Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών είναι κρίσιμο και καθοριστικό για την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και για την διαχείριση της έκβασης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Απαιτούνται αναμφίβολα λεπτοί χειρισμοί, σκληρή στάση όπου επιβάλλεται, ισορροπίες με συμμάχους και …εχθρούς, αλλά και διπλωματικές κινήσεις σε μια εύθραυστη την ώρα τούτη γεωπολιτική  σκακιέρα, με φόντο την σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, όπου κυριαρχεί ο αμερικανικός παράγων με τον οποίο η χώρα έχει συνταχθεί!

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμορφώνοντας στο μυαλό του το αρχικό σχέδιο της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, για την κρίσιμη θέση του Υπ. Εξωτερικών φέρεται να έχει καταλήξει σε δύο πρόσωπα: την επαναπατρισθείσα πρέσβη της Αθήνας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον επιτυχημένο και αποδεκτό από τη βάση της νεοδημοκρατικής – και όχι μόνο- κοινωνίας, Ν. Δένδια!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές, φέρεται να εκτιμά και να εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό την πρώην πρέσβη στην Ουάσινγκτον κυρία Αλ. Παπαδοπούλου, μια γυναίκα ικανή και με τεράστια εμπειρία στο διπλωματικό σώμα, στην οποία ο πρωθυπουργός πιστώνει μεγάλο μέρος της αδιαμφισβήτητης επιτυχίας της επίσκεψης στο Κογκρέσο και της ιστορικής ομιλίας!

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου φέρεται να είχε προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος μέσα από προσωπικές επαφές και παράθεση γευμάτων, τόσο με την κυρία Νάνσι Πελόζι, Πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων, όσο και με τον Μπόμπ Μενέντεζ, Πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Βουλής, αλλά και με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνη!

Υπό αυτή την οπτική γωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να αξιοποιήσει την κυρία Παπαδοπούλου κυβερνητικά, η οποία σημειώνεται ότι κατάγεται από την Μεσσηνία και διατηρεί άριστη προσωπική σχέση και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά!

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της ΝΔ έχει σε μεγάλη εκτίμηση και τον Ν. Δένδια! Γνωρίζει τις ικανότητες του, εκτιμά τη συμπεριφορά και την σκηνική του παρουσία, την αντιπροσώπευση του μεσαίου κεντροδεξιού χώρου, την ακεραιότητα του, τους χαμηλούς τόνους αλλά και την πυγμή που επιδεικνύει όποτε τούτο απαιτείται!

Επιπροσθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι πανίσχυρος, αντιλαμβάνεται και ξέρει την απήχηση της προσωπικότητας του Ν. Δένδια στην νεοδημοκρατική βάση όπου στην κυριολεξία σάρωσε σε σταυρούς με τεράστια απόσταση από τον δεύτερο – και προβεβλημένο – Τ. Θεοδωρικάκο, καθώς και την αποδοχή που απολαμβάνει ο Υπ. Εξωτερικών από μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας, γεγονός που σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να συνεκτιμηθεί!

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο Ν. Δένδιας καθόλη τη διάρκεια της τετραετίας, ουδέποτε υπονόμευσε ή αμφισβήτησε τον πρωθυπουργό, λειτουργώντας σε κάθε στιγμή υπέρ των συμφερόντων της χώρας και της παράταξης! Και τούτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εκτιμά απεριόριστα!

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός της χώρας ξανά μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έχει μπροστά του ένα δίλλημα: σε ποιο εκ των δύο προσώπων να καταλήξει για τη θέση του Υπ. Εξωτερικών!!!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν επιλεγεί η κυρία Παπαδοπούλου, τότε ο Ν. Δένδιας θα αναλάβει το Υπ. Άμυνας! Τα σενάρια για Κωστή Χατζηδάκη στο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνονται καθώς ο πρώτος σε σταυρούς στην βόρειο τομέα φέρεται να έχει κλειδώσει το Υπ. Οικονομικών!

Διαβάστε περισσότερα