Tο Ελ Σαλβαδόρ, με ΑΕΠ το 2019 ύψους 27 δισ. δολαρίων, είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της περιοχής. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η μικρότερη χώρα στη Νότια Αμερική και σχεδόν το 40% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κι εδώ είναι που το παραμύθι αποκτά τον δράκο του. Διότι καλά τα πανηγύρια και οι επαναστάσεις από τους απανταχού δήθεν αντισυστημικούς κρυπτόφιλους, αλλά να δούμε και την άλλη όψη της ιστορίας.

Χρόνια τώρα στην Αξία εκθειάζουμε τα οφέλη και την πραγματική οικονομική επανάσταση που έφερε το Bitcoin, όμως δεν είναι όλα αθώα ούτε όπως φαίνονται, κάτι που αποδείξαμε πολλάκις με τα ρεπορτάζ για την ακραία χειραγώγηση που συμβαίνει στην ανώριμη ακόμη αγορά.

Οι απανταχού λοιπόν Bitcoiners κατά συντριπτική πλειοψηφία δηλώνουν πως βρίσκονται στο χώρο «για την τεχνολογία», ενώ ταυτόχρονα η ίδια πλειοψηφία φωνάζει HOLD, βαστώντας γερά σαν το Σκρουτζ την κρυπτο-περιουσία τους μήπως και γίνουν όλοι μαζί πλούσιοι (αντί να τη ξοδέψουν ως γνήσιοι πρωτοπόροι ώστε να δώσουν το παράδειγμα υιοθέτησης στον κόσμο).

Οι ίδιοι «επαναστάτες» έχουν κατακλύσει το Twitter τις τελευταίες ημέρες με μηνύματα του στυλ «θα πάω να μείνω στο Ελ Σαλβαδόρ» (κανένας δεν το κουνάει φυσικά από εκεί που είναι, είτε αυτό είναι η Καλιφόρνια είτε τα Πατήσια).

Και γιατί να πάνε; Το Ελ Σαλβαδόρ υποφέρει από ακραία φτώχεια και το ημερομίσθιο δε φτάνει ούτε για να καλύψει κανείς τα fees (προμήθεια) της συναλλαγής που απαιτεί μια αγορά Bitcoin.

Οι μισθοί για την ακρίβεια είναι λίγο πιο κάτω από της Ελλάδας (το γιατί βέβαια η χώρα μας δεν έχει την ίδια μοίρα –ακόμη– με το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια άλλη ιστορία).

Ο Μπουκέλε μάς λέει ότι το 70% των πολιτών δεν έχει καν τραπεζικό λογαριασμό, δηλαδή πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ας αφήσουμε τα της πολιτικής.

Ελ σαλβαδόρ

Δε μένουμε στο Ελ Σαλβαδόρ για να έχουμε άποψη, οι περισσότεροι από εμάς δε ξέρουν να το δείξουν στο χάρτη, πόσο μάλλον να αναλύσουν πολιτικοοικονομικά την τραγική κατάσταση της χώρας.

Ας υποθέσουμε ότι και εκεί υπάρχει μεγάλη διαφθορά κι ότι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός είναι αξιοπρεπής αγορά εργασίας, και όχι ποντάρισμα μιας χώρας στο Bitcoin.

Αλλά ας υποθέσουμε πως θα βγει σε καλό όλο αυτό για τη χώρα (διότι για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι σίγουρα καλό).

Αυτό που δε μας λέει ο 39χρονος επιχειρηματίας είναι όχι πόσοι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, αλλά πόσοι δεν έχουν σταθερή σύνδεση στο Ίντερνετ, smartphone και υποδομές στην όποια επιχείρησή τους για πρακτική και αποδοτική καθημερινή χρήση Bitcoin ως μέσου συναλλαγής.

Δεν ξέρουμε αν του το έχει πει κανείς, αλλά ούτε οι ίδιοι οι Bitcoiners δε χρησιμοποιούν το Bitcoin ως μέσο συναλλαγής (ααααν ποτέ αποφασίσουν να το αποχωριστούν δηλαδή, καθώς το κρατάνε αγκαλιά μέρα-νύχτα). Ελάχιστες έως μηδαμινές είναι οι συναλλαγές παγκοσμίως με Bitcoin.

Όχι γιατί κανείς δεν το δέχεται. Ίσα-ίσα, όλο και περισσότεροι έμποροι ανά τον κόσμο εμφανίζονται πρόθυμοι να το δεχτούν ως μέσο πληρωμής. Αλλά γιατί το ίδιο δεν «τραβάει». Είναι αργό και «βαρύ».

Τόσο ενεργειακά, όσο και από άποψη κόστους. Επομένως όλοι επιλέγουν άλλα κρυπτονομίσματα για γρήγορες και αποδοτικές συναλλαγές, όπως Litecoin, XRP, DASH κλπ. Ακόμη και το ανέκδοτο Dogecoin πιο πρακτικό είναι!

Καλές οι φανφάρες, αλλά μη δουλευόμαστε. Η αποδοχή του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος από τον φιλόδοξο Πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει πραγματικό σκοπό να φέρει επανάσταση στις ζωές του ταλαιπωρημένου λαού του.

Σκοπός είναι –όπως πάντα– να γεμίσει τις τσέπες της πλούσιας ελίτ της λεηλατημένης αυτής «γη των όμορφων κοσμημάτων», όπως αποκαλούνταν από τους πρώτους Ισπανούς κατακτητές.

Να προσελκύσει «επενδυτές» που θα μετατρέψουν το Ελ Σαλβαδόρ σε μια «Μάλτα των κρύπτο».

Το Ελ Σαλβαδόρ δεν μέλλει να γίνει η πρώτη χώρα που θα λειτουργεί και θα συναλλάσσεται σε Bitcoin (γελάει κι ο Σατόσι Νακαμότο), αλλά ο πρώτος φορολογικός κρυπτο-παράδεισος.

Αυτό συνέβη λοιπόν.

Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να το πει ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ

«1) Υπέροχος καιρός, τέλειες παραλίες για σερφ, παραθαλάσσια ακίνητα προς πώληση» (τελικά την αποκλειστικότητα της κατάντιας του να διαφημίζεις το ξεπούλημα της γης σου δεν την έχει μόνο η Ελλάδα).

«2) Μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο χωρίς φόρο ακίνητης περιουσίας» (εντάξει, εμείς έχουμε ΕΝΦΙΑ – μήπως, τελικά, να πάμε όντως στο Ελ Σαλβαδόρ;)

«3) Τα κέρδη από Bitcoin δε θα φορολογούνται, αφού θα είναι νόμιμο χρήμα».

«4) Άμεση άδεια παραμονής και κατοικία για τους crypto-enterpreneurs»

Δηλαδή, πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει;