Η παγκόσμια πρωτιά, το ρίσκο και ένας εξαθλιωμένος λαός που αντιτίθεται στην απόφαση της κυβέρνησης – “Είστε μόνοι σας σε αυτό”, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Νίπτει τας χείρας της για Ελ Σαλβαδόρ η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο οργανισμός επανέλαβε την αρχική του προειδοποίηση πως δε μπορεί (και πιθανόν δε θέλει) να βοηθήσει την μικρή “επαναστάτρια” χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Επαναστάτριας διότι τόλμησε να πάει κόντρα στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να υιοθετήσει πρώτη παγκοσμίως το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα της χώρας (πλάι στο δολάριο). Το αν αυτό το ρίσκο (διότι ρίσκο είναι) θα της βγει σε καλό βέβαια είναι μια άλλη ιστορία…

Από την άλλη, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα όπου η πλειοψηφία του κόσμου κυριολεκτικά δεν έχει να φάει, τότε ισχύει το “τι είχαμε, τι χάσαμε”. Ποντάροντας στο Bitcoin, το Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει εξ αρχής πολλά να χάσει, αλλά πολλά να κερδίσει, εφόσον του βγει.

Ταυτόχρονα η κίνησή του αυτή δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουν να πιστέυουν οι απανταχού κρυπτο-υποστηρικτές. Στην ουσία αυτό που στοχεύει η (εξαιρετικά διεφθαρμένη) κυβέρνηση του Ναγίμπ Μπουκελέ είναι να δημιουργήσει τον πρώτο φορολογικό κρυπτο-παράδεισο και τίποτα παραπάνω, όπως έχουμε αναλύσει εδώ. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση ονειροπαρμένων Bitcoiners.

Κι εμείς στο radar.gr κρυπτό-φιλοι είμαστε, και το έχουμε αποδείξει από την αρχή άλλωστε. Όμως να έιμαστε και ρεαλιστές παιδιά… Στο Ελ Σαλβαδόρ να φάνε θέλουν, όχι Bitcoin…

Sell the news

Κι όσο για τη δήθεν καμπάνια των τελευταίων ημερών όπου οι απανταχού crypto-encers (crypto influencers) καλούσαν τον κόσμο να επενδύσει 30 δολάρια σε Bitcoin για να ενισχύσει την κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ και να εκτοξεύσει το Bitcoin σε νέα ρεκόρ, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά το πόση υποκρισία και απληστία πλημμυρίζει αυτό το χώρο.

Εκατομμύρια Bitcoiners που μιλούν για “ηθικό πλεονέκτημα” σε σχέση με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Που έχουν κάνει μότο το “είμαστε εδώ για την τεχνολογία, όχι για τα κέρδη”. Και με την πρώτη ευκαιρία αποδεικνύουν πως το μόνο που τους ενδιαφέρει (και τους κινεί εξ αρχής) είναι τελικά η κερδοφορία. Όχι ότι αυτό είναι κακό, αλλά μην υποκρινόμαστε…

Κι έτσι η αγορά, που δε λέει ψέματα, αντέδρασε με βαριά πτώση της τάξεως του 30-40-50% (αναλόγως το νόμισμα) στον απόηχο της είδησης του Ελ Σαλβαδόρ. Κλασσική περίπτωση κατοχύρωσης κερδών “πούλα στην είδηση” (περισσότερα για την αγορά αυτή τη στιγμή εδώ)

Το radar.gr είχε προειδοποιήσει ΚΑΙ γι’ αυτήν την διόρθωση, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη. Εκτιμούμε πως το φθινόπωρο θα δούμε νέα ιστορικά υψηλά, προτού έρθει η πραγματική bear market το χειμώνα ίσως…

Παγκόσμια Τράπεζα σε Ελ Σαλβαδόρ: “Είστε μόνοι σας”

Η Παγκόσμια Τράπεζα επανάλαβε σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να βοηθήσει το Ελ Σαλβαδόρ στη διαδικασία της υιοθέτησης του bitoin ως νόμιμο νόμισμα στη χώρα, λόγω περιβαλλοντικών ελλείψεων και ανησυχιών στο επίπεδο της διαφάνειας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας μιλώντας στο Reuters.

“Αν και η κυβέρνηση μας προσέγγισε για βοήθεια στο bitcoin, αυτό είναι κάτι που η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορεί να υποστηρίξει δεδομένων των ελλείψεων σε περιβαλλοντικό επίπεδο και στο επίπεδο της διαφάνειας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τράπεζας.

Το Ελ Σαλβαδόρ κάνει την αρχή

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε τα πρώτα 400 bitcoin, οδηγώντας σε μια αύξηση της τάξης του 1,49% την τιμή του, η οποία διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 52.680 δολάρια.

Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία πως η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να καταστήσει νόμιμο νόμισμα το bitcoin παράλληλα με το αμερικάνικο δολάριο θα μπορούσε να «θολώσει» τις προοπτικές της προσπάθειας της χώρας να φτάσει σε μια συμφωνία με το ΔΝΤ για την χορήγηση βοήθειας ύψους 1 δις δολαρίων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μετά την έγκριση του νόμου του Μπουκελέ για το bitcoin, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ελ Σαλβαδόρ ενώ πίεση δέχθηκαν και τα ομόλογα της χώρας σε δολάριο. Παρόλο αυτά ο πρόεδρος Μπουκελέ επιμένει.

«Πρέπει να σπάσουμε τα παραδείγματα του παρελθόντος. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει δικαίωμα να προχωρήσει προς τον πρώτο κόσμο» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter.

Το σχέδιο…

Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκελέ έχει ανακοίνωσει ότι η κυβέρνηση θα δώσει μέσω μιας κυβερνητικής εφαρμογής που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό bitcoins αξίας 30 δολαρίων σε κάθε πολίτη της χώρας που θα θελήσει να ακολουθήσει αυτό το νέο νομισματικό σύστημα.

Η εφαρμογή που ονομάζεται Chivo είναι στην ουσία ένα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση ψηφιακό πορτοφόλι. Το σχέδιο του Μπουκελέ αποσκοπεί ως επί το πλείστον στην εξοικονόμηση περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων που δαπανώνται ετησίως σε προμήθειες εμβασμάτων, που αποστέλλονται κυρίως από τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόνο το 2020 οι προμήθειες εμβασμάτων ανήλθαν σε περίπου 6 δις δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ. «Αυτό που κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τη χρήση του bitcoin και του συστήματος ψηφιακών νομισμάτων ως ένα μέσο που θα λειτουργήσει ευεργετικά στην οικονομία της χώρας» ανέφερε σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Bukele, ο οποίος πάντως διέψευσε πως σύντομα οι πληρωμές μισθών και συντάξεων θα γίνεται σε bitcoins.

Το 67,9% των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ διαφωνεί με την απόφαση

Οι περισσότεροι Σαλβαδοριανοί διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, ενώ πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό νόμισμα και δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πρότζεκτ, όπως έδειξε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κεντρικής Αμερικής (UCA) , σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τουλάχιστον το 67,9% των 1.281 ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαφωνεί ή διαφωνεί απόλυτα με τη χρήση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος,σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του UCA, του πανεπιστημίου που εδρεύει στο Ελ Σαλβαδόρ. Λίγο περισσότερο από το 32% των ανθρώπων δήλωσαν ότι συμφωνούν σε κάποιο επίπεδο.

Η μελέτη εκδόθηκε καθώς η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να επισημοποιήσει το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο νόμισμα στη χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου, σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκελέ τον Ιούνιο. Η δημοσκόπηση του UCA, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, έδειξε επίσης ότι 9 στους 10 ανθρώπους δεν είχαν σαφή κατανόηση του bitcoin και 8 στους 10 δήλωσαν ότι είχαν μικρή ή καθόλου εμπιστοσύνη στη χρήση του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, 7 στους 10, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τον νόμο που τον καθιστά νόμιμο χρήμα.

Διαβάστε ακόμη:

Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρώτος φορολογικός κρυπτο-παράδεισος

Να φάνε θέλουν στο Ελ Σαλβαδόρ, όχι Bitcoin…

Κρυπτονομίσματα: Solana και άλλα “Ethereum killers”