολιτικό ρίσκο. Θα επιχειρήσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα της κάλπης του Μάϊου και να εξασφαλίσει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού.

Αν το επιτύχει δεδομένων και των συσχετισμών αλλά και της τάσης των ψηφοφόρων στην Κρήτη ( σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου και στου τέσσερις νομούς καταγράφηκε ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ της τάξης του 50%) , θα πρόκειται σαφώς για προσωπική επιτυχία.

Η «μάχη του Ρεθύμνου» έχει από σημειολογική άποψη ενδιαφέρον : Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τον αγρότη και συνεταιριστή Μανώλη Χνάρη που εξελέγη από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 21ης Μαΐου , ο οποίος έχει σημαντική επιρροή στο νομό αφού πέραν της συνδικαλιστικής του ιδιότητας διετέλεσε και αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.

Αποτελεί τρόπον τινά και προσωπική «βεντέτα» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφού ο Μανώλης Χνάρης αποτελεί πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη και είναι πολλά υποσχόμενο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σε περίπτωση που η έδρα του Ρεθύμνου χαθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει ποιο στέλεχος του κόμματος θα αφήσει εκτός Βουλής. Θα προτιμήσει και πάλι την έδρα της Α΄Πειραιώς ( μένει εκτός ο Θόδωρος Δρίτσας) ή αυτή τη φορά θα επιλέξει την έδρα της Δυτικής Αθήνας και θα αφήσει εκτός Βουλής τον παλαίμαχο Γιάννη Δραγασάκη;

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των εκλογών του Μαΐου.

Όμως σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις παρά την εδραία πεποίθηση (70,2%) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, για πρώτη φορά καταγράφεται (GPO) ένα σημαντικό 42,2% που θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη θέση.

Καταλυτική για την επόμενη μέρα είναι και η αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς η διαφορά των 24 μονάδων του 2019, μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, έχει μειωθεί λίγο πάνω από τις επτά μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα