Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε  το πακέτο της Εθνικής, ούτε εφήμερο είναι ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων ανήκει στην κατηγορία των κερδοσκοπικών funds.

Ενεργοποιήθηκαν και συμμετέχουν κορυφαία ονόματα ξένων επενδυτικών ομίλων, που θα αποτελέσουν το νέο μετοχικό κορμό της τράπεζας, με μεγαλύτερο ακόμα μέτοχο το ΤΧΣ, που θα διακρατήσει τουλάχιστον ένα 18% των μετοχών από το συνολικό πακέτο που κατέχει.

Οφείλουμε όμως να είμαστε και δίκαιοι και αυστηροί στα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες γύρω από την αποεπένδυση του Δημοσίου.

Πράγματι, έγινε σοβαρή και μελετημένη προσπάθεια και από το ΤΧΣ και από τους συμβούλους του και τους συμβούλους των τραπεζών και από τις διοικήσεις των ίδιων των τραπεζών. Και τους αξίζουν συγχαρητήρια, όντως.

Αλλά, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τις τιμές που πουλήθηκε το ποσοστό της Alpha Bank και αυτό που θα προκύψει για το ποσοστό της Εθνικής, για το οποίο τέθηκε περιέργως ένα χαμηλό ομολογουμένως όριο μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ ανά μετοχή.

Βιασύνη, αδημονία να φύγει το ποσοστό και να εισπραχθεί ένα πολύ μεγάλο και απαραίτητο αυτό το διάστημα ποσό, νίκη και πειθώ των συμβούλων, συντονισμός ενδιαφερομένων στις επαφές τους, ώστε να μην πληρώσουν ακριβότερα, τώρα που το χρήμα ακρίβυνε, όλα αυτά και άλλα μαζί;

Η πορεία θα δείξει αν υπήρξε βιασύνη και υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, υπό την πίεση γενικότερων (οικονομοπολιτικών) καταστάσεων ή ακόμα και των ίδιων των διοικήσεων των τραπεζών και των προϊσταμένων εποπτικών αρχών και όχι μόνο της ημεδαπής.

Γιατί η μεγάλη άνοδος και των τεσσάρων μετοχών των συστημικών τραπεζών, δείχνει ότι “κάπου υπάρχει λάθος”.

Της Εθνικής και των τραπεζών γενικότερα, λοιπόν, στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρήκε επιτέλους “καύσιμη ύλη”, ώστε να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένους, αλλά σημαντική και ολοένα αυξανόμενη είναι και η παρουσία Ελλήνων επενδυτών και δεν εννοώ βέβαια τους μικρούς, με τις μικρές ούτως ή άλλως δυνατότητές τους.

Πηγές που έχουν καλή πληροφόρηση, αναφέρουν ότι και από ελληνικής πλευράς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Εθνική, ειδικότερα δε από τα μεγάλα επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα, το οποίο προέκυψε και μέσα από τις τελευταίες επαφές διοίκησης και συμβούλων της τράπεζας.

Άλλωστε πολλοί εξ αυτών φιγουράρουν στο πελατολόγιο της τράπεζας και έχουν μακροχρόνιες σχέσεις μαζί της.

Προσθέστε και το ότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να έχει αυξημένη παρουσία, όσο αυτό είναι δυνατό και του ελληνικού στοιχείου μεταξύ των νέων επενδυτών, στοιχείο που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την επόμενη ημέρα της Εθνικής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποδεικνύεται η μέχρι τώρα ότι συσσώρευση, ειδικά στις τράπεζες, αλλά και γενικότερα στο ΧΑ, μόνο τυχαία δεν ήταν και ότι οι τιμές που αποκτούν συμμετοχή οι ξένοι επενδυτές στις τράπεζες, αποδεικνύονται ήδη “λουκούμι”, όπως πολύ εύστοχα σχολίαζαν χρηματιστηριακές πηγές.

Η συνέχεια στις… οθόνες σας…

Διαβάστε ακόμη: