Νέο ρεκόρ για τον Γιάννη Μόραλη έγινε χθες στο Παρίσι, καθώς στη δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams σε συνεργασία με την Art Expertise σημειώθηκαν υψηλές τιμές, με αποκορύφωμα το «Ειδύλλιο». Ο πίνακας, έργο του 2001, δημοπρατήθηκε έναντι 660.800 ευρώ, πολλαπλασιάζοντας την αρχική εκτίμηση των 180.000-250.000 ευρώ. Οπως επισήμανε η διευθύντρια της Art Expertise Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, η επιτυχία του έργου για το οποίο πολλοί πλειοδότες συναγωνίστηκαν οφείλεται «στην ποιότητά του, στο μέγεθός του, στο γεγονός ότι ανήκει στην πολύ δημοφιλή γεωμετρική περίοδο του ζωγράφου και επιπλέον έχει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, που προτιμάται».

Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το τέλος της ζωής του (2009), ο Μόραλης είχε τηρήσει με συνέπεια τις αρχές της γεωμετρικής αφαίρεσης, εξερευνώντας τα μυστικιστικά μονοπάτια της και παίρνοντας τη θέση του ανάμεσα στους κορυφαίους εκπροσώπους της. Αυτό το πιο προχωρημένο στάδιο της γεωμετρικής του αφαίρεσης διακρίνεται από δυναμικό ρυθμό και εκφραστική κίνηση.

Υπογραμμισμένο από την ποίηση και τον αισθησιασμό της καμπύλης γραμμής, το «Ειδύλλιο» ανακεφαλαιώνει τη μακρά ενασχόληση του καλλιτέχνη όχι μόνο με την υπαινικτικά αποδιδόμενη ανθρώπινη μορφή, αλλά και με τη μουσική απήχηση που δημιουργείται από τον συνδυασμό ποικίλων τύπων, σχημάτων και χρωμάτων. Η έντονη αντιπαράθεση της ανοιχτόχρωμης γυναικείας φιγούρας με τη σκούρα ανδρική μορφή –που παραπέμπει στην αττική μελανόμορφη αγγειογραφία– φορτίζει τη σύνθεση με έναν ζωντανό ρυθμό.

Διαβάστε ακόμη: