Τα κρυπτονομίσματα έχουν εξελιχθεί πλέον σε μια συναρπαστική αγορά που σε αφήνει να βαρεθείς. Κάθε εβδομάδα συμβαίνει και κάτι καινούργιο, πρωτοποριακό. Το blockchain είναι ένας νέος θαυμαστός κόσμος που εξερευνάται σιγά-σιγά, και όπως καθετί ανεξερεύνητο, πέρα από το μυστήριο και τους κινδύνους, κρύβει ευκαιρίες, θέσεις εργασίας αλλά και δόξα για όσους τολμήσουν να πλεύσουν στα αχαρτογράφητα νερά του.

Νέα επαγγέλματα που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση ξεπηδούν καθημερινά, και εκτείνονται πλέον πέρα από το τεχνολογικό κομμάτι του προγραμματισμού κλπ ή το οικονομικό (χρηματιστές, οικονομολόγοι, λογιστές/ελεγκτές, νομικοί κ.λ.π.) Δεν είναι τυχαίο που τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα αφιερώνουν πλέον πρωτοσέλιδα και μεγάλο μέρος της ύλης τους για μια αγορά που γίνεται σταδιακά ένα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και ταυτόχρονα το ανατρέπει, το προκαλεί, το εξελίσσει.

Ελ Σαλβαδόρ και bitcoin

Στα αχαρτογράφητα αυτά νερά των κρυπτονομισμάτων τόλμησε να πλεύσει ο λαός του Ελ Σαλβαδόρ, γράφοντας ιστορία όχι μόνο για τον ανερχόμενο αυτό χώρο, αλλά για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Το Ελ Σαλβαδόρ λοιπόν έγινε επίσημα η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα (legal tender) μετά την έγκριση της πρότασης στο Κογκρέσο. Ο Πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε δήλωσε ότι το νομοσχέδιο του πέτυχε μια «ευρεία πλειοψηφία», αφού έλαβε 62 από τις 84 διαθέσιμες ψήφους.

Η υιοθέτηση του Bitcoin βραχυπρόθεσμα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα επιτρέψει τη χρηματοοικονομική ένταξη στην επίσημη οικονομία χιλιάδων ανθρώπων, σημείωσε ο Μπουκέλε, όπως το 70% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος.

Επιπλέον, θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις, τόνισε ο Μπουκέλε – με την κεφαλαιοποίηση του bitcoin να κυμαίνεται στα 680 δισ. δολάρια, εάν επενδυόταν μόλις το 1% αυτής στο Ελ Σαλβαδόρ, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 25%.

Ο Μπουκέλε υποστήριζε ότι το bitcoin θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στο Ελ Σαλβαδόρ, καθώς περίπου το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από χρήματα που στέλνουν στην πατρίδα τους τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που εργάζονται στο εξωτερικό και στέλνουν στη χώρα περισσότερα από 6 δισ. δολάρια ετησίως.

«Η υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος θα βοηθούσε επίσης περισσότερες από ένα εκατομμύριο οικογένειας χαμηλού εισοδήματος στο Ελ Σαλβαδόρ να αποφύγουν την καταβολή τελών στους μεσάζοντες όταν λαμβάνουν χρήματα από μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα είναι μόνο η αρχή για τη δημιουργία ενός χώρου όπου ορισμένοι από τους κορυφαίους καινοτόμους θα μπορέσουν να επανεφεύρουν το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βοηθώντας δυνητικά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο 39χρονος Πρόεδρος της χώρας μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φωτογραφία του στο κοινωνικό δίκτυο εμφανίζεται με τα λεγόμενα «lasereyes», δηλαδή μάτια-λείζερ. Πρόκειται για σήμα κατατεθέν των σκληροπυρηνικών Bitcoiners οι οποίοι υποτίθεται με αυτόν τον τρόπο στοχεύουν όλοι μαζί με λείζερ μια συγκεκριμένη τιμή (ας πούμε τα $100.000) την οποία επιθυμούν να πιάσει το αγαπημένο τους κρυπτονόμισμα. Ολίγον βουντού αν θέλετε την άποψη μας, αλλά αν τους βοηθάει, εμείς πάμε πάσο…

Οφέλη και κίνητρα για όσους επενδύουν σε Bitcoin

Η κατάταξη του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως το δολάριο ΗΠΑ – και οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που πωλούν τα κρυπτονομίσματά τους δεν θα υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας. Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία BTC / USD θα κυμαίνεται σύμφωνα με την ελεύθερη αγορά.

Μία συγκεκριμένη πρόκληση θα μπορούσε να αφορά το γεγονός ότι οι τιμές για καθημερινά είδη θα πρέπει τώρα να εκφράζονται σε Bitcoin. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή σε εκείνες που δεν έχουν την τεχνολογική δυνατότητα αποδοχής κρυπτογράφησης, θα εξαιρούνται.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε αποκάλυψε επίσης ότι θα προσφερθεί μόνιμη άδεια παραμονής σε όποιον επενδύει 3 BTC στην οικονομία της χώρας και πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο που θα είναι σε θέση να μετατρέπει αμέσως τα Bitcoin σε δολάρια.

Ο Μπουκέλε έχει συμπράξει με το ψηφιακό πορτοφόλι Strike και συνεργάζεται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζακ Μάλλερς που βοηθά το Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει νόμιμα το bitcoin. Το Ελ Σαλβαδόρ από το 2001 χρησιμοποιεί ως επίσημο νόμισμά του το δολάριο ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το κόμμα του Μπουκέλε “Νέες Ιδέες” και οι σύμμαχοί του απέσπασαν την πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του Μαρτίου στη χώρα. Οι επικριτές του, εν τω μεταξύ, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ευρύτερα γνωστή μεταβλητότητα των τιμών του bitcoin καθώς και την τεράστια ποσότητα ενέργειας που απαιτεί.

Παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με ένα πρόγραμμα 1 δισ. δολαρίων για το έθνος της Κεντρικής Αμερικής.

Θα ξεκινήσει τώρα μια περίοδος εφαρμογής 90 ημερών και αυτή θα περιλαμβάνει την προώθηση της «απαραίτητης εκπαίδευσης και των μηχανισμών έτσι ώστε ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε συναλλαγές με Bitcoin».

Ένα κρίσιμο κομμάτι του νόμου για Bitcoin αναφέρει ότι «κάθε οικονομικός παράγοντας πρέπει να δέχεται το Bitcoin ως πληρωμή όταν του προσφέρεται από όποιον θέλει να αποκτήσει ένα αγαθό ή μια υπηρεσία», υποδεικνύοντας ότι θα υπάρξουν κάποιες μάλλον μεγάλες αλλαγές για την επιχειρηματική κοινότητα του Ελ Σαλβαδόρ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα είναι καλό για τους εμπόρους, καθώς θα υπόκεινται σε χαμηλότερα τέλη επεξεργασίας από αυτά που χρεώνουν οι πάροχοι πιστωτικών καρτών.

Bitcoin: Απόλυτη δικαίωση radar.gr από Έλον Μασκ!