Το φαινόμενο των ανοικτών πωλήσεων, το short selling, δεν είναι και τόσο άγνωστο και στη δική μας χρηματιστηριακή αγορά, αν και το έχουμε ξεχάσει τελευταία, αφού η αγορά εμφανίζει υγιείς κατά βάση αντιδράσεις.
Στις ΗΠΑ, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Τέσσερις περιφερειακές τράπεζες έχουν καταρρεύσει εν μέσω απότομων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed και εκροών καταθέσεων, δημιουργώντας πανικό στον τραπεζικό κλάδο και φόβους για νέα υποτροπή.
Κανονικά, οι ρυθμιστικές αρχές έπρεπε να συμβάλλουν, με λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να τερματιστεί το κλίμα του διάχυτου φόβου, για το επόμενο κρούσμα κατάρρευσης τράπεζας, κυρίως του περιφερειακού δικτύου.
Μέτρα ελήφθησαν, πράγματι. Αλλά, το αγκάθι των ανοικτών πωλήσεων, το short selling στις τράπεζες, δεν απαγορεύτηκε, παρά την φανερή ενοχοποίησή του, για τα όσα συνέβησαν με τις μέχρι τώρα καταρρεύσεις τραπεζών.
Ο μόνος CEO μεγάλης τράπεζας που παραμένει στο ισχυρό πόστο του από τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και έχει προτάξει τα στήθη του στη χειρότερη περίοδο αναταραχής του κλάδου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον.
Και είναι ο μόνος που ζητάει ανοιχτά από τις εποπτικές αρχές, να απαγορευτεί το short selling στις τράπεζες.
Σταθερά επικριτικός απέναντι σε ρυθμιστικές αρχές και άλλους τραπεζίτες, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διάσωση της First Republic Bank και τελικά την αγόρασε τον Μάιο, αφού οι λοιπές προσπάθειες αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.
Όπως ανέφερε ο Ντίμον, άν κάποιοι συνωμοτούν ή σορτάρουν και τουιτάρουν για μια τράπεζα, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και να τιμωρούνται με την πιο αυστηρή ποινή που προβλέπει ο νόμος.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, ανήκει σε εκείνους που βάζουν στο στόχαστρο τη στάση ορισμένων short sellers, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να διερευνά τέτοιες δραστηριότητες για τυχόν αθέμιτες πρακτικές και αδίστακτες τακτικές.
Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η FDIC, η OCC και η Fed, ας κάνουν αυτό που πρέπει».
Να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι ο Ντίμον έχει πρωτοστατήσει σε εξαγορές καθ’ όλη τη διάρκεια της 17ετούς θητείας του στο τιμόνι της JP Morgan, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του μεγαλύτερου μέρους της Washington Mutual, της οποίας η κατάρρευση το 2008 (πόσοι τη θυμούνται, άραγε) είναι η μόνη μεγαλύτερη από εκείνη της First Republic