Η Τουρκία είναι το καταφύγιο για τους θαλαμηγούς Ρώσων ολιγαρχών ώστε να γλιτώσουν την κατάσχεση στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση κατά του κύκλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ένα στα τέσσερα πολυτελή γιοτ που πιστεύεται ότι ανήκουν σε πάμπλουτους Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον δέκα σκάφη, βρίσκονται αγκυροβολημένα σε τουρκικά λιμάνια.
Η συνολική αξία αυτού του ρωσικού «στόλου» στην Τουρκία υπολογίζεται σε 2,2 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή υψηλότερη από την αξία του συνόλου των θαλαμηγών που έχουν ήδη δημευθεί από δυτικές κυβερνήσεις μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Καμία από αυτές τις θαλαμηγούς δε βρισκόταν πέρυσι τέτοια εποχή, δηλαδή πριν από τις κυρώσεις, στις τουρκικές ακτές, αλλά αντίθετα έπλεαν στις θάλασσες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.
Ανοιχτά των ακτών της Αλικαρνασσού βρίσκεται το υπερπολυτελές σκάφος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς «Solaris», αξίας 402 εκατ. λιρών, με τις 48 καμπίνες σε οκτώ καταστρώματα και το χώρο για προσγείωση ελικοπτέρου.
Σε τουρκικό νησί βρίσκεται επίσης το άλλο μεγάλο του σκάφος, το «Eclipse» αξίας 363 εκατ. λιρών με το μίνι υποβρύχιο και τον εκτοξευτή πυραύλων.
«Η έρευνα αναδεικνύει πώς η Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στο καθεστώς Πούτιν μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει γίνει καταφύγιο για τις θαλαμηγούς Ρώσων ολιγαρχών», σημειώνουν οι Times.
Τονίζοντας πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, η εφημερίδα προσθέτει πως η Ουάσινγκτον είναι όλο και πιο θορυβημένη με το πώς η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες της Ρωσίας χρησιμοποιούν την Τουρκία για να διαφύγουν τους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς της Δύσης.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η αξία των τουρκικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, σε υψηλό οκταετίας.
Σημειώνεται επίσης ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες ελκύονται και από το τουρκικό πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας έναντι αγοράς ακινήτων ή κρατικών ομολόγων. Η εφημερίδα αναφέρει πως μέχρι την αλλαγή των καταστάσεων, οι Ρώσοι ολιγάρχες προτιμούσαν την Κύπρο για την απόκτηση υπηκοότητας.
Σε σχόλιο των Times σημειώνεται πως η Τουρκία αναδείχθηκε σε καταφύγιο για πολυτελείς ρωσικές θαλαμηγούς την ώρα που τα τουρκικά drone τύπου Bayraktar έπλητταν ρωσικούς στόχους στην Ουκρανία.
«Η πώληση όπλων στο Κίεβο την ίδια ώρα με την παροχή προστασίας από τις κυρώσεις για το ρωσικό χρήμα βοηθά τον Ερντογάν να διατηρήσει τα στενά συμφέροντα της Τουρκίας, ενώ ισορροπεί σε ένα λεπτό σκοινί στις σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης», εξηγεί η εφημερίδα.