Ο  Ελ Σαλβαδορ Πρόεδρος Ντουαγίμπ Μπουκέλε δήλωσε πως «αν μόλις το 1% της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin επενδυθεί στο Ελ Σαλβαδόρ, το ΑΕΠ τη χώρας θα αυξηθεί κατά 25%».

Το πρόβλημα με αυτή τη δήλωση δεν είναι πως είναι ουτοπική. Μακάρι και 5% να επενδυθεί στο Ελ Σαλβαδόρ.

Το πρόβλημα είναι πως η δήλωση αυτή δε στέκει οικονομικά.

Όποιος γνωρίζει το παραμικρό πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα καταλαβαίνει πως μόνο ένας άσχετος θα δήλωνε κάτι τέτοιο.

Κι αυτός ο άσχετος είναι ο Πρόεδρος της χώρας (και κατ’ επέκταση όσοι τον πλαισιώνουν).

Δεν νοείται «επένδυση του 1% της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin».

Όσοι «entrepreneurs» αξιοποιήσουν τη νομοθεσία του Ελ Σαλβαδόρ, αυτό που θα κάνουν στην ουσία είναι να αποφεύγουν τους φόρους από τα κέρδη σε Bitcoin (στη χώρα μας η φορολογία είναι 15%). Λεφτά στο Ελ Σαλβαδόρ όμως στην ουσία δε μένουν. Δε θα αλλάξει κάτι στο ΑΕΠ.

Στην ουσία, μια ολόκληρη χώρα «τζογάρεται». Είναι λυπηρό για τους φτωχούς πολίτες της χώρας να ακούν μια τέτοια δήλωση. Προσωπικά, αν άκουγα κάτι τέτοιο θα προσπαθούσα να φύγω από το Ελ Σαλβαδόρ, όχι να μείνω (τελικά, έχουμε πολλές ομοιότητες με αυτή τη χώρα).

Συνοψίζοντας, το Ελ Σαλβαδόρ πράγματι έγραψε ιστορία όσον αφορά στα κρύπτο. Είναι μια ακόμη μαζική υιοθέτηση του Bitcoin από το οικονομικό σύστημα, και το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν σίγουρα κι άλλες χώρες.

Δεν παύει όμως να είναι μια ακόμη ουτοπία από τις πολλές που χαρακτηρίζουν το Bitcoin (όχι τα κρυπτονομίσματα γενικότερα), και ρεαλιστικά θα έχει μηδενικό -ίσως και αρνητικό- αντίκτυπο στη χώρα. Δεν αφορά ουσιαστική υιοθέτηση ως μορφή χρήματος, αλλά ως μέσου φοροδιαφυγής, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουμε.

Πράγματι, η φοροδιαφυγή ήταν ένας «κράχτης» για το Bitcoin, ένα «κακό» που όμως έδωσε ζωή σε αυτήν την αγορά που έχει αμέτρητες άλλες καλές πτυχές. Υποτίθεται όμως πλέον περνάμε αυτό το στάδιο, δεν κάνουμε βήματα πίσω. Το Ελ Σαλβαδόρ, με τον τρόπο που το «πουλά», είναι περισσότερο πισωγύρισμα, παρά πρόοδος για το Bitcoin.

Από την άλλη, τα κρυπτονομίσματα έχουν αποδείξει πως δεν υπάρχει κακή διαφήμιση. Κάθε τι που ακούγεται για το Bitcoin, είτε θετικό είτε αρνητικό, μακροπρόθεσμα έχει κάνει καλό στην αγορά γενικότερα.

Ίσως στο φινάλε το Bitcoin απορροφήσει όλες τις σφαίρες, όλη τη «λάσπη» που έχει φάει όλα αυτά τα χρόνια από μίντια και κυβερνητικούς/οικονομικούς παράγοντες, και θυσιαστεί σαν «πατέρας» των κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να στρώσει το έδαφος για τα παιδιά του, τα altcoins.

Σε δέκα χρόνια από τώρα η αγορά θα είναι πολύ διαφορετική από σήμερα.

Πολλά πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει, συμπεριλαμβανομένου του νομικού και φορολογικού πλαισίου.

Αμέτρητες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο (ίσως και όλος ο πλανήτης) θα δέχονται συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, και ίσως βασιλιάς να μην είναι πια το Bitcoin…